ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πότε έρχονται νέες πληρωμές αποζημιώσεων για τα «κουρεμένα» ενοίκια;

Εν αναμονή της υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει τους δικαιούχους των μηδενικών και μειωμένων κατά 40% ενοικίων για τον Ιούνιο βρίσκονται χιλιάδες ιδιοκτήτες. Σημειώνεται ότι ήδη, ψηφίστηκε και η σχετική διάταξη για την επέκταση του μέτρου των μηδενικών ενοικίων και τον τρέχοντα μηνα.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη σχετική ρύθμιση που πέρασε τις προηγούμενες μέρες από τη βουλή προβλέπεται:

· «Κούρεμα» 100% για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, των μεταφορών, τα γυμναστήρια και επιχειρήσεις

· Μειωμένο ενοίκιο κατά 40% σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο.

Επίσης μειωμένο κατά 40% ενοίκιο θα έχουν και οι εργαζόμενοι που θα τεθούν αυτόν τον μήνα σε αναστολή εργασίας και μόνο για την για την κύρια κατοικία τους, αλλά και τα εξαρτώμενα μέλη των εργαζομένων (σε αναστολή) για ενοίκιο φοιτητικής κατοικίας.

Παράλληλα νέες πληρωμές αποζημιώσεων σε ιδιοκτήτες που είδαν ρα μισθώματα που λαμβάνουν να «κουρεύονται» λόγω των μέτρων της κυβέρνησης αναμένονται αυτήν εβδομάδα. Το πιο πιθανόν είναι την Παρασκευή να υπάρχει μια νέα σειρά πληρωμών για τα «κουρεμένα» ενοίκια Μάιου αλλά και συνέχιση συμψηφισμών για ενοίκια που κουρεύτηκαν την περίοδο Μάρτιος 2020 – Μάιος 2020. Επίσης τρέχει η διαδικασία για την τακτοποίηση των ζητημάτων των υπεκμισθώσεων μετά τη σχετική εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, που αφορά ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι ενώ έχουν υποβάλει δηλώσεις Covid δεν έχουν αποζημιωθεί από το κράτος.

Οι υπεκμισθώσεις

Επίσης αυτήν την εβδομάδα αναμένεται να τρέξουν οι διαδικασίες για τις εκκρεμότητες των υπεκμισθώσεων. Να σημειωθεί ότι η ΠΟΜΙΔΑ, που είχε επανειλημμένα αναδείξει το ζήτημα αναφέρει, ότι «η εγκύκλιος αυτή ρυθμίζει τι δικαιούται το καθένα από τα τρία μέρη πλην όμως δεν ρυθμίζει τη διαδικασία δήλωσης και είσπραξής της, τα οποία θα πρέπει να διευκρινιστούν με νεώτερη εγκύκλιο, με την οποία θα ξανανοίξει και η πλατφόρμα για υποβολή δηλώσεων COVID, το συντομότερο δυνατόν, εν όψει μάλιστα της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων».

Η «φιλοσοφία» της ρύθμισης

Η «φιλοσοφία» της εγκυκλίου αυτής σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ είναι ότι το Δημόσιο πληρώνει μια και μοναδική φορά αποζημίωση για κάθε μισθωμένο/υπεκμισθωμένο ακίνητο, με κατ΄αρχήν δικαιούχο της τον υπεκμισθωτή, ο οποίος με τη σειρά του υποχρεούται σε καταβολή πλήρους μισθώματος στον ιδιοκτήτη. Όταν ο υπεκμισθωτής δεν δικαιούται αποζημίωσης, τότε και μόνον δικαιούχος της αποζημίωσης είναι ο ιδιοκτήτης-εκμισθωτής. Συγκεκριμένα ορίζει ρητά ότι στην περίπτωση που ο υπεκμισθωτής είναι δικαιούχος αποζημίωσης “οφείλει να καταβάλει ακέραιο το μίσθωμα στον ιδιοκτήτη ακόμη και αν η δραστηριότητα του υπεκμισθωτή εντάσσεται σε πληττόμενο ΚΑΔ”.

Τέλος ορίζει ότι αν ο υπεκμισθωτής είναι νομικό πρόσωπο, τότε για το 2020 που δεν δικαιούτο αποζημίωση, την λαμβάνει ο ιδιοκτήτης. Ο υπεκμισθωτής δικαιούται σε μειωμένο ή μηδενικό ενοίκιο εφόσον είναι πληττόμενος, και γι΄αυτό θα πρέπει να υποβάλει ο ιδιοκτήτης δήλωση COVID, αυτό όμως προυποθέτει ανοικτή πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

πηγή: reporter.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

28χρονος σκότωσε, τεμάχισε και έφαγε την μητέρα του

Φρίκη προκαλεί η είδηση ενός 28χρονου ο οποίος…

Τι είπες ότι πετύχατε, Αλέξη;

Δεν μένουν μόνο τα γραπτά, αλλά και βίντεο…

Εμβόλια Pfizer – Moderna: Τα 3 σοβαρά συμπτώματα σε νέους μετά τη δεύτερη δόση

Οι αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες από τα εμβόλια έναντι…

Η απίστευτη κίνηση του Ερντογάν μόλις είδε τον Τζο Μπάιντεν

O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνάντησε τον Τζο Μπάιντεν…

Χωρίς μάσκα οι εμβολιασμένοι από 1 Ιουλίου

Πιθανό το σενάριο να αφήσουν στην άκρη τη…

Διέρρευσαν απόρρητα έγγραφα της Τουρκίας με σχέδια εισβολής σε Ελλάδα, Κύπρο και Αρμενία

Απόρρητα έγγραφα του τουρκικού στρατού που περιλαμβάνουν στρατιωτικές…

Κρίστιαν Έρικσεν: Ο άνθρωπος που του έσωσε τη ζωή έδειξε τι σημαίνει αρχηγός

Όλος ο πλανήτης σοκαρίστηκε με την κατάρρευση του…

Παρέα με αλλοδαπούς ο Τσίπρας στην πορεία κατά του εργασιακού ν/σ

Το παρών στην απεργιακή κινητοποίηση στο κέντρο της…

Αυτές τις εικόνες στην απεργία τις πρόσεξε κανείς;

Μαζί με την μάζα των αριστερόστροφων διαδηλωτών, έχουν…
contact