ΚΟΣΜΟΣ

Ρέντσι: Η ιταλοαμερικανική φιλία είναι ισχυρή

«Κοινά στοιχεία της νίκης Τραμπ με εκείνα του Μπερλουσκόνι το 1994», εκτιμούν ιταλοί αναλυτές

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, που είχε εκφράσει ανοικτά την υποστήριξή του στη Χίλαρι Κλίντον, συνεχάρη σήμερα τον Ντόναλντ Τραμπ για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και τόνισε ότι οι σχέσεις Ιταλίας- ΗΠΑ παραμένουν ισχυρές.

«Του εύχομαι τα καλύτερα. Η ιταλοαμερικανική φιλία είναι ισχυρή», δήλωσε ο Ρέντσι κατά την έναρξη ομιλίας του στη Ρώμη.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός ήταν ένας από τους λίγους ηγέτες σε όλο τον κόσμο που είχαν εκφράσει την υποστήριξή τους προς την Κλίντον και οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης έσπευσαν να τον καταδικάσουν την Τετάρτη, λέγοντας ότι παίρνοντας σαφή στάση αποδυνάμωσε τη διεθνή θέση της Ρώμης.

«Θα συνεχίσουμε την συνεργασία και την φιλία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, πρόκειται για πράγματα δεν αλλάζουν», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Eξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι, σχολιάζοντας το αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών, στο ραδιόφωνο της Rai. «Παράλληλα, δεν αλλάζει και η αντίθεσή μας στον προστατευτισμό και σε κλειστές προσεγγίσεις», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.

«Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ είναι ένα πλήγμα για την παγκοσμιοποίηση», τόνισε ο γραμματέας της ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, σύμφωνα με τον οποίο «πρόκειται για ρεβάνς του λαού, του θάρρους και της υπερηφάνειας». «Ο λαός κερδίζει τις ισχυρές εξουσίες με σκορ 3-0», είπε ο Σαλβίνι, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του κόμματός του.

Σε υποτιθέμενες εσωτερικές πολιτικές επιπτώσεις της αμερικανικής ψήφου αναφέρθηκε, τέλος, ο Ρενάτο Μπρουνέττα, πρόεδρος των βουλευτών του κεντροδεξιού κόμματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, «Forza Italia»: «από σήμερα, ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι έχει τελειώσει πολιτικά. Μας απομόνωσε στην Ευρώπη, βασιζόμενος στην ισχυρή υποστήριξη μιας αμερικανικής προεδρίας, η οποία, πλέον, δεν υπάρχει», δήλωσε ο Μπρουνέττα.

Τι λένε οι ιταλοί αναλυτές

«Η διαφαινόμενη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει κοινά στοιχεία με εκείνα του Μπερλουσκόνι, το 1994», σύμφωνα με πολλούς ιταλούς αναλυτές.

Όπως υπογράμμισε ο σχολιαστής της εφημερίδας Corriere della Sera ‘Αλντο Κατσούλο, ο Τραμπ, με την αναπάντεχη αυτή νίκη του, θυμίζει σε κάποιο βαθμό εκείνη του «πρώην Καβαλιέρε», πριν από δύο δεκαετίες, από την στιγμή που και οι δυο βασίσθηκαν μόνον στην προσωπική τους εκστρατεία, χωρίς να στηριχθούν σε ισχυρές πολιτικές συμμαχίες.

Παράλληλα, όπως τονίζουν αναλυτές που φιλοξενούνται σε εκπομπές της δημόσιας τηλεόρασης Rai, υπάρχει και ένα άλλο κοινό στοιχείο: όπως συνέβαινε και στην Ιταλία, στο παρελθόν, πιθανότατα και στις Ηνωμένες Πολιτείες μέρος των ψηφοφόρων μπορεί να μην θέλησε να αποκαλύψει τις πραγματικές πολιτικές του προθέσεις στους δημοσκόπους, νιώθοντας ένα είδος «ντροπής», για το ότι είχε αποφασίσει να στηρίξει τον ρεπουμπλικανό υποψήφιο.

Ως γνωστόν, ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι είχε προβλέψει καθαρή νίκη της Χίλαρι Κλίντον, δηλώνοντας πως ο ίδιος, ως ψηφοφόρος, θα επέλεγε χωρίς κανέναν ενδοιασμό την υποψήφια των Δημοκρατικών.

Ο Ρέντσι ήταν και ο τελευταίος ξένος ηγέτης που είχε γίνει δεκτός, και σε επίσημο δείπνο, στον Λευκό Οίκο από τον απερχόμενο πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, με κοινή πεποίθηση και διαπίστωση ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης, η λιτότητα δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη αντίδραση για να μπορέσει να επιτευχθεί η ανάκαμψη.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact