ΚΟΣΜΟΣ

Reuters: Θυμίζει το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας της Κύπρου…

Οι καταθέσεις κάνουν φτερά από τις ελληνικές τράπεζες και τρεις διαφορετικές πηγές του Reuters κατατείνουν στο συμπέρασμα πως τις τελευταίες δύο ημέρες έχει φύγει περίπου 1 δις ευρώ από τους καταθετικούς λογαριασμούς.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα οι τωρινές εκροές έφτασαν στο επίπεδο προ των εκλογών. Ο φόβος για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ οδήγησαν την Τετάρτη και την Πέμπτη τους καταθέτες σε άτακτη «αποχώρηση» των καταθέσεών τους από τις τράπεζες (500 εκατομμύρια την Τετάρτη και άλλα τόσα την Πέμπτη).

Ολα θυμίζουν την Κύπρο

Με την Αθήνα να δυσκολεύεται να διασφαλίσει μια νέα συμφωνία με την Ευρωζώνη, πριν την ολοκλήρωση του υπάρχοντος προγράμματος (28 Φεβρουαρίου), οι Έλληνες εμφανίζονται αρκετά νευρικοί ενόψει του τριημέρου, σημειώνει το Reuters και σημειώνει πως όλα θυμίζουν το αντίστοιχο τριήμερο της Κύπρου το 2013. Αυτή μάλιστα η ταύτιση έγινε από Έλληνα τραπεζίτη που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.

«Οι καταθέτες φέρνουν στο μυαλό τους το τριήμερο της Κύπρου, αν και εκείνη η κρίση ήταν διαφορετική καθώς είχε να κάνει με την κατάρρευση μιας τράπεζας». Σύμφωνα με άλλο τραπεζίτη: «έχουμε επιστρέψει στα επίπεδα προ των εκλογών. Τις τελευταίες δύο ημέρες έχει φύγει ένα δισεκατομμύριο ευρώ από καταθέσεις».

Η αιμορραγία των τραπεζών λόγω των εκροών είναι κοντά στο χειρότερο επίπεδο του Ιανουαρίου, όπου υπολογίζεται ότι είχαν φύγει περίπου 12 δισ. ευρώ. Μια πορεία που είχε ανακοπεί τον Φεβρουάριο και αναβιώνει τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με το Reuters, οι καταθέτες αποσύρουν τα χρήματα τους και τα βάζουν σε θυρίδες ή τα κρύβουν στο σπίτι τους, ενώ άλλοι μεταφέρουν τα χρήματά τους σε αμοιβαία κεφάλαια ή ομόλογα στο εξωτερικό.

Είναι χαρακτηριστική η εκτίμηση ενός τραπεζίτη, μετά και την τελευταία μικρή ενίσχυση της ΕΚΤ προς τις τράπεζες (3,3 δισ. ευρώ). Σημειώνει πως αυτό το ποσό θα καλύψει τις τραπεζικές ανάγκες για μια εβδομάδα.

 

 

 

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact