ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Πως οι ποδοσφαιρικές ομάδες προσπαθούν να ενισχύσουν την περιβαλλοντική βιωσιμότητα

Με την κλιματική αλλαγή να απασχολεί όλο και περισσότερο την παγκόσμια κοινότητα, οι επιχειρήσεις προσπαθούν να βρουν τρόπους ώστε να είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Από τον περιορισμό σπατάλης ενέργειας στις παραγωγικές διαδικασίες μέχρι την υιοθέτηση «πράσινης» εταιρικής κουλτούρας, ολόκληρες βιομηχανίες έχουν καταλάβει τη σπουδαιότητα της βιωσιμότητας. Τόσο για την ενίσχυση καλής φήμης, όσο και για το περιβάλλον στο οποίο δρουν.

  Το ποδόσφαιρο δε θα μπορούσε βέβαια να μείνει εκτός αυτών των προσπαθειών. Μπορεί κανείς να σκέφτεται μόνο τις βαριές βιομηχανίες όταν τίθεται το θέμα της περιβαλλοντικής προστασίας, όμως και ο χώρος του ποδοσφαίρου μπορεί να μειώσει την περιβαλλοντική ζημιά. Από τα υλικά ανοικοδόμησης ενός γηπέδου, μέχρι το αποτύπωμα άνθρακα της μεγάλης συγκέντρωσης κόσμου σε αυτά και την αποκομιδή σκουπιδιών, η ευθύνη που έχει αυτή η «βιομηχανία» είναι επίσης μεγάλη.

Η επισήμανση των μεγάλων περιβαλλοντικών ζητημάτων και το κάλεσμα για δράση, έχει κινητοποιήσει πολλές ομάδες να σκεφτούν «πράσινα» και να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στο περιβάλλον. Από τα μεγαλύτερα παραδείγματα είναι η αγγλική Premier League, η οποία ενθαρρύνει συστηματικά τη δέσμευση των 20 ομάδων-μελών της σε περιβαλλοντικά φιλικές και βιώσιμες διαδικασίες και λειτουργίες. Μάλιστα, εδώ και χρόνια εκδίδονται μελέτες και αποτελέσματα βιωσιμότητας που αφορούν τις ομάδες της premier League..

Στην πιο πρόσφατη μελέτη, οι Άρσεναλ, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τόττεναμ βρίσκονται στην 1ηκατηγορία βιωσιμότητας. Αυτό σημαίνει ότι έχουν προβεί σε αλλαγές που εξασφαλίζουν: καθαρή ενέργεια, ενεργειακή αυτάρκεια, οικολογική μετακίνηση στα γήπεδα, μείωση της χρήσης πλαστικών συσκευασιών ή κατάργηση τους, διαχείριση αποβλήτων, αυτάρκεια νερού, χορτοφαγικές ή χαμηλές σε αποτύπωμα άνθρακα επιλογές φαγητού και ενημέρωση/δέσμευση για τη βιωσιμότητα.

Ανάμεσα στις παραπάνω ομάδες βρίσκονται και οι δύο κορυφαίες βαθμολογικά ομάδες της λίγκας. Ο λόγος για τις δύο ομάδες από το Μάντσεστερ, οι οποίες θα παλεύουν για το φετινό τίτλο. Κορυφαίο φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος δείχνει το στοίχημα Premier League της bwin τη Μάντσεστερ Σίτι και όλα δείχνουν ότι προς τα εκεί βαδίζει. Αυτή τη στιγμή απέχει 5 πόντους από τη Γιουνάιτεντ, έχοντας παίξει και ένα επιπλέον παιχνίδι από την αντίπαλο της. Ο προπονητής της Πεπ Γκουαρδιόλα δηλώνει πάντως πως τίποτα δεν έχει τελειώσει και θα συνεχίσουν να αγωνίζονται με σθένος για την κατάκτηση του τίτλου.

Κορυφαίες αγωνιστικά αλλά και περιβαλλοντικά αποδεικνύονται οι τοπ ομάδες της Premier League, έχοντας καταλάβει το μεγάλο αντίκτυπο που έχουν οι κινήσεις τους στα εκατομμύρια υποστηρικτών που έχουν αλλά και στο περιβάλλον το ίδιο. Οι ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί για τη βιωσιμότητα αρχίζουν να βγάζουν «καρπούς», αφού έχουν στρέψει σημαντικά την προσοχή τους σε αυτά τα ζητήματα εδώ και χρόνια.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact