ΚΥΠΡΟΣ

Ψυχρός πόλεμος στην κυπριακή ΑΟΖ για γεωτρήσεις στα τεμάχια 2 και 3

Φανερή είναι η προσπάθεια της Τουρκίας να αποτρέψει γεωτρήσεις στα τεμάχια 2 και 3 της κυπριακής ΑΟΖ από την κοινοπραξία Total – Eni – Kogas, που αναμένει ότι θα πραγματοποιηθούν τους αμέσως επόμενους μήνες στο πλαίσιο των (μέχρι και επτά) γεωτρήσεων, οι οποίες είναι ήδη προγραμματισμένες.

Συγκεκριμένα, με μια πρώτη κίνηση, η Τουρκία εξέδωσε παράτυπη Navtex, με την οποία «δέσμευσε» θαλάσσια περιοχή έκτασης περίπου 3.500 ναυτικών μιλίων, για παράνομες σεισμογραφικές έρευνες με το «Μπαρμπαρός», που καλύπτει μεγάλο μέρος του τεμαχίου 2, όπως και το μεγαλύτερο μέρος του τεμαχίου 3. Το «Μπαρμπαρός» και τα δύο πλοία που το συνοδεύουν ήδη μετακινήθηκε στην εν λόγω περιοχή.

Πρόκειται για περιοχή, που ξεκινά νότια της Κύπρου από το ύψος της Δεκέλειας μέχρι και το Ακρωτήρι Κάβο Γκρέκο και φτάνει ανατολικά στον άξονα Κάβο Γκρέκο μέχρι και το Παραλίμνι και τον κόλπο Αμμοχώστου.

Σύμφωνα με την παράτυπη Navtex, η παράνομη δραστηριότητα του τουρκικού σεισμογραφικού στην περιοχή που ξεκίνησε στις 22 Δεκεμβρίου, θα συνεχιστεί μέχρι και τις 31 Μαΐου, δηλαδή για περισσότερο από πέντε μήνες, κάτι που δείχνει ότι σκοπός δεν είναι κυρίως οι σεισμογραφικές έρευνες, που μπορούν να ολοκληρωθούν κανονικά σε πολύ λιγότερο χρόνο, αλλά η δήλωση παρουσίας και η αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ.

Μάλιστα, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι τα ανατολικά όρια της περιοχής που «δεσμεύτηκε» συνορεύουν αλλά δεν επικαλύπτουν τον στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο 3, όπου το τουρκικό πολεμικό ναυτικό παρεμπόδισε γεώτρηση της ΕΝΙ στις αρχές του 2017. Επικαλύπτει ωστόσο δεύτερο στόχο στην περιοχή, με την ονομασία «Οκτάπους».

Τη νέα προκλητική κίνηση, η Τουρκία συμπληρώνει με παράλληλες ασκήσεις του πολεμικού της ναυτικού, σε περιοχή που ξεκινά από τα ανοικτά της Λάρνακας και φτάνει μέχρι τα όρια των χωρικών υδάτων της Κύπρου σε απόσταση 14 ναυτικών μιλίων στον άξονα του κόλπου της Λάρνακας, από τον Μαζωτό μέχρι και τις ακτές της Δεκέλειας. Πρόκειται για περιοχή που επικαλύπτει μεγάλο μέρος του τεμαχίου 2.

Προβλέπονται ασκήσεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού με χρήση πυρών, στις 6, στις 14, στις 22 και στις 30 Ιανουαρίου και ασκήσεις χωρίς πυρά στις 8, στις 17, στις 25 και στις 28 Ιανουαρίου. Την ίδια ώρα, πρέπει να αναμένεται και η επόμενη ενέργεια της Τουρκίας με νέα κίνηση του γεωτρύπανου «Yavuz», που βρίσκεται από τις αρχές Οκτωβρίου σε σημείο περί τα 50 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του Πισσουρίου και πραγματοποιεί γεώτρηση σε περιοχή κοντά στο υποθαλάσσιο όρος Ερατοσθένης. Η εν λόγω γεώτρηση αναμένεται να ολοκληρωθεί τη δεύτερη εβδομάδα Ιανουαρίου.

Να σημειωθεί ότι το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο -ο «Πορθητής»- που βρίσκεται νότια του Ριζοκαρπάσου, αναμένεται να συνεχίσει εκεί μέχρι και τον Μάρτιο.

Πέτρος Θεοχαρίδης
philenews

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact