ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Reuters: Τρόικα τέλος για την Ελλάδα


Το σχέδιο στις Βρυξέλλες προβλέπει την αντικατάσταση της τρόικας από μια ειδική task force της Κομισιόν – Οι έλεγχοι θα είναι διετείς αντί για τριμηνιαίοι – Προϋπόθεση ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο πακέτο βοήθειας

Σενάρια για διάλυση της Τρόικας που επιβλέπει τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα ώστε να επιτραπεί στην Αθήνα να εκτελέσει τα σχέδιά της για ενίσχυσης της οικονομίας ως αντάλλαγμα για την σταδιακή μείωση του χρέους εξυφαίνονται στις Βρυξέλλες σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters.

H συζήτηση που, σύμφωνα με το ίδιο τηλεγράφημα, είναι σε αρχικά στάδια αναμένεται να φουντώσει καθώς η Ελλάδα και οι εταίροι της στην ευρωζώνη χαρτογραφούν τη νέα πορεία της χώρας την ώρα που πλησιάζει το τέλος του δεύτερου προγράμματος εξόδου από την κρίση στο τέλος του 2014.

Το Reuters υποστηρίζει ότι το σχέδιο αυτό πιθανότατα θα αποτελέσει το κεντρικό σημείο του  νέου σχεδίου για την Ελλάδα.

Μετά την έξοδο Ιρλανδίας και Πορτογαλίας από τα μνημόνια, η Τρόικα είναι ενεργή μόνο στην Ελλάδα και την Κύπρο με πολλούς ειδικούς να αναμένουν ότι η Αθήνα θα χρειαστεί νέο πακέτο βοήθειας, επισημαίνεται στο άρθρο

Με την αλλαγή σε ένα σχήμα «μεταρρυθμίσεις για ελάφρυνση του χρέους» το οποίο θα προβλέπει μικρότερη επιτήρηση θα μπορούσε να περιορίσει τις κοινωνικές αντιδράσεις και να ενισχύσει τη συγκυβέρνηση σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτουν οι συντάκτες του κειμένου.

«Οι εκλογές θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν το 2015 και μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελούσε “πονοκέφαλο” για την ευρωζώνη» συνεχίζει το άρθρο.

Το σχέδιο περιλαμβάνει την αντικατάσταση της τρόικας από μια ειδική task force από την Κομισιόν με διετείς ελέγχους αντί των τριμηνιαίων ελέγχων «με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο πακέτο βοήθειας». Σε αντάλλαγμα η Αθήνα θα δεσμευθεί σε ένα εξαετές πλάνο μεταρρυθμίσεων, η επίτευξη των οποίων θα ανταμείβεται με μείωση χρέους, υπό τη μορφή της επέκτασης του χρόνου αποπληρωμής.

«Δεν θα υπάρχει πια τρόικα» δήλωσε αξιωματούχος που γνωρίζει όσα συζητώνται.

«Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να “ανήκουν” στην Ελλάδα. Οι Έλληνες έχουν μέχρι τον Οκτώβριο για να συντάξουν ένα πρόγραμμα για το οποίο θα μπορούσε να υπάρξει μια συμφωνία τον Δεκέμβριο ώστε να τεθεί σε εφαρμογή το 2015» συμπληρώνει η ίδια πηγή.

Ώς δικλίδα ασφαλείας θα μπορούσε να δοθεί στην Ελλάδα μια προληπτική γραμμή πίστωσης από την ευρωζώνη, συμπληρώνει δεύτερος αξιωματούχος. Σε περίπτωση ενεργοποίησής της ο αυστηρόστερος έλεγχος στην Ελλάδα θα επανέλθει, προσθέτει και καταλήγει: «Ήταν λάθος να μην δοθεί στην Πορτογαλία μια προληπτική πιστωτική γραμμή. Δεν πρέπει να γίνει το ίδιο λάθος με την Ελλάδα»..

Από την πλευρά του το ΔΝΤ θα μπορούσε να συνεχίσει το δικό του πρόγραμμα έως το 2016 συνεχίζοντας να ασκεί την επιρροή του στην Αθήνα.
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact