ΚΟΣΜΟΣ

Πουλάει τρέλα η νέα Σκοπιανή πρόεδρος – Καταπάτησε την Συμφωνία των Πρεσπών!

Όπως είχε προαναγγείλει και προεκλογικά, η νέα Σκοπιανή πρόεδρος που ηγείται του εθνικιστικού VMRO, θα αποκαλεί τη χώρα της… όπως θέλει. «Θα έχουμε ζητήματα αν γίνει αυτό», είχε πει χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στον «αέρα» η Συμφωνία των Πρεσπών! Η κατάπτυστη συμφωνία που παραχωρεί μέρος του ονόματος «Μακεδονία» στις εθνικιστικές και ανιστόρητες επιδιώξεις της γείτονα, αποτελεί στην ουσία κενό γράμμα, με επιλογή των Σκοπιανών.

Η νέα πρόεδρος του εθνικιστικού VMRO, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκ, στην ορκωμοσία της σήμερα, το είπε και το… έκανε, αποκαλώντας τη χώρα της «Μακεδονία» σκέτο, παραβιάζοντας ακριβώς τον βασικότερο όρο -αλλά και την ουσία – της συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

Η Ελληνίδα πρέσβειρα που ήταν καλεσμένη στην εκδήλωση, αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Δεν άργησαν να επέλθουν και άλλες επίσημες αντιδράσεις, η πρώτη μάλιστα από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία υπενθύμισε ότι «προκειμένου η Βόρεια Μακεδονία να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία της στην ένταξη στην ΕΕ, είναι υψίστης σημασίας η χώρα να συνεχίσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τον πλήρη σεβασμό των δεσμευτικών συμφωνιών της, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Στο ίδιο ύφος και η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία αναφέρει ότι οι διμερείς μας σχέσεις ουσιαστικά εξαρτώνται από την τήρηση της συμφωνίας, άσχετο αν η τωρινή κυβέρνηση τίθεται ενάντια σε αυτή.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών:

«Σχετικά με την τελετή ορκωμοσίας της Πρόεδρου της Βόρειας Μακεδονίας, κατά τη σημερινή ορκωμοσία της στη Βουλή και παρά το γεγονός ότι στο επίσημο κείμενο του όρκου που της υπαγορεύθηκε η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία», η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, κυρία Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα, επέλεξε να αποκαλέσει τη χώρα της «Μακεδονία».

Η πράξη αυτή παραβιάζει κατάφωρα τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και το Συντάγμα της γείτονος χώρας, το οποίο έχει εναρμονιστεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει ως αντιπολίτευση κατά την κύρωση της συμφωνίας, τη σεβάστηκε ως επικυρωθείσα διεθνή συνθήκη που υπερέχει κάθε άλλης διάταξης νόμου.

Η Ελλάδα, στο πλαίσιο αυτό, δηλώνει κατηγορηματικά ότι η περαιτέρω πρόοδος στις διμερείς σχέσεις της με τη Βόρεια Μακεδονία καθώς και η ευρωπαϊκή πορεία της τελευταίας εξαρτώνται από την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και κυρίως από τη χρήση της συνταγματικής ονομασίας της χώρας».

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact