ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πτώση δέκα μονάδων τον Απρίλιο στο δείκτη επιχειρηματικού κλίματος NBGI 500

Κάθετη πτώση δέκα μονάδων κατέγραψε τον Απρίλιο του 2015, σε σχέση με τον Μάρτιο, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Northern Greece Business Index 500 (NGBI 500), τον οποίο καταρτίζει η εταιρεία δημοσκοπήσεων-ερευνών «Interview», σε δείγμα 500 επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας. Αναλυτικότερα, μετά τη μικρή ανάκαμψη του Μαρτίου, η οποία αποδείχθηκε πρόσκαιρη, η πτώση του NGBI 500 συνεχίστηκε τον Απρίλιο και έτσι ο δείκτης διαμορφώθηκε στις -29 μονάδες, έναντι -19 τον Μάρτιο, -22 τον Φεβρουάριο, -18 τον Ιανουάριο, -11 τον Δεκέμβριο του 2014 και +1 τον Απρίλιο του 2014.

Σύμφωνα με την «Interview» τον Απρίλιο οι επιχειρήσεις έκριναν σε ποσοστό 14% ότι η κατάσταση τους είναι καλή, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 21% τον Μάρτιο του 2015. Την ίδια στιγμή, στο 43% διαμορφώθηκε το ποσοστό όσων δήλωσαν ότι η κατάσταση τους είναι ικανοποιητική, ενώ πάνω από τέσσερις στους δέκα (43% έναντι 38% τον Μάρτιο) τη χαρακτήρισαν ως κακή.

Το ποσοστό των επιχειρήσεων που δήλωσαν τον Απρίλιο ότι η κατάστασή τους θα είναι καλύτερη το επόμενο εξάμηνο συρρικνώθηκε στο 14%, έναντι ποσοστού 22% τον Μάρτιο. Στασιμότητα πρόβλεψε το 46% (35% τον Μάρτιο) και επιδείνωση το 43% (ίσο ποσοστό με τον Μάρτιο).

Στο πεδίο της απασχόλησης πάντως, υπήρξε βελτίωση. Συγκεκριμένα, στο 14% διαμορφώθηκε το ποσοστό όσων δήλωσαν ότι σκέφτονται να κάνουν προσλήψεις, έναντι 7% τον Μάρτιο του 2015. Η βελτίωση στο πεδίο αυτό ίσως οφείλεται -σύμφωνα με την Interview- στην κινητικότητα που υπάρχει τη συγκεκριμένη περίοδο στις τουριστικές περιοχές του δείκτη.

Η πρόθεση απολύσεων ήταν ελαφρώς μειωμένη και διαμορφώθηκε στο 27%, έναντι 28% τον Μάρτιο, ενώ η “μερίδα του λέοντος” των βορειοελλαδικών επιχειρήσεων και συγκεκριμένα το 59% επέλεξε να διατηρήσει αμετάβλητο τον αριθμό του προσωπικού του.

Όσον αφορά στο ερώτημα για τον τζίρο της επιχείρησης, κατεγράφη αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων, που δήλωσαν πως αυτός παρουσίασε ανοδική πορεία (25%, έναντι 15% τον Μάρτιο). «Η εικόνα αύξησης του τζίρου οφείλεται στο ότι ο Απρίλιος περιελάμβανε το Πάσχα, που η κίνηση στην αγορά παρουσίασε κάποια αύξηση, τουλάχιστον συγκρινόμενη με τους πρώτους τρεις μήνες του έτους» υπογραμμίζει η Interview. Συρρίκνωση πωλήσεων αποτυπώθηκε από το 57% των επιχειρήσεων (48% τον Μάρτιο), ενώ στασιμότητα ανέφερε το 18%, έναντι 37% τον προηγούμενο μήνα.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact