ΚΟΣΜΟΣ

Πρόσφυγες εν μια νυκτί…στο άγνωστο!

Χιλιάδες Ουκρανοί εγκαταλείπουν τις εστίες τους. Αφήνουν πίσω τη ζωή που είχαν μέχρι την Πέμπτη, οπότε η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και το αύριο είναι αβέβαιο.

Οι εκτιμήσεις μιλούν για περίπου 100.000 Ουκρανούς που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μέχρι στιγμής, δήλωσε την Παρασκευή ο Υπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι, με τα «Ηνωμένα Έθνη» να επιβεβαιώνουν τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν εκτοπιστεί από την πατρίδα τους λόγω της ρωσικής εισβολής και τον πόλεμο που ξεκίνησε εναντίον της Ουκρανίας ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Εικόνες σκληρές, άνθρωποι απελπισμένοι, φοβισμένοι, περπατούν στο άγνωστο. Άλλοι με τις οικογένειες τους άλλοι μόνοι λένε με δάκρυα στα μάτια στα τηλεοπτικά συνεργεία πως άφησαν πίσω τους δικούς τους και φεύγουν από την εμπόλεμη Ουκρανία να σωθούν.

Οδικώς ή και περπατώντας από το Κίεβο, τη Μαριούπολη και άλλες πόλεις φτάνουν στα σύνορα Σλοβακίας, Μολδαβίας, Πολωνίας, Ουγγαρίας και Ρουμανίας προσπαθώντας να βρουν καταφύγιο. Μία τεράστια ανθρωπιστική κρίση μόλις ξεκίνησε.

Η συνοριακή υπηρεσία της Πολωνίας λέει πως 29.000 άνθρωποι έφτασαν από την Ουκρανία την Πέμπτη και πολλοί περισσότεροι την Παρασκευή, με αποτέλεσμα να περιμένουν περισσότερες από 12 ώρες σε ορισμένα σημεία διέλευσης. Την ίδια ώρα περισσότεροι από 26.000 έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία για τη Μολδαβία και άλλοι 10.000 για τη Ρουμανία.

Εικόνες αλληλεγγύης στα σύνορα της Ρουμανίας

Την ίδια ώρα στα σύνορα με τη Ρουμανία οι εικόνες είναι συγκινητικές. Κάτοικοι φτάνουν με τα αυτοκίνητά τους στα σύνορα για να παραλάβουν Ουκρανούς πρόσφυγες. Τους προσφέρουν πακέτα με φαγητό, νερό, ζεστά ροφήματα και διαμονή. Μητέρα έφυγε με το μόλις 3 χρόνων παιδί της βαριά άρρωστο με καρκίνο. Παγωμένα και φοβισμένα παιδιά ζουν τη φρίκη του πολέμου και κάτοικοι της Ρουμανίας σπεύδουν στα σύνορα για βοήθεια

Χάος στα σύνορα με την Πολωνία

Την ίδια ώρα άλλοι πολίτες της χώρας περπατάνε μέσα στο κρύο προσπαθώντας να φτάσουν στην Πολωνία. Οικογένειες με μικρά παιδιά περπατούν υπό πολικές θερμοκρασίας για ώρες μέσα στο κρύο επιχειρώντας να περάσουν τα σύνορα. Άλλοι, όπως αναφέρεται στα social media κοιμούνται ακόμη και στο χιόνι. Οικογένειες με ένα μικρό σάκο ή ακόμη και τίποτα. Κάποιοι σκεπάζονται με κουβέρτες ή πετσέτες για να ζεσταθούν. Τα παιδιά είναι φοβισμένα και παγωμένα. Κάποιοι σφίγγουν στην αγκαλιά τους τα ζωάκια τους. Έχουν διανύσει 40km μέσα στο σκοτάδι για να φτάσουν στην παγωμένη Πολωνία.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact