ΚΟΣΜΟΣ

Προδρόμου: Στο εγγύς μέλλον η Κύπρος θα είναι παραγωγός φυσικού αερίου

Η δήλωση του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου για το κοίτασμα του οικοπέδου 10

«Η επιβεβαίωση του κοιτάσματος στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ είναι μία σημαντική είδηση, γιατί συμπληρωματικά προς προηγούμενο κοίτασμα που έχει διαπιστωθεί, είναι γεγονός ότι μπαίνει πλέον στην εξίσωση ως προμηθευτής φυσικού αερίου. Στο εγγύς μέλλον η χώρα μας θα είναι παραγωγός φυσικού αερίου» δήλωσε, σε συνέντευξή του, στον ραδιοφωνικό σταθμό 105,5 Στο Κόκκινο, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

«Η αμερικανική Exxon Mobil με τη συγκεκριμένη ανακάλυψη θα μείνει στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου (για εργασίες που πρέπει να γίνουν, επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις), ενώ υπάρχουν και σχέδια, εάν συγκεντρωθούν αρκετές ποσότητες, να εξεταστεί ακόμη και το ενδεχόμενο κατασκευής χερσαίου τερματικού» σημείωσε ο κ. Προδρόμου. Υπενθύμισε δε, ότι «σε εξέλιξη είναι και το άλλο μεγαλεπήβολο σχέδιο για τον αγωγό της ανατολικής Μεσογείου, τον EastMed, όπου η Κύπρος μαζί με την Ελλάδα, την Ιταλία και το Ισραήλ προωθούν με την ΕΕ».

Ο κ. Προδρόμου επεσήμανε ότι «δεν είναι ώρα να υπερεκτιμήσουμε τη σημασία των γεγονότων αυτών, ούτε να θριαμβολογήσουμε», τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «το οικονομικό σκέλος δεν είναι καθόλου αμελητέο. Σύμφωνα με όσα έχουν λεχθεί το απόθεμα που έχει διαπιστωθεί θα αρκούσε για να καλύψει τις ανάγκες της Κύπρου για 150 χρόνια».

Στη συνέντευξή του, ο κ. Προδρόμου έκανε εκτενή αναφορά και στον ρόλο που μπορεί να παίξει η εκμετάλλευση του κυπριακού φυσικού αερίου στην επίλυση του Κυπριακού, καθώς, όπως υπογράμμισε, «στέλνεται και ένα μήνυμα και για το ίδιο το Κυπριακό, υπό την έννοια ότι τώρα μπορεί να θεωρηθεί επιπρόσθετο κίνητρο για την Τουρκία, προκειμένου να συμπεριφερθεί λογικά, να επιτρέψει την επίλυση, ώστε και η ίδια να μπορέσει να επωφεληθεί από το γεγονός ότι θα έχει κοντά της πηγές προμήθειας ενέργειας και ενδεχομένως φθηνότερης, μέσα από κάποιες φιλικές σχέσεις, αν δημιουργηθούν. Καθόλου δεν το αποκλείει η δική μας πλευρά αυτό. Βεβαίως, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα συμπεριφερθεί η Τουρκία».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact