ΕΛΛΑΔΑ

Σε ρυθμούς ΔΕΘ η Θεσσαλονίκη – Τα αυξημένα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. και οι συγκεντρώσεις

Ο σχεδιασμός της Αστυνομίας

Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. συζητήθηκε σε σειρά συσκέψεων που προηγήθηκαν τις τελευταίες μέρες, τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη. Στην κατάρτιση των φετινών μέτρων τάξης και ασφαλείας ελήφθησαν υπ’ όψιν τρεις βασικοί παράμετροι: Η συμμετοχή των ΗΠΑ ως τιμώμενης χώρας, με ενισχυμένη επιχειρηματική και πολιτική αποστολή, η παρουσία – για πρώτη φορά σε εγκαίνια ΔΕΘ – διαδηλωτών που εναντιώνονται στη Συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ και η κινητοποίηση ομάδων αναρχικών και αντιεξουσιαστών που παραδοσιακά συμμετέχουν στις αντικυβερνητικές πορείες αυτήν την μέρα.

Οι τελευταίες λεπτομέρειες για τη μορφή των αστυνομικών μέτρων θα αποφασιστούν σε συσκέψεις που διεξάγονται στο Αστυνομικό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης, υπό τον νέο Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Αριστείδη Ανδρικόπουλο, ο οποίος βρίσκεται ήδη στην πόλη. Σε κάθε περίπτωση για την εφαρμογή τους θα βρίσκονται επί ποδός όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις της Θεσσαλονίκης, ενώ θα υπάρξουν μετακινήσεις αστυνομικών και από άλλες περιοχές.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, διμοιρίες των ΜΑΤ και της ΥΜΕΤ θα αναπτυχθούν σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης και σε άλλα κομβικά σημεία της πόλης, απ’ όπου θα διέλθουν οι πορείες διαμαρτυρίες. Βασική μέριμνα είναι να μην υπάρξει σημείο συνάντησης ανάμεσα σε διαδηλωτές από την συγκέντρωση για το λεγόμενο “Μακεδονικό” και οργανωμένων ομάδων αντιεξουσιαστών.

Από αέρος ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. θα εποπτεύει την κίνηση των πορειών και ανάλογα με τις ανάγκες οι διμοιρίες θα παίρνουν οδηγίες για τη δημιουργία φραγμών.

Την ίδια ώρα, επιτελικά στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. θα βρίσκονται στο Κέντρο Επιχειρήσεων στο Αστυνομικό Μέγαρο, απ’ όπου θα συντονίζουν τις κινήσεις των αστυνομικών δυνάμεων. Για την επίβλεψη των μέτρων η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έχει ορίσει δύο εισαγγελείς, εκ των οποίων ο πρώτος θα βρίσκεται στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. και ο δεύτερος στο κέντρο της πόλης.

Ήδη ξεκίνησαν αυξημένες περιπολίες αστυνομικών σε κεντρικά σημεία της πόλης, ενώ ανακοινώθηκαν και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της Τροχαίας, ενόψει των εγκαινίων της 83ης ΔΕΘ. Εκτός από τους καθιερωμένους αποκλεισμούς δρόμων την ημέρα των εγκαινίων, η Τροχαία αναμένεται να κλείνει οδικούς άξονες και για τις ανάγκες μετακίνησης Αμερικανών αξιωματούχων.

Οι βασικές συγκεντρώσεις

Στο μεταξύ, τέσσερις είναι οι βασικές συγκεντρώσεις που έχουν προγραμματιστεί για το Σάββατο. Στο ‘Αγαλμα του Βενιζέλου, καλούν στις 6 το απόγευμα, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΘ και ΕΔΟΘ, ενώ, το κάλεσμα του ΠΑΜΕ είναι την ίδια ώρα στην Πλατεία Αριστοτέλους. Μία ώρα νωρίτερα θα ξεκινήσει, στην πλατεία Καμάρας, η προσέλευση ατόμων που πρόσκεινται στον αντιεξουσιαστικό και αναρχικό χώρο, ενώ όσοι θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία προγραμματίζουν να συγκεντρωθούν, στις 7 το απόγευμα, έξω από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

Εμφανής αλλα διακριτική η παρουσία της ΕΛ.ΑΣ λέει ο εκπρόσωπος

Στα «περσινά επίπεδα περίπου, με μια αύξηση της τάξης του 10%», κυμαίνεται ο αριθμός των αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη ενόψει των εγκαινίων της Διεθνούς ‘Εκθεσης (ΔΕΘ), όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας Θεόδωρος Χρονόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM». Ο κ.Χρονόπουλος επισήμανε ακόμη ότι σκοπός της ελληνικής αστυνομίας είναι να διαφυλάξει τον οικονομικό, εμπορικό και πολιτικό χαρακτήρα ενός διεθνούς γεγονότος, όπως είναι η ΔΕΘ.

«Το κριτήριο για το σχεδιασμό των μέτρων είναι ποιοτικό και όχι ποσοτικό. Σταδιακά γίνεται η ανάπτυξη των αστυνομικών δυνάμεων. Έχει αρχίσει από την Τετάρτη με αποκορύφωμα το Σάββατο που θα γίνει η ομιλία του πρωθυπουργού και τα εγκαίνια της ΔΕΘ» διευκρίνισε.

Ο κ. Χρονόπουλος υπογράμμισε επίσης ότι «η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων, είναι εμφανής στο κέντρο της Θεσσαλονίκης αλλά ταυτόχρονα και διακριτική» και τόνισε πως «κύριο μέλημα μας είναι η μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία των συμπολιτών μας. Ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες, θα δίνουμε τους δρόμους άμεσα μόλις ελευθερώνονται, έτσι ώστε να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος. Καλό όμως είναι να αποφύγουν οι πολίτες να πάρουν το αυτοκίνητο τους στο κέντρο, τουλάχιστον το Σάββατο».

Αναφερόμενος δε στις νέες τεχνολογίες που θα χρησιμοποιηθούν και περικλείονται στα μέτρα, όπως η χρήση ελικοπτέρου και drones, είπε πως «σε ένα τέτοιο σπουδαίο και σημαντικό γεγονός όπως η ΔΕΘ, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλη τη διαθέσιμη τεχνολογία, με γνώμονα πάντα την αποτελεσματικότητα».

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact