ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πρώτα αξιολόγηση και μετά νέα συμφωνία για την Ελλάδα»

Η αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup είναι κομβικής σημασίας για την Ελλάδα, εκτιμά ο Μπενουά Κερά, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και παραπέμπει στην Αθήνα αναφορικά με την πιθανότητα ενός τρίτου προγράμματος. «Όταν ολοκληρωθεί με επιτυχία η τρέχουσα αξιολόγηση, και εφόσον το επιθυμούν οι ελληνικές αρχές, θα συζητηθεί με το Eurogroup μια διάδοχη συμφωνία», δηλώνει ο κ. Κερέ σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Πολίτης».

Ο κ. Κερέ υπερασπίζεται το ρόλο, που έχει διαδραματίσει η ΕΚΤ στην ελληνική υπόθεση, απορρίπτει ότι με την άρση της εξαίρεσης για τα ελληνικά ομόλογα ασκήθηκε πολιτική πίεση και αναγνωρίζει την κοινωνική πίεση που προκάλεσε η προσαρμογή, την οποία, όμως, κρίνει ως αναπόφευκτη. «Πιστέψτε με, θα ήταν πολύ χειρότερα χωρίς την ευρωπαϊκή και τη διεθνή στήριξη», τονίζει ο κ. Κερέ και συμπληρώνει «Προσβλέπουμε στη συνεργασία μας με τις ελληνικές αρχές. Ο χρόνος πιέζει».

Σύμφωνα με τον ίδιο είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης και να ανακτήσει την οικονομική της ανεξαρτησία. «Για να επιτευχθεί αυτό, κατά τη γνώμη μου χρειάζεται οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα, να ασκείται συνετή δημοσιονομική πολιτική και να υπάρχει σαφής διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις διεθνείς δεσμεύσεις της. Έτσι θα εκλείψουν οι αμφιβολίες σχετικά με την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας και οι ξένοι επενδυτές θα επιστρέψουν στην Ελλάδα», παρατηρεί.

Επικαλούμενος τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκαν πριν από ένα μήνα, ο κ. Κερέ αναφέρει ότι ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα αναμένεται να διαμορφωθεί σε 2,5% το 2015 και σε 3,6% το 2016, δηλαδή σε επίπεδα που συγκαταλέγονται μεταξύ των υψηλότερων στη ζώνη του ευρώ. «Πρέπει να αναγνωρίσουμε τις επίπονες προσπάθειες του ελληνικού λαού, αλλά ας μην γελιόμαστε: η προσαρμογή ήταν αναπόφευκτη και, πιστέψτε με, θα ήταν πολύ χειρότερα χωρίς την ευρωπαϊκή και τη διεθνή στήριξη», δηλώνει.

Ωστόσο, ο κ. Κερέ σημειώνει ότι θα πρέπει πάντοτε να αντλούνται διδάγματα από το παρελθόν. «Για παράδειγμα, πιστεύω πως σε πιο πρώιμο στάδιο του προγράμματος θα έπρεπε να είχε δοθεί περισσότερη έμφαση στη μείωση της προσοδοθηρίας και την καταπολέμηση των οργανωμένων συμφερόντων στην Ελλάδα, προκειμένου να επιτευχθεί ένας πιο δίκαιος επιμερισμός του βάρους της προσαρμογής. Επιπλέον, στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει την κρίση, η Ευρώπη δεν είχε τα εργαλεία που είχαν στη διάθεσή τους άλλοι οργανισμοί όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία στηρίζει δίκτυα κοινωνικής προστασίας σε χώρες οι οποίες βρίσκονται σε διαδικασία διαρθρωτικής προσαρμογής», εξηγεί το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact