ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πτώση δέκα μονάδων τον Απρίλιο στο δείκτη επιχειρηματικού κλίματος NBGI 500

Κάθετη πτώση δέκα μονάδων κατέγραψε τον Απρίλιο του 2015, σε σχέση με τον Μάρτιο, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Northern Greece Business Index 500 (NGBI 500), τον οποίο καταρτίζει η εταιρεία δημοσκοπήσεων-ερευνών «Interview», σε δείγμα 500 επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας. Αναλυτικότερα, μετά τη μικρή ανάκαμψη του Μαρτίου, η οποία αποδείχθηκε πρόσκαιρη, η πτώση του NGBI 500 συνεχίστηκε τον Απρίλιο και έτσι ο δείκτης διαμορφώθηκε στις -29 μονάδες, έναντι -19 τον Μάρτιο, -22 τον Φεβρουάριο, -18 τον Ιανουάριο, -11 τον Δεκέμβριο του 2014 και +1 τον Απρίλιο του 2014.

Σύμφωνα με την «Interview» τον Απρίλιο οι επιχειρήσεις έκριναν σε ποσοστό 14% ότι η κατάσταση τους είναι καλή, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 21% τον Μάρτιο του 2015. Την ίδια στιγμή, στο 43% διαμορφώθηκε το ποσοστό όσων δήλωσαν ότι η κατάσταση τους είναι ικανοποιητική, ενώ πάνω από τέσσερις στους δέκα (43% έναντι 38% τον Μάρτιο) τη χαρακτήρισαν ως κακή.

Το ποσοστό των επιχειρήσεων που δήλωσαν τον Απρίλιο ότι η κατάστασή τους θα είναι καλύτερη το επόμενο εξάμηνο συρρικνώθηκε στο 14%, έναντι ποσοστού 22% τον Μάρτιο. Στασιμότητα πρόβλεψε το 46% (35% τον Μάρτιο) και επιδείνωση το 43% (ίσο ποσοστό με τον Μάρτιο).

Στο πεδίο της απασχόλησης πάντως, υπήρξε βελτίωση. Συγκεκριμένα, στο 14% διαμορφώθηκε το ποσοστό όσων δήλωσαν ότι σκέφτονται να κάνουν προσλήψεις, έναντι 7% τον Μάρτιο του 2015. Η βελτίωση στο πεδίο αυτό ίσως οφείλεται -σύμφωνα με την Interview- στην κινητικότητα που υπάρχει τη συγκεκριμένη περίοδο στις τουριστικές περιοχές του δείκτη.

Η πρόθεση απολύσεων ήταν ελαφρώς μειωμένη και διαμορφώθηκε στο 27%, έναντι 28% τον Μάρτιο, ενώ η “μερίδα του λέοντος” των βορειοελλαδικών επιχειρήσεων και συγκεκριμένα το 59% επέλεξε να διατηρήσει αμετάβλητο τον αριθμό του προσωπικού του.

Όσον αφορά στο ερώτημα για τον τζίρο της επιχείρησης, κατεγράφη αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων, που δήλωσαν πως αυτός παρουσίασε ανοδική πορεία (25%, έναντι 15% τον Μάρτιο). «Η εικόνα αύξησης του τζίρου οφείλεται στο ότι ο Απρίλιος περιελάμβανε το Πάσχα, που η κίνηση στην αγορά παρουσίασε κάποια αύξηση, τουλάχιστον συγκρινόμενη με τους πρώτους τρεις μήνες του έτους» υπογραμμίζει η Interview. Συρρίκνωση πωλήσεων αποτυπώθηκε από το 57% των επιχειρήσεων (48% τον Μάρτιο), ενώ στασιμότητα ανέφερε το 18%, έναντι 37% τον προηγούμενο μήνα.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact