ΥΓΕΙΑ

Πόσο μακριά είμαστε από τo τέλος της πανδημίας;

Ποια φάρμακα είναι στην πρώτη γραμμή – Διπλασιάστηκαν τα κρούσματα παγκοσμίως σε μία εβδομάδα

O κόσμος «κατεβάζει ρολά», προκειμένου να σταματήσει τη ραγδαία εξάπλωση του Covid19, ενός ιού «ύπουλου», χωρίς σύνορα. Πρόκειται για μία άνευ προηγουμένου παγκόσμια απάντηση σε μία πανδημία. Το ερώτημα είναι όμως πότε αυτή θα τερματιστεί; Πότε μπορούμε να περιμένουμε ότι η ζωή μας θα επανέλθει στην κανονικότητα;

Την ίδια ώρα, την έναρξη μαζικής κλινικής μελέτης, στην οποία θα δοκιμαστούν σε ασθενείς τέσσερις πολλά υποσχόμενες αντιϊικές θεραπείες, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Απώτερος στόχος του ΠΟΥ είναι να διαπιστωθεί εάν κάποια από αυτές μπορεί να μειώσει τους θανάτους που προκαλεί ο κορονοϊός Covid-19. Διπλασιάστηκαν τα κρούσματα παγκοσμίως σε μία εβδομάδα…

Στη Βρετανία ο Μπόρις Τζόνσον εκτίμησε αρχικά ότι η χώρα μπορεί να σταματήσει την εξάπλωση μέσα στις επόμενες 12 εβδομάδες, Τώρα εμφανίζεται πιο ανήσυχος. Οι ειδικοί τονίζουν πως συνολικά στον πλανήτη, ακόμη και εάν σε τρεις μήνες αρχίσουν τα κρούσματα να περιορίζονται και η κατάσταση τεθεί υπό έλεγχο, θα χρειαστεί πολύ περισσότερο χρόνο να επιστρέψουμε στην προ κρίσεως ζωή. Ενδεχομένως και χρόνια.

Αυτό που χρειάζονται οι χώρες είναι μία «στρατηγική εξόδου», ένα σχέδιο για σταδιακή άρση των περιορισμών όταν πια δεν θα είναι τόσο έντονη η απειλή για τη δημόσια υγεία. Αυτή ακόμη δεν υπάρχει. Εάν η άρση των μέτρων έρθει πρόωρα ένα νέο ξέσπασμα του ιού θα μπορούσε να έχει πολλαπλάσιο κόστος κοινωνικό και οικονομικό από αυτό που επιφέρουν οι απαγορεύσεις.

Πρόκειται για μία τεράστια επιστημονική και κοινωνική πρόκληση. Ο ιός δεν πρόκειται να εξαφανιστεί. Τα πράγματα θα είναι, ωστόσο, πολύ καλύτερα, όταν θα έχουμε στα χέρια μας ένα εμβόλιο και την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Υπολογίζεται ότι το εμβόλιο θα είναι έτοιμο σε 12 με 18 μήνες, εάν όλα κυλήσουν ομαλά. Η πρώτη δοκιμή σε άνθρωπο έγινε την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ και η έρευνα ανά τον πλανήτη «τρέχει» με άνευ προηγουμένου ταχύτητα. Ακόμη και έτσι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για πιο γρήγορα ασφαλή αποτελέσματα, Οι ειδικοί προειδοποιούν βεβαίως πως το να περιμένουμε το εμβόλιο δεν αποτελεί στρατηγική. Τα περιοριστικά μέτρα πρέπει να τηρηθούν τώρα.

Οι επιστημονικές εξελίξεις στην Ελλάδα

Νέα δεδομένα για την αντιμετώπιση της βαριάς πνευμονίας που προκαλεί η νόσος του κορωνοϊού ανοίγει η ανακάλυψη που έκανε η Ελληνική Ομάδα Μελέτης της Σήψης για τους βαρέως πάσχοντες, στα εργαστήρια του Αττικού Νοσοκομείου.

Ο καθηγητής παθολογίας-λοιμώξεων στη Δ’ Παθολογική Κλινική στο Αττικό Νοσοκομείο Βαγγέλης Γιαμαρέλλος δήλωσε ότι η Ομάδα πήρε αίμα από τους πρώτους αρρώστους στην Ελλάδα, με μέτρια πνευμονία και σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια.

Τα δείγματα αναλύθηκαν στο εργαστήριο ανοσολογίας της Δ’ Παθολογικής Κλινικής του Αττικού Νοσοκομείου. Εκεί βρέθηκε για πρώτη φορά στον κόσμο ο μηχανισμός με τον οποίο ο ιός αυτός προκαλεί κατάρρευση του ανοσοποιητικού συστήματος, και οδηγεί σε αυτή τη βαριά πνευμονία, όπου ξαφνικά ο άρρωστος νιώθει δύσπνοια και χρειάζεται να διασωληνωθεί για να κρατηθεί στη ζωή.

Από αυτή την ανάλυση προέκυψαν δύο σημεία «στόχοι» – δηλαδή, μόρια που κυκλοφορούν στο αίμα, στα οποία αν η επιστήμη παρέμβει και μπλοκάρει με βιολογικούς παράγοντες (μονοκλωνικά αντισώματα), δημιουργούνται πολλές ελπίδες θεραπείας σε βαριά ασθενείς.

Μαζική μελέτη για τέσσερις θεραπείες αρχίζει ο ΠΟΥ – Ποια φάρμακα είναι στην πρώτη γραμμή

Όπως αναφέρθηκε, την έναρξη μαζικής κλινικής μελέτης, στην οποία θα δοκιμαστούν σε ασθενείς τέσσερις πολλά υποσχόμενες αντιϊικές θεραπείες, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Απώτερος στόχος του ΠΟΥ είναι να διαπιστωθεί εάν κάποια από αυτές μπορεί να μειώσει τους θανάτους που προκαλεί ο κορονοϊός Covid-19.

Την έναρξη της μελέτης ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus. Μιλώντας στους δημοσιογράφους εξήγησε ότι οι μικρές μελέτες που γίνονται σε διάφορες χώρες του κόσμου δεν αρκούν για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. Απαιτούνται στοιχεία από μελέτες σε πολλούς ασθενείς, με σύγκριση των διαφόρων θεραπειών, για να εξακριβωθεί ποια αποδίδει.

Διπλασιάστηκαν τα κρούσματα παγκοσμίως σε μία εβδομάδα

Τι θα βάλει φρένο στην εξάπλωση του Covid -19 που αφαιρεί χιλιάδες ζωές ημερησίως; Ο αγώνας δρόμου των επιστημόνων και των αρχών πολιτικής προστασίας, η μάχη των «ηρώων» γιατρών και νοσηλευτών, αλλά πάνω από όλα η υπευθυνότητα των απλών πολιτών. Τα μέτρα είναι ήδη δρακόντεια, με σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους να βρίσκονται σε καραντίνα. Αλλά αυτό δεν έχει αποτρέψει το να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 13.400 άνθρωποι παγκοσμίως. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έχει διπλασιαστεί σε μία εβδομάδα υπερβαίνοντας τα 300.000.

Ολοένα και περισσότερες χώρες απαγορεύουν τα ταξίδια στο εξωτερικό, αλλά και στο εσωτερικό, καταφεύγουν ακόμη και στο μέτρο της γενικής απαγόρευσης εξόδου, σε μία προσπάθεια να προστατεύσουν τις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού: ηλικιωμένους και ανθρώπους με παθήσεις όπως υπέρταση, διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα. Όλοι διαμηνύουν, ωστόσο: Κανείς δεν είναι άτρωτος. Χιλιάδες είναι οι νέοι που έχουν εμφανίσει βαρύτατα συμπτώματα και νοσηλεύονται ακόμη και σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Σε μία δραματική κίνηση η Ιταλία αποφάσισε να κλείσει το σύνολο των επιχειρήσεων και των παραγωγικών δραστηριοτήτων που δεν θεωρούνται ζωτικής σημασίας. Η Iσπανία παρατείνει τα δικά της περιοριστικά μέτρα κατά δύο εβδομάδες, η Γερμανία φαίνεται να είναι πολύ κοντά στο γενικό lockdown, όπως μεταδίδουν τουλάχιστον τα τοπικά μέσα, η Βρετανία έχει κάνει στροφή 180 μοιρών καλώντας τις ευπαθείς ομάδες να κλειστούν στο σπίτι τους για τρεις μήνες και οι πολιτειακές αρχές των ΗΠΑ έχουν τεθεί σε συναγερμό, με το 30% των κατοίκων της ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη να βρίσκεται ήδη σε κάποιος μορφής καραντίνα.

Θέμα χρόνου θεωρείται εν τω μεταξύ και η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020. Οι ιάπωνες διοργανωτές, αν και για μεγάλο διάστημα δίσταζαν να πάρουν την απόφαση, σύμφωνα με το «Reuters» καταρτίζουν ήδη σχέδιο πιθανής μετάθεσης της ημερομηνίας. Εντεινόμενες πιέσεις δέχεται και η ΔΟΕ.

(πληροφορίες από naftemporiki.gr, BBC)

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact