ΚΟΣΜΟΣ

Πρόταση άρσης ασυλίας του προέδρου συζητά το κοινοβούλιο της Γουατεμάλας

Εντελώς ήρεμος δηλώνει ο ίδιος

Πρόταση να αρθεί η ασυλία του προέδρου Ότο Πέρες Μολίνα, ο οποίος κατηγορείται ότι διηύθυνε ένα κύκλωμα διαφθοράς, ψηφίζει σήμερα το κοινοβούλιο της Γουατεμάλας, με τον ίδιο να δηλώνει «ήρεμος» παρά τις κατηγορίες και το λαϊκό κύμα αγανάκτησης εναντίον του.

«Επαναλαμβάνω για ακόμη μια φορά ότι σε αυτή την υπόθεση, η θέση μου είναι ακριβώς η ίδια και νοιώθω εντελώς ήρεμος», είπε ο Πέρες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, επιμένοντας στην άρνησή του να παραιτηθεί.

Ο 64χρονος συντηρητικός πρόεδρος, στρατηγός εν αποστρατεία ο οποίος ανέλαβε την εξουσία από το 2012, κατηγορείται από την εισαγγελία και την επιτροπή του ΟΗΕ κατά της ατιμωρησίας στη Γουατεμάλα, τη CIGIG, ότι ήταν επικεφαλής κυκλώματος διαφθοράς στα τελωνεία, μέσω του οποίου κρατικοί αξιωματούχοι αποσπούσαν δωροδοκίες απαλλάσσοντας εισαγωγικές επιχειρήσεις από την υποχρέωση καταβολής δασμών.

«Μπορώ να σας πω το εξής: δεν πήρα ούτε μια δεκάρα από αυτό το κύκλωμα απάτης», είπε ο Ότο Πέρες Μολίνα και πρόσθεσε πως «υπάρχει κάτι σημαντικό, το τεκμήριο της αθωότητας».

Ο Πέρες έκανε τις δηλώσεις αυτές δύο ημέρες μετά τη νέα μαζική διαδήλωση στην πρωτεύουσα της χώρας, όταν δεκάδες χιλιάδες Γουατεμαλτέκοι εξέφρασαν την αγανάκτησή τους, απαιτώντας την αποχώρησή του από την εξουσία και την αναβολή των γενικών εκλογών, στις οποίες πάντως ο πρόεδρος δεν συμμετέχει, αφού το Σύνταγμα της Γουατεμάλας δεν επιτρέπει παρά μόνο μία θητεία στο ύπατο κρατικό αξίωμα.

Αντιμέτωπος με το κύμα οργής που εκδηλώνεται εδώ και μήνες, ο πρόεδρος είπε ότι «κατανοεί αυτή την αγανάκτηση», αλλά κάλεσε «τους πάντες να σκεφτούν μόνοι τους» πριν αποφασίσουν εάν οι κατηγορίες «αληθεύουν ή όχι».

Πολλοί αξιωματούχοι κρατικών θεσμών και επιχειρηματίες έχουν καλέσει τον Πέρες να παραιτηθεί, ενώ η διαδικασία άρσης της ασυλίας του βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το Σάββατο κοινοβουλευτική επιτροπή πρότεινε η ολομέλεια να άρει την ασυλία του προέδρου και τα μέλη του κοινοβουλίου θα ψηφίσουν σήμερα το απόγευμα. Για να αρθεί η ασυλία του αρχηγού του κράτους απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή 105 ψήφοι στο σύνολο των 158 εδρών του σώματος.

Ο δικηγόρος του Ότο Πέρες Μολίνα, ο Σέζαρ Καλδερόν, δήλωσε ωστόσο ότι ο πρόεδρος κατέθεσε προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να εμποδίσει αυτή τη διαδικασία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΣΔ αναμένεται να αποφανθεί εάν την Πέμπτη και θα μπορούσε να ακυρώσει την ενδεχόμενη άρση της ασυλίας του προέδρου, εάν την εγκρίνει το κοινοβούλιο.

Η θητεία του προέδρου της Γουατεμάλας λήγει την 14η Ιανουαρίου 2016.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact