ΚΟΣΜΟΣ

Reuters: Η δήλωση Τσίπρα που έκανε τις αγορές να ανέβουν

Από την «μαύρη Τρίτη» της προηγούμενης εβδομάδας, στη «χαρούμενη Πέμπτη» της τρέχουσας. Πολλές φορές η κινητήρια δύναμη των διεθνών αγορών μπορεί να είναι μια δήλωση ή μια νύξη ή μια υποσημείωση που θα «διαβαστεί» με τον ορθό τρόπο. Κάτι τέτοιο συνέβη με τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας στο Reuters.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο οι εντυπώσεις που άφησαν τα λεγόμενά του στις αγορές ήταν άμεσες και είχαν αντίκτυπο στην κίνηση των μετοχών που κατέγραψαν την μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων τριών ετών. Κι όλα αυτά λόγω της προφορικής δέσμευσης του Αλέξη Τσίπρα ότι δεν προτίθεται να προβεί σε μονομερείς ενέργειες, άμα τη αναλήψει των πρωθυπουργικών καθηκόντων του, και δεν έχει στόχο να βγάλει την Ελλάδα εκτός ευρώ.

Το Reuters αναφέρει πως η σχετική ανάκαμψη στο πετρέλαιο, μια ήρεμη διακύμανση στις ρωσικές αγορές και οι δηλώσεις του Τσίπρα, έδωσαν σημαντική ώθηση στις ευρωπαϊκές μετοχές που την περίμεναν πολύ καιρό. Είναι ενδεικτικό πως τέτοια τρυφηλή διαπραγμάτευση είχαν να δουν οι ευρωπαϊκές αγορές από το Δεκέμβριο του 2011. Ο δείκτης FTSEurofirst 300, που περιλαμβάνει τις κορυφαίες ευρωπαϊκές μετοχές, κατέγραψε άνοδο τριών μονάδων, ενώ θετικά κινήθηκε και το ελληνικό χρηματιστήριο, μόλις έγιναν γνωστές οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα.

Όπως αναφέρεται στην ανάλυση του πρακτορείου, οι ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα «χτυπήθηκαν» αρκετά την προηγούμενη εβδομάδα εξαιτίας την προοπτικής πρόωρων εκλογών, άρα και της ανάδειξης του ΣΥΡΙΖΑ σε πρώτο κόμμα. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Τζόναθαν Ρόι, της Charles Hanover Investmens, στο Reuters: «Οι ελληνικές εκλογές ήταν σαν τον… ελέφαντα στο γιορτινό δωμάτιο, αλλά ήδη έχουμε σημάδια που δείχνουν πως απομακρύνεται ο κίνδυνος κάτι που ενσωματώνεται στις μετοχές. Αναμένουμε ένα σημαντικό ράλι ανακούφισης τις επόμενες ημέρες». Για την ιστορία να σημειωθεί πως ακόμη και οι πετρελαϊκές εταιρείες επωφελήθηκαν από τη βραχύβια άνοδο της τιμής του πετρελαίου.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact