ΚΟΣΜΟΣ

Πρωτιά της Γερμανίας στην ανάπτυξη, «κόλλησε» η Ελλάδα

Τη στιγμή που οι οικονομικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν την περίπτωση της γερμανικής οικονομίας ως «κεραυνό», η ελληνική οικονομία «κόλλησε» στην ανάπτυξη κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2014.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν την Παρασκευή στη δημοσιότητα από την Eurostat και και την ΕΛΣΤΑΤ, η Γερμανία οδηγεί την κούρσα της ανάπτυξης σε όλη την Ευρώπη καθώς είναι η μόνη που καταγράφει τέτοιους υψηλούς ρυθμούς. Την ίδια στιγμή η Γαλλία είχε οριακή ανάπτυξη, ενώ η Ελλάδα έπειτα από τρία τρίμηνα απερίσπαστης ανάπτυξης, τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν πως το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν συρρινώθηκε στο τελευταίο τρίμηνο του 2014.

Αναλυτικότερα, σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο του 2014, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε σε ποσοστό 0,2%, σύμφωνα με τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία. Υπενθυμίζεται ότι το α΄ τρίμηνο το ΑΕΠ είχε εμφανίσει άνοδο 0,7% από το προηγούμενο τρίμηνο, το β΄ τρίμηνο είχε ενισχυθεί 0,3%, ενώ το γ΄ τρίμηνο είχε ενισχυθεί 0,7%.

Σε ετήσια βάση, ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 1,7% στο δ΄ τρίμηνο του 2014. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης, της τάξης του 1,9%.

Σε σχετική ανακοίνωση της στατιστικής αρχής επισημαίνεται ότι το ΑΕΠ των προηγούμενων τριμήνων του 2014 έχει αναθεωρηθεί λόγω ενημερωμένων στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης και βραχυχρόνιων δεικτών.

Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το ΑΕΠ σε όρους όγκου, παρουσίασε αύξηση κατά 1,5% το δ΄ τρίμηνο σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2013. 

Ευρωζώνη: Αύξηση 0,3% του ΑΕΠ το δ΄ τρίμηνο

Αύξηση 0,3% σημείωσε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το δ΄ τρίμηνο του 2014 από το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ στην ΕΕ των 28 ενισχύθηκε κατά 0,4%, σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.

Το γ΄ τρίμηνο το ΑΕΠ είχε αναπτυχθεί 0,2% στην Ευρωζώνη και 0,3% στην ΕΕ των 28.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,9% στην Ευρωζώνη και κατά 1,3% στην ΕΕ των 28, έπειτα από άνοδο 0,8% και 1,3% αντίστοιχα το προηγούμενο τρίμηνο.

Συνολικά για το 2014 το ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 0,9% στην Ευρωζώνη και κατά 1,4% στην ΕΕ των 28.

“Ανεβάζει” ταχύτητα η γερμανική οικονομία, επιβράδυνε η Γαλλία

Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης ήταν σε αποκλίνουσες πορείες τους τελευταίους τρεις μήνες του 2014, με τη γερμανική οικονομία να ανοίγει ταχύτητα, ενώ η γαλλική επιβράδυνε πετυχαίνοντας οριακή ανάπτυξη.

Ειδικότερα, το γερμανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε 0,7% το δ΄ τρίμηνο από το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Το προηγούμενο τρίμηνο η οικονομία είχε εμφανίσει οριακή ανάπτυξη 0,1%.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για άνοδο 0,3% του ΑΕΠ.

Σε ετήσια βάση το γερμανικό ΑΕΠ σημείωσε άνοδο 1,4%.

Στον αντίποδα, η γαλλική οικονομία επιβράδυνε το τελευταίο τρίμηνο, με το ΑΕΠ να αναπτύσσεται μόλις 0,1% από ανάπτυξη 0,3% το προηγούμενο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση το ΑΕΠ αναπτύχθηκε 0,4%.

Τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν στασιμότητα στην Ιταλία με το ΑΕΠ να παραμένει αμετάβλητο από το προηγούμενο τρίμηνο μετά από οριακά συρρίκνωση 0,1% το γ΄ τρίμηνο. Η ισπανική οικονομία βελτιώθηκε, με το ΑΕΠ να καταγράφει αύξηση 0,7% το τελευταίο τρίμηνο του 2014 από το προηγούμενο τρίμηνο, έπειτα από ανάπτυξη 0,5% το γ΄ τρίμηνο.

 

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact