ΚΟΣΜΟΣ

Προειδοποίηση Ραχόι: Κινδυνεύουμε να πάμε για τρίτη φορά σε εκλογές

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, προειδοποίησε ότι μπορεί η χώρα να χρειαστεί να προσφύγει για τρίτη φορά στις κάλπες, μετά από την άρνηση των Σοσιαλιστών να στηρίξουν τις προσπάθειές του για σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού.

«Αν ο κ. Σάντσεζ εξακολουθήσει να λέει όχι, θα επαναλάβουμε τις εκλογές», δήλωσε ο Ραχόι, που από τις εκλογές του Ιουνίου προσπαθεί να σχηματίσει κυβέρνηση. Τους τελευταίους επτά μήνες και πλέον η Ισπανία είναι χωρίς πλήρως λειτουργική κυβέρνηση, σε μία κρίσιμη εποχή, καθώς πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για τον περιορισμό του ελλείμματος, όπως και να αντιμετωπίσει το ενισχυόμενο κίνημα απόσχισης της Καταλονίας.

Το αδιέξοδο ξεκίνησε μετά από τις εκλογές του 20 Δεκεμβρίου, στις οποίες κανένα κόμμα δεν εξασφάλισε απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, καθώς το Ciudadanos και το Podemos ανέτρεψαν τον δικομματισμό που κυριαρχούσε στην Ισπανία για χρόνια.

Οι προσπάθειες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας είναι ανεπιτυχείς, καθώς τα κόμματα  δεν μπορούν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους, με αποτέλεσμα οι Ισπανοί να προσφύγουν ξανά στις κάλπες τον Ιούνιο, με ανάλογα αποτελέσματα όμως.

Το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι, στην εξουσία από το 2011, κέρδισε τις εκλογές του Ιουνίου, αλλά δεν εξασφάλισε απόλυτη πλειοψηφία, εξασφαλίζοντας 137 από τις 350 έδρες. Από τότε προσπαθεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, η οποία θα πρέπει να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Ομως, ο Πέδρο Σάντσεζ, του οποίου το Σοσιαλιστικό κόμμα ήταν δεύτερο στις εκλογές του Ιουνίου με 85 έδρες, αρνείται να στηρίξει τον Ραχόι. «Δεν θα στηρίξουμε κάτι που θέλουμε να αλλάξουμε… η αριστερά δεν θα στηρίξει τη δεξιά», είπε ο Σάντσεζ στους δημοσιογράφους, μετά από τη συνάντησή του με τον Ραχόι.

Αφησε όμως «παράθυρο» για την πιθανότητα το κόμμα να απόσχει από μία ψήφο εμπιστοσύνης, λέγοντας ότι η ηγετική επιτροπή θα έχει την τελευταία λέξη για το αν θα οι Σοσιαλιστές θα αλλάξουν στάση ή όχι.

Υψηλόβαθμα στελέχη των Σοσιαλιστών, ανάμεσά τους ο πρώην πρωθυπουργός Φελίπε Γκονζάλεζ, έχουν πιέσει για αποχή, προκειμένου να μπει τέλος στην πολιτική παράλυση.

Ο Ραχόι αναμένεται να συναντήσει τον Αλμπερτ Ριβέρα, επικεφαλής του Ciudadanos, την Τετάρτη. Ο Ριβέρα έχει ήδη δηλώσει ότι το κόμμα του είναι πρόθυμο να απέχει από την ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά με μόλις 32 έδρες, αυτό δεν θα είναι αρκετό προκειμένου να περάσει η κυβερνητική πρόταση του Ραχόι.

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact