ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Πόσο ασφαλείς είστε με κλειστή Web Cam;

Πόσο ασφαλείς είστε με κλειστή Web Cam;

Ένα θέμα που θα πρέπει να δώσετε λίγη έως πολύ σημασία, είναι η λειτουργία της web κάμερας του υπολογιστή σας.Οι περισσότεροι θα κάθεστε μπροστά σε μια web κάμερα ενός…

υπολογιστή, είτε ενσωματωμένη αν πρόκειται για φορητό, είτε εξωτερική αν πρόκειται για σταθερό υπολογιστή. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, αν μπορεί κάποιος να σας παρακολουθεί, έστω και με κλειστή (υποτίθεται) την κάμερά σας; Η απάντηση είναι «ναι» μπορεί, όσο και αν αυτό είναι αρκετά έως πολύ δύσκολο, όχι όμως και αδύνατο. Και μιας και οι περισσότερες web κάμερες έχουν και ενσωματωμένο μικρόφωνο, μπορεί και να σας ακούσουν. Υπάρχει πλέον λογισμικό, προφανώς κακόβουλο, που στα κατάλληλα χέρια (χάκερ), και με τη βοήθεια του διαδικτύου, μπορεί πραγματοποιήσει αυτά που ίσως μόνο σε ταινίες έχουμε δει.

Σε περίπτωση λοιπόν που δε θέλετε να νιώθετε τα μάτια κάποιου αγνώστου πάνω σας, μιας και…. δεν είστε συνέχεια ευπρεπώς ντυμένοι, όταν βρίσκεστε μπροστά στον υπολογιστή σας, θα πρέπει να λάβετε μερικά απλά αλλά δραστικά μέτρα.

1. Το απλούστερο ίσως θα ήταν να στρέψετε την κάμερά σας, αν είναι εξωτερική, σε κάποιο τοίχο, ή σε κάποια ¨νεκρή» περιοχή, που δεν πρόκειται να περάσεις κανείς. Στη περίπτωση αυτή, και κάποιος να την παραβιάσει, δε θα μπορέσει να δει τίποτα σημαντικό.

2. Τοποθετήστε ένα κάλυμμα μπροστά στην κάμερα, χρησιμοποιώντας από μια μονωτική ταινία, μέχρι και από έτοιμα καλύμματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Αυτό όμως, δε θα εμποδίσει τη λειτουργία του τυχόν ενσωματωμένου μικροφώνου.
3. Αποσυνδέστε την κάμερά σας από τον υπολογιστή (αν πρόκειται για σταθερό), βγάζοντας απλά το usb από τη θύρα του υπολογιστή. Αυτό φυσικά ακυρώνει και τη χρήση του ενσωματωμένου μικροφώνου. Όταν τη χρειαστείτε, απλά ξανασυνδέστε την. Απλή λύση, αλλά λίγο ενοχλητική, κυρίως αν οι θύρες usb του υπολογιστή σας, βρίσκονται στο πίσω μέρος του.

4. Απενεργοποιήστε την κάμερά σας από το BIOS, κυρίως για φορητούς υπολογιστές. Κατά την εκκίνηση του υπολογιστή, μπείτε στις ρυθμίσεις του BiOS, με το πάτημα του πλήκτρου DEL, και από το μενού ρυθμίσεων τωνUSB, βρείτε και κλείστε την κάμερα. (συνήθως ως CMOS Camera Lock). Αυτή η λύση έχει το μειονέκτημα, ότι για την εκ νέου ενεργοποίησή της, θα χρειαστεί πάλι επανεκκίνηση του υπολογιστή.

5. Καταργήστε την κάμερα, από το πίνακα ελέγχου. Πηγαίνετε στις Ρυθμίσεις->Πίνακας Ελέγχου-Διαχείριση Συσκευών, και αφού τη βρείτε στη λίστα, με δεξί κλικ, επιλέξτε απενεργοποίηση ή ακόμα και κατάργηση, οπότε θα σβηστούν ακόμα και οι οδηγοί της. Η λύση αυτή, δεν σας εξασφαλίζει οριστικά, αφού αν πρόκειται κάποιος να αποκτήσει πρόσβαση στον υπολογιστή σας, θα μπορέσει εύκολα να την ενεργοποιήσει πάλι.

Νομίζω ότι με τι παραπάνω λύσεις, θα βρείτε κάποια που σας βολεύει, αν και κατά τη γνώμη μου η λύση ενός καλύμματος κάμερας, και λίγο προσοχή στις συνομιλίες μας μπροστά στον υπολογιστή, είναι η πιο εύκολη και γρήγορη λύση.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact