ΚΟΣΜΟΣ

Reuters: Η Μέρκελ και ο Ολάντ πιστεύουν πως μπορούν να ζήσουν και χωρίς την Ελλάδα

Τη Δευτέρα ο Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε δημοσίως την άποψη ότι η μοίρα του ελληνικού λαού βρίσκεται στα χέρια του και μόνο η δική του απόφαση θα είναι αυτή που θα μετρήσει στο τέλος. Τυχαίο; Το Reuters σημειώνει πως δεν είναι…

Καθώς το απευκταίο σενάριο ενός Grexit αναδύεται ολοένα και περισσότερο η Γερμανία και η Γαλλία συνεργάζονται και υπολογίζουν τους κινδύνους, με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να αποτρέψουν τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, σημειώνει το άρθρο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του γερμανικού Ινστιτούτου IW, Μίκαελ Χέθερ, «πρόθεσή τους είναι να δείξουν πως τα άλλα κράτη της Ευρωζώνης μπορούν να ζήσουν καλά χωρίς την Ελλάδα, ενώ η Ελλάδα δεν μπορεί να ζήσει χωρίς την Ευρώπη και παράλληλα να στείλουν μια προειδοποίηση στον ΣΥΡΙΖΑ ότι θα φέρει την καταστροφή στη χώρα».

Ο κίνδυνος είναι ότι η Μέρκελ και ο Ολάντ, οι δύο βασικές δυνάμεις της ΕΕ, αντιμετωπίζονται από τους Έλληνες με τη λογική των πολιτικών που επεμβαίνουν στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας τους και εξαπολύουν απειλές προκαλώντας έτσι αντιδράσεις έπειτα από έξι χρόνια λιτότητας που συρρίκνωσε την οικονομία κατά 20% και έθεσε έναν στους τέσσερις εργαζόμενους εκτός αγοράς εργασίας, σημειώνει το Reuters.

Κάπως έτσι ο Ολάντ είπε πως οι Έλληνες θα αποφασίσουν αν θέλουν να μείνουν στο ευρώ και η Μέρκελ δεν διέψευσε δημόσια το άρθρο του Spiegel που ανέφερε πως ένα Grexit δεν θα προκαλούσε κινδύνους στην υπόλοιπη Ευρωζώνη.

Όπως αποκαλύπτει το Reuters κατά τη διάρκεια των γιορτών η Μέρκελ και ο Ολάντ συνομίλησαν τηλεφωνικά, ενώ την Κυριακή θα συναντηθούν στο Στρασβούργο παρουσία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Πάντως, μια διπλωματική πηγή της Γαλλίας ανέφερε πως το θέμα της συζήτησης δεν είναι η Ελλάδα και συμπλήρωνε πως αν ο Σαμαράς χάσει τις εκλογές, το πραγματικό ζήτημα δεν είναι η θέση της Ελλάδας στο ευρώ, αλλά πώς μια κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να αναδιαρθρώσει το χρέος της χώρας. Με κάθε τρόπο το Παρίσι και το Βερολίνο έχουν υποσημειώσει πως οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει στην Ελλάδα, θα πρέπει να τιμήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα να αποπληρώσει τα δάνεια που έλαβε από το 2010.

Το άρθρο του Reuters σημειώνει πως επισήμως η ΕΕ, οι Γερμανοί και οι Γάλλοι αξιωματούχοι λένε ιδιωτικώς πως η Ευρωζώνη είναι καλύτερα εξοπλισμένη, σε σχέση με το 2012, για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να παραγνωριστεί το γεγονός ότι υπάρχει και μια μειοψηφία πολιτικών και σχολιαστών στο Παρίσι και το Βερολίνο που αμφισβητούν την ορθότητα της συζήτησης γύρω από ένα πιθανό Grexit, καθώς ένα τέτοιο σενάριο θα προκαλούσε πολιτική και οικονομική αποτυχία. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του Χορστ Σιχόφερ, Πρόεδρος του κρατιδίου της Βαυαρίας που είπε στην Die Welt: «Δεν πρέπει να εμφανιζόμαστε ως δάσκαλοι μιλώντας για τις ελληνικές εκλογές. Αυτό θα οδηγούσε σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα», ενώ και η FAZ διερωτάται αν θα υπάρξει κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης. Την ίδια στιγμή ο Γερμανός αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γεργκ Άσμουσεν προσπαθεί να ενσταλάξει στον Αλέξη Τσίπρα μια αίσθηση οικονομικού ρεαλισμού και προσαρμογής των απαιτήσεών του σε περίπτωση που νικήσει.

 

 

 

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact