ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προτάσεις με έντονο πολιτικό χαρακτήρα από τον ΣΒΒΕ

Αλλαγή του Συντάγματος για συγκεκριμένους στόχους δημοσιονομικής πολιτικής προτάθηκε στη ΔΕΘ

Από την αναθεώρηση του Συντάγματος της Ελλάδας και την αλλαγή του πολιτεύματος σε Προεδρική Δημοκρατία, περνά ο δρόμος για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, όπως υποστήριξε σήμερα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην 80ή ΔΕΘ, η διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), καταθέτοντας προτάσεις -«έκπληξη», με έντονο πολιτικό χαρακτήρα.

Προτάθηκε παράλληλα ο σαφής διαχωρισμός μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας, η θέσπιση ασυμβίβαστου μεταξύ βουλευτικής και υπουργικής ιδιότητας και η κατάργηση οργανισμών του δημόσιου τομέα που θα κριθούν είτε ανεπαρκείς είτε μη ανταποδοτικοί για το κοινωνικό σύνολο.

Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης, πρότεινε την αλλαγή του Συντάγματος της χώρας, στο οποίο -όπως είπε- θα πρέπει να ενσωματωθούν συγκεκριμένοι στόχοι δημοσιονομικής πολιτικής (π.χ. οι στόχοι του Μάαστριχτ κλπ.) και πρόσθεσε ότι πιθανώς θα πρέπει να αρχίσει να τίθεται στο δημόσιο διάλογο η αλλαγή του πολιτεύματος σε Προεδρικό.

«Έτσι, ο εκάστοτε εκλεγμένος Πρόεδρος θα πρέπει μοιραία να συνεργασθεί με το νομοθετικό σώμα, το οποίο όμως εκλέγεται σε διαφορετικό χρόνο και με διαφορετικό τρόπο από τον ίδιο. Με τον τρόπο αυτό πιστεύουμε ότι είναι δυνατόν αφενός να επιτευχθεί η συναίνεση του πολιτικού προσωπικού, κάτι που σήμερα φαντάζει εντελώς απόμακρο. Αφετέρου, η κυβέρνηση δεν θα άγεται και θα φέρεται από εκλογικές και ψηφοθηρικές λογικές για να λάβει τις σωστές μεταρρυθμιστικές αποφάσεις. Ίσως η αλλαγή σε Προεδρική Δημοκρατία να αποτελεί αναγκαία διέξοδο» είπε.

Ο κ. Σαββάκης επισήμανε ακόμη ότι οι βιομήχανοι εισηγούνται τον σαφή διαχωρισμό μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας. «Πολλές φορές οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι κλπ. μετά την ψήφιση ενός νόμου, αναιρούν το πνεύμα του ψηφισθέντος νόμου, με αποτέλεσμα η εκτελεστική εξουσία να υποκαθιστά τελικά τη νομοθετική και αρκετές φορές να δημιουργούνται θύλακες διαφθοράς. Ένα μέτρο που θα μπορούσε άμεσα ν΄ αποδώσει είναι η θεσμοθέτηση ασυμβίβαστου μεταξύ βουλευτικής και υπουργικής ιδιότητας και η καθιέρωση του θεσμού της λογοδοσίας για πολιτικούς και υπαλλήλους της δημόσιας διοίκησης, με κριτήρια εξατομικευμένης και όχι ομαδικής ευθύνης και με συνέπειες άμεσες και πάγια καθορισμένες και συμφωνημένες».

Μείωση κράτους κατά 30% στην επόμενη διετία και διπλασιασμός ιδιωτικού τομέα μέχρι το 2020

Πρότεινε επίσης μείωση του κράτους σε ποσοστό 30% την επόμενη διετία με την κατάργηση οργανισμών και λειτουργιών που θα αποδειχθούν από την αξιολόγηση είτε ανεπαρκείς είτε μη ανταποδοτικοί για το κοινωνικό σύνολο. Συμπλήρωσε ότι είναι απαραίτητος ο διπλασιασμός του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας μέχρι το πέρας του 3ου μνημονίου, δηλαδή μέχρι το 2020, με τη σωστή αξιοποίηση των 35 δισ. ευρώ, που αναμένεται να εισρεύσουν στη χώρα τα επόμενα χρόνια από την ΕΕ κι άλλες πηγές.

Ο ΣΒΒΕ εισηγήθηκε ακόμη τη θεσμοθέτηση γενναιόδωρου και άκρως ελκυστικού πακέτου αναπτυξιακών κινήτρων για την υλοποίηση επενδύσεων στην ελληνική περιφέρεια. «Απαιτείται η άμεση ψήφιση ευέλικτου και σύγχρονου, σε διαδικασίες έγκρισης, εκταμίευσης επιχορηγήσεων και νέων μορφών χρηματοδότησης και ελέγχων αναπτυξιακού νόμου, που θα δώσει τη δυνατότητα υλοποίησης επενδύσεων, τόσο από εγχώριους επιχειρηματίες, όσο και από ξένους» υπογράμμισε.

Ο κ. Σαββάκης ισχυρίστηκε ότι πλέον η οικονομική πολιτική στη χώρα δεν υπαγορεύεται από πολιτικούς σχηματισμούς αλλά από τα μνημόνια που υπεγράφησαν με τους εταίρους και πρόσθεσε: «τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει στη χώρα ή να επιτευχθεί πολιτική σταθερότητα αν από τις επικείμενες εκλογές δεν προκύψει πραγματικά μια ισχυρή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας που θα προσηλωθεί στην υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στην κοινωνία και την οικονομία».

Ζήτησε, τέλος, τη θεσμοθέτηση και ψήφιση σε 12 μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης της άρσης όλων των εμποδίων πρόσβασης στην επιχειρηματικότητα που καταγράφηκαν από τον ΣΕΒ, τον ΣΒΒΕ και τους άλλους συνδέσμους βιομηχανιών από το 2010.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact