ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς ο νέος ποινικός κώδικας επιτρέπει στους καταδικασθέντες να είναι ξανά υποψήφιοι

Το τριμελές εφετείο αποφάσισε την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση. Οι πρώην βουλευτές της και τα σημαίνοντα στελέχη της κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Επρόκειτο για μία ιστορική απόφαση που βρέθηκε στο επίκεντρο όλων των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι έγινε αποδεκτή με χειροκροτήματα και πανηγυρισμούς από το συγκεντρωμένο πλήθος έξω από το εφετείο.

Ωστόσο παρά την καταδίκη του ναζιστικού μορφώματος, οι πρώην βουλευτές του θα μπορούν να είναι πάλι υποψήφιοι. Οι αρχές στον ποινικό κώδικα που έγιναν το 2019 πριν από τις εθνικές εκλογές δεν προβλέπουν στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων στους καταδικασθέντες για εγκληματική οργάνωση.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Χρήστος Παππάς και οι υπόλοιποι θα μπορούσαν να διατηρήσουν το βουλευτικό τους αξίωμα αν η Χρυσή Αυγή είχε μπει τελικά στην Βουλή.

Η προβλεπόμενη ποινή για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, σύμφωνα με τον προηγούμενο ποινικό κώδικα, ήταν 10 εως 20 έτη. Μάλιστα τελεσίδικη καταδίκη απέφερε 10ετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων που σημαίνει έκπτωση από το αξίωμα για βουλευτές, απαγόρευση συμμετοχής σε εκλογικές διαδικασίες κ.α.

Η ποινή περιορίστηκε σε 5 εως 15 έτη, με τον νέο ποινικό κώδικα, ενώ το επίμαχο αδίκημα εξαιρέθηκε από την λίστα των εγκλημάτων που αποφέρει στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, που σημαίνει ελεύθερη συμμετοχή σε εκλογές.

Βέβαιως πρέπει να τονισθεί σε αυτό το σημείο ότι ο Ιωάννης Λαγός είναι ευρωβουλευτής. Σύμφωνα με τον νέο ποινικό κώδικα υπάρχει άρθρο που προβλέπει έκπτωση από δημόσιο αξίωμα αν η πράξη για την οποία έχει καταδικασθεί συνιστά παράβαση των καθηκόντων του.

Σε περίπτωση που αυτό δεν ενεργοποιηθεί, θα πρέπει να κινηθεί διαδικασία για την άρση της ασυλίας του από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact