ΕΛΛΑΔΑ

Πρωτοποριακό πείραμα στο Αιγαίο για εντοπισμό πλαστικών με drones και δορυφόρους

Η Ομάδα Θαλάσσιας Τηλεπισκόπησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο πλαίσιο του «Πράσινου Πανεπιστημίου» και με την αρωγή του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου, διοργανώνει αυτό το πρωτότυπο πείραμα στη Λέσβο. Φοιτητές, ακαδημαϊκοί, αλλά και μαθητές των σχολείων της Λέσβου συνεργάζονται μαζεύοντας τα πιο κοινά απορρίμματα που ρυπαίνουν το θαλάσσιο περιβάλλον του Αιγαίου: Μπουκάλια νερού, πλαστικές σακούλες και αλιευτικά δίχτυα.

Κατασκευάστηκαν τρεις πλωτοί «στόχοι», 10×10 μέτρα ο καθένας, πάνω στους οποίους στερεώθηκαν τα πλαστικά απορρίμματα. Ο πρώτος στόχος περιέχει 3.600 πλαστικά μπουκάλια νερού 1,5 λίτρου, o δεύτερος 185 πλαστικές σακούλες μιας χρήσης και ο τρίτος 200 τεραγωνικά μέτρα δίχτυα ψαρέματος.

Οι στόχοι θα «αφεθούν» υπό παρακολούθηση μέσα στη θάλασσα και θα συλλεχθούν αμέσως μετά την ολοκλήρωση του πειράματος. Για την καταγραφή των πλαστικών θα χρησιμοποιηθούν τουλάχιστον τρία drones, τα οποία θα είναι εξοπλισμένα με κάμερες στο ορατό φάσμα (RGB), σε συγκεκριμένες φασματικές (πολυ-φασματικές) περιοχές και στο θερμικό φάσμα. Η επεξεργασία μέσω αλγορίθμων των δορυφορικών δεδομένων και των αεροφωτογραφιών θα επιτρέψει τη σύγκριση των δύο διαφορετικών τρόπων απεικόνισης, αναδεικνύοντας τη χρησιμότητα της τεχνολογίας για τον εντοπισμό από απόσταση των πλαστικών στη θάλασσα.

Το πείραμα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 7 Ιουνίου, στις 12:00ν στη παραλία «Τσαμάκια», με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) και της Παγκόσμιας Ημέρας Ωκεανών (8 Ιουνίου), αξιοποιώντας τη δυνατότητα κάλυψης από τους ευρωπαϊκούς δορυφόρους Sentinel-2 και Sentinel-1.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές της δράσης, το πλαστικό αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής μας. Πλαστικά ποτήρια του καφέ, καλαμάκια, μαχαιροπήρουνα, μπουκαλάκια νερού, πλαστικές σακούλες μιας χρήσης, απορρίπτονται ως σκουπίδια, καταλήγοντας σε χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων ή στη θάλασσα. Πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, οικολογικές οργανώσεις και περιβαλλοντικοί οργανισμοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την αλόγιστη χρήση και εξάπλωση των πλαστικών, που απειλεί να βάλει «βόμβα» στα θεμέλια του οικοσυστήματος και της ζωής μας, μετατρέποντας μία σημαντική ανακάλυψη σε εφιάλτη. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε νέους κανόνες για ολόκληρη την ΕΕ, οι οποίοι βάζουν στο στόχαστρο δέκα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης που συναντάμε περισσότερο στις παραλίες και τις θάλασσες της Ευρώπης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact