Ένα νέο κακόβουλο λογισμικό, γνωστό ως FakeCall, απειλεί τους χρήστες Android, καθώς έχει την ικανότητα να υποκλέπτει τις φωνητικές κλήσεις που πραγματοποιούνται προς τις τράπεζες.
Αυτό σημαίνει ότι, αντί οι κλήσεις σας να φτάνουν στην τράπεζα, μπορεί να καταλήγουν σε εγκληματίες του διαδικτύου, οι οποίοι μπορούν να εκμεταλλευτούν τις πληροφορίες σας.
Πώς λειτουργεί το FakeCall;
Το FakeCall είναι ένας τρόπος τρωϊκός ιός (trojan) που εγκαθίσταται στην συσκευή σας και γίνεται ο “προεπιλεγμένος διαχειριστής κλήσεων”. Αυτή η λειτουργία επιτρέπει σε μια εφαρμογή να ελέγχει τις εισερχόμενες και εξερχόμενες κλήσεις. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι όταν προσπαθήσετε να καλέσετε την τράπεζά σας, η κλήση μπορεί να ανακατευθυνθεί σε κάποιον άλλο, χωρίς να το αντιληφθείτε.
Πώς εξαπλώνεται;
Το FakeCall κυκλοφορεί κυρίως μέσω ψεύτικων τραπεζικών εφαρμογών. Αυτές οι εφαρμογές προσποιούνται ότι ανήκουν σε γνωστές χρηματοπιστωτικές εταιρείες, αλλά στην πραγματικότητα περιέχουν κακόβουλο λογισμικό. Επιπλέον, οι εγκληματίες χρησιμοποιούν και μηνύματα phishing μέσω email. Όταν ένας χρήστης κλικάρει σε έναν σύνδεσμο που περιέχεται σε ένα τέτοιο email, κατεβάζει χωρίς να το ξέρει ένα κακόβουλο πακέτο που μολύνει τη συσκευή του.
Πώς να προστατευτείτε;
Για να αποφύγετε την έκθεση σε τέτοιες απειλές, είναι σημαντικό να εγκαθιστάτε εφαρμογές μόνο από επίσημες πηγές, όπως το Google Play Store, και να ελέγχετε προσεκτικά τα δικαιώματα που ζητάει κάθε εφαρμογή. Επίσης, να είστε επιφυλακτικοί απέναντι σε μηνύματα email που σας ζητούν να κλικάρετε σε συνδέσμους ή να κατεβάσετε αρχεία.
Το Malwarebytes, μια γνωστή εφαρμογή ασφαλείας για Android, έχει ήδη εντοπίσει το FakeCall και το χαρακτηρίζει ως Android/Trojan.Banker.Fakecall. Εάν χρησιμοποιείτε μια εφαρμογή ασφαλείας, βεβαιωθείτε ότι είναι ενημερωμένη για να ανιχνεύει και να αποκλείει τέτοιες απειλές.