ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πούτιν ετοιμάζεται για νέο πόλεμο;

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση στην Ουκρανία, μια μέρα μετά τις καταγγελίες της Μόσχας ότι ουκρανοί πράκτορες επιχείρησαν να εισβάλουν στην χερσόνησο της Κριμαίας, με στόχο την “αποσταθεροποίηση” της χερσονήσου πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο διέταξε όλες τις στρατιωτικές μονάδες κοντά στην Κριμαία και στην ανατολική επαρχία Ντονμπάς να βρίσκονται σε πολεμική ετοιμότητα.

Εκτακτη σύσκεψη στο Κρεμλίνο

Στη Μόσχα, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε σε σύσκεψη τους κυριότερους αξιωματούχους της χώρας για να συζητήσουν την ενίσχυση της ασφάλειας στην Κριμαία, Οπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, στη συνάντηση «συζητήθηκαν επιπλέον μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών και των ζωτικών υποδομών της Κριμαίας». Στην σύσκεψη στην οποία πήραν μέρος ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, οι υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας και Εσωτερικών, καθώς και οι επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών εσωτερικού και εξωτερικού, «μελετήθηκαν τα σενάρια που αφορούν τα μέτρα κατά της τρομοκρατίας ώστε να προστατευθούν τα χερσαία σύνορα, τα χωρικά ύδατα και ο εναέριος χώρος της Κριμαίας».

Την Τετάρτη οι μυστικές υπηρεσίες ανακοίνωσαν ότι απέτρεψαν «τρομοκρατικές επιθέσεις με στόχο κρίσιμα στοιχεία υποδομών» της Κριμαίας, η οποία προσαρτήθηκε τον Μάρτιο του 2014 από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τη Ρωσία, η Ουκρανία είχε ετοιμάσει σειρά ένοπλων επιδρομών «τρομοκρατών δολιοφθορέων» στις αρχές Αυγούστου στην Κριμαία οι οποίος οδήγησαν σε ένοπλες συγκρούσεις και είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο ενός Ρώσου πράκτορα και ενός Ρώσου στρατιωτικού.

«Πολεμικά παιχνίδια» στη Μαύρη Θάλασσα

Εν τω μεταξύ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι το Πολεμικό Ναυτικό σχεδιάζει να πραγματοποιήσει γυμνάσια στη Μαύρη Θάλασσα για την απόκρουση υποθαλάσσιων επιθέσεων από δολιοφθορείς. Το σενάριο θα βασίζεται στην απόκρουση επίθεσης δολιοφθορέων από τη θάλασσα, ανέφερε το υπουργείο.

Αναφερόμενος στις ρωσικές καταγγελίες για απόπειρα εισβολής πρακτόρων, εκπρόσωπος της ουκρανικής υπηρεσίας ασφαλείας (SBU) έκανε λόγο για “προβοκάτσια”. “Η Ουκρανία δεν επιχειρεί να ανακαταλάβει δια της βίας το έδαφός της και δεν θα το κάνει”, διαβεβαίωσε ο Γιούρι Τάντιτ, ένας σύμβουλος του επικεφαλής της SBU, μιλώντας στο πρακτορείο Interfax-Ukraine.

Αργά το απόγευμα της Τετάρτης εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, ανέβασε τους τόνους λέγοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναζητεί τρόπους για νέο πόλεμο

«Ο Πούτιν επιθυμεί νέο πόλεμο. Η Ρωσία κλιμακώνει, απεγνωσμένα αναζητεί για ένα casus belli ενάντια στην Ουκρανία και δοκιμάζει την αντίδραση της Δύσης», τόνισε σε ανάρτηση του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο Ντμίτρο Κουλέμπα, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact