ΚΟΣΜΟΣ

Ραγδαία μείωση στις κλοπές καυσίμων στο Μεξικό

Συμμορίες απειλούν τον πρόεδρος της χώρας και ζητούν να αποσύρει το στρατό από τη φύλαξη των αγωγών

Οι κλοπές καυσίμων στο Μεξικό μειώθηκαν κατά 93% τον Απρίλιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα της περασμένης χρονιάς, διαβεβαίωσε χθες Τρίτη ο γενικός διευθυντής της μεξικανικής δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου Pemex.

Η ποσότητα των καυσίμων που εκλάπη υποχώρησε από τα 56.000 βαρέλια ημερησίως σε μόλις 4.000 βαρέλια, διευκρίνισε ο Οκτάβιο Ρομέρο, ο οποίος εκφράστηκε κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων από τον μεξικανό πρόεδρο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

«Αυτοί είναι πολύ καλοί αριθμοί (…) για ένα ζήτημα πολύ δύσκολο, περίπλοκο, που καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε», σημείωσε με ικανοποίηση ο πρόεδρος του Μεξικού.

Ο Λόπες Ομπραδόρ, που ανέλαβε τα καθήκοντά του την 1η Δεκεμβρίου, έθεσε σε εφαρμογή μέτρα ευρείας κλίμακας για να αντιμετωπιστούν οι κλοπές καυσίμων, οι οποίες κοστίζουν περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια στη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Πέμεξ κι εξασφαλίζουν τεράστια κέρδη για τις βίαιες συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος.

Οι συμμορίες, που επιδίδονται κυρίως σε διακίνηση ναρκωτικών, κλέβουν καύσιμα προχωρώντας σε διατρήσεις των αγωγών και των σωληνώσεων μέσω των οποίων μεταφέρονται καύσιμα στο εσωτερικό της χώρας.

Στα τέλη της περασμένης χρονιάς, ο Λόπες Ομπραδόρ αποφάσισε να ανασταλεί αιφνιδιαστικά η λειτουργία πολλών αγωγών, κάτι που προκάλεσε κρίση στον εφοδιασμό με καύσιμα πολλών Πολιτειών στο κεντρικό και στο δυτικό Μεξικό, αλλά και στην πρωτεύουσα.

Τον Ιανουάριο, σχηματίζονταν τεράστιες ουρές αναμονής στα πρατήρια, όμως το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ενέκρινε τα μέτρα της κυβέρνησης, κατέδειξαν αρκετές δημοσκοπήσεις.

Η στρατηγική της κυβέρνησης ήταν να αλλάξει τη μέθοδο διανομής καυσίμων, επιστρατεύοντας βυτιοφόρα φορτηγά και δεξαμενοφόρα τρένα. Ταυτόχρονα, ενίσχυσε τη φρούρηση σε περιοχές όπου καταγράφονταν οι περισσότερες κλοπές.

Μετά την εφαρμογή των μέτρων, ο μεξικανός πρόεδρος έγινε προσωπικά στόχος απειλών από πλευράς φερόμενων ως μελών συμμοριών, που αξίωσαν να αποσυρθούν οι μονάδες του στρατού που αναπτύχθηκαν για να μειωθούν οι κλοπές καυσίμων, απειλώντας σε διαφορετική περίπτωση να βάλουν στο στόχαστρο άνδρες των ένοπλων δυνάμεων, αστυνομικούς και πολίτες.

Το 2018, η ποσότητα των καυσίμων που μεταφερόταν μέσω αγωγών και σωληνώσεων ανερχόταν κατά μέσο όρο σε 1,19 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Ο όγκος αυτός μειώθηκε τον Ιανουάριο στα 618.000 βαρέλια, πριν αυξηθεί ξανά στα 900.000 βαρέλια/ημέρα την 21η Απριλίου, κατά τα δεδομένα της Πέμεξ.

Τον Ιανουάριο, αγωγός μεταφοράς βενζίνης που είχε υποστεί διάτρηση από κακοποιούς εξερράγη στην Τλαουελίλπαν, στην Πολιτεία Ιδάλγο (κεντρικά), με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 125 κάτοικοι που είχαν πάει να μαζέψουν καύσιμο που διέρρεε με μπιτόνια και κουβάδες.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact