ΚΟΣΜΟΣ

Ψυχρολουσία απο το Λονδίνο: «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στο Ηνωμένο Βασίλειο», λέει η Βρετανίδα υπουργός Πολιτισμού

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα «ανήκουν στο Ηνωμένο Βασίλειο» και δεν υπάρχει πρόθεση να επιστραφούν στην Ελλάδα, επέμεινε η υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας, Μισέλ Ντόνελαν.

Σύμφωνα με το BBC η υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας δήλωσε μιλώντας στο BBC Radio, ότι η επιστροφή τους στην Ελλάδα, δεν είναι στις προθέσεις της Βρετανίας.

Στη συνέντευξή της τόνισε ότι η αποστολή των γλυπτών στην Ελλάδα θα «”άνοιγε τον ασκό του Αιόλου” και επομένως θα ακολουθούσαμε έναν επικίνδυνο δρόμο», ενώ επεσήμανε πως μία τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε συζήτηση σχετικά με όλα τα εκθέματα του μουσείου.

Η υπουργός Πολιτισμού τόνισε ότι είχε «πολλές συνομιλίες» με τον κ. Όσμπορν, τον πρώην υπουργό Οικονομικών και νυν πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, λέγοντας ότι «νομίζω ότι η άποψή του για αυτό έχει παρερμηνευθεί και σίγουρα απεικονίζεται λανθασμένα».

«Δεν πρόκειται να τα στείλει πίσω. Δεν είναι αυτή η πρόθεσή του. Δεν έχει καμία επιθυμία να το κάνει. Έχει επίσης συζητηθεί η ιδέα ενός δανείου 100 ετών, κάτι που σίγουρα δεν είναι αυτό που σχεδιάζει. Θα συμφωνούσε μαζί μου, ότι δεν πρέπει να τα στέλνουμε πίσω και στην πραγματικότητα ανήκουν εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου τα φροντίζουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, από όταν αποκτήσαμε την πρόσβαση», υπογράμμισε.

Μητσοτάκης: Θα πετύχουμε την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα – Δεν το περιμένω άμεσα

Την πεποίθηση ότι θα καρποφορήσουν οι προσπάθειες για επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν αναμένει άμεσα αποτελέσματα.

«Δεν αναμένω άμεσα αποτελέσματα αλλά πιστεύω ότι έχουμε κάνει πολύ συστηματικές κινήσεις και εφόσον ο λαός θα μας εμπιστευτεί ξανά πιστεύω ότι αυτό τον στόχο θα μπορέσουμε να τον πετύχουμε με απόλυτο σεβασμό στις προφανείς “κόκκινες” γραμμές που έχουν θέσει όλες οι κυβερνήσεις, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη να πετύχουμε αυτό που όλοι επιδιώκουμε, που δεν μπορεί να είναι άλλο όχι μόνο εμείς οι Έλληνες αλλά και οι επισκέπτες να βλέπουμε αυτό το μοναδικό μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς στο φυσικό του χώρο, το Μουσείο της Ακρόπολης στη σκιά του ιερού βράχου», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως είναι «πάρα πολύ θετική η εξέλιξη ότι η διεθνής κοινή γνώμη πλέον έχει συμμεριστεί το δίκαιο αίτημα της χώρας μας και εύχομαι να βρεθεί μια λύση που θα εξασφαλίσει ακριβώς την επιστροφή τους στο τόπο που ανήκουν, στην Ελλάδα, και την επανένωση, όπως σωστά αναφέρατε».

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact