ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πυρετός στο υπουργείο Οικονομικών για τους φόρους ακινήτων -Εισηγήσεις για «κούρεμα» 30% στον ΕΝΦΙΑ

Μονόδρομος χαρακτηρίζεται, πλέον, στο οικονομικό επιτελείο η επανεξέταση του πλαισίου φορολόγησης των ακινήτων, αφού εκτός από την τεράστια πολιτική ζημιά που υπέστη η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες, η μισοπεθαμένη κτηματαγορά «κραυγάζει» για μέτρα που θα δώσουν το φιλί της ζωής.

Στο σχεδιασμό της κυβέρνησης, η αιχμή του δόρατος είναι η μείωση έως και 30% του ΕΝΦΙΑ, από την επόμενη κιόλας χρονιά, με έμφαση στους συντελεστές, με τους οποίους υπολογίζεται ο φόρος στα αστικά ακίνητα, που σηκώνουν άλλωστε το μεγαλύτερο βάρος. Πρόβλεψη στο τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού δεν θα υπάρχει, πάντως, αλλά αυτό που σημειώνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών είναι στο πρώτο εξάμηνο του 2015 θα αποφασιστεί το εύρος της μείωσης του φόρου, αφού συνεκτιμηθεί η πορεία των δημοσιονομικών.

Σε μια κίνηση… πυροσβεστικού τύπου, την επόμενη εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών θα αλλάξει κατ’ αρχήν το πλαίσιο για το πόθεν έσχες, που προκαλούσε στρεβλώσεις κι έτσι οι αγοραστές θα καλούνται να καλύπτουν το τεκμήριο επί της εμπορικής τιμής και όχι της αντικειμενικής αξίας. “Κλειδί” σε κάθε περίπτωση χαρακτηρίζεται η προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των εμπορικών, αφού η “ψαλίδα” αποτελεί το μεγαλύτερο αντικίνητρο για επενδύσεις στην αγορά ακινήτων. Όπως φάνηκε, πάντως στη συζήτηση ενώπιον του ΣτΕ επί των προσφυγών που έκαναν 13 φορολογούμενοι, το υπουργείο Οικονομικών δεν… βιάζεται.

Τη δέσμη μέτρων για την τόνωση της οικοδομής συμπληρώνουν οι πρωτοβουλίες του υπουργείου Περιβάλλοντος. Εντός των ημερών αναμένεται η απάντηση του ΓΛΚ για την πλήρη φοροαπαλλαγή της συνολικής δαπάνης για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, που εκτιμάται ότι θα έχει θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, ενώ ως κίνητρο για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας χαρακτηρίζεται η πρόβλεψη 800 εκατ. ευρώ, από κοινοτικά κονδύλια για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων.

Στην τελική ευθεία μπαίνουν και οι διορθώσεις για 1,3 εκατ. τρίτεκνους, πολύτεκνους, ανάπηρους και 700 χιλ. ιδιοκτήτες ξενοίκιαστων, που θα λάβουν πιο ελαφρύ εκκαθαριστικό. Οι προσφυγές για τον ΕΝΦΙΑ έχουν, πάντως, ξεπεράσει τις 80.000.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact