ΚΟΣΜΟΣ

Ρεκόρ 14ετιας έσπασαν οι γερμανικές εξαγωγές στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία

Το ποσό είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί σε ετήσια βάση από 2005

Οι εξαγωγές όπλων και άλλου στρατιωτικού υλικού της Γερμανίας στην Τουρκία τους πρώτους οκτώ μήνες του 2019 είχαν αξία 250 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με δεδομένα τα οποία περιήλθαν σε γνώση του Γερμανικού Πρακτορείου, σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία η εισβολή των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία έχουν θέσει εκ νέου τις πωλήσεις αυτής της φύσης στο μικροσκόπιο.

Το ποσό (250,4 εκατ. ευρώ) είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί σε ετήσια βάση από 2005 παρότι δεν συμπεριλαμβάνονται στα δεδομένα αυτά τέσσερις μήνες της χρονιάς. Τα στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών κατόπιν ερωτήματος του κόμματος Η Αριστερά.

Το 2018, οι εξαγωγές στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία, σύμμαχο της Γερμανίας στο NATO, είχαν συνολικά αξία 242,8 εκατ. ευρώ, δηλαδή αντιπροσώπευαν, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, σχεδόν το ένα τρίτο του τζίρου της γερμανικής βιομηχανίας. Η Τουρκία κατατάσσεται μακράν πρώτη ως προς τις εισαγωγές γερμανικών όπλων.

Παρότι αποφασίστηκε σε επίπεδο ΕΕ να παγώσουν οι πωλήσεις όπλων, πυρομαχικών και άλλου στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία, μετά την έναρξη της ευρείας κλίμακας επιχείρησης του τουρκικού στρατού εναντίον κουρδικών πολιτοφυλακών στη βορειοανατολική Συρία που έχει ήδη εκτοπίσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, η Άγκυρα αναμένεται να παραμείνει στην πρώτη θέση της κατάταξης των κρατών που αγοράζουν γερμανικό στρατιωτικό υλικό.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως οι εξαγωγές αφορούν σχεδόν στο σύνολό τους το ναυτικό: πρόκειται για υλικό προοριζόμενο για τη ναυπήγηση έξι υποβρυχίων τύπου 214 στην Τουρκία με τη συμμετοχή της γερμανικής εταιρείας ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS). Η πώληση είχε εγκριθεί το 2009.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας τόνισε το Σαββατοκύριακο ότι η κυβέρνηση της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ δεν σκοπεύει να εγκρίνει νέες αιτήσεις για την εξαγωγή στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία όσο συνεχίζεται η τουρκική εισβολή.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact