ΚΟΣΜΟΣ

«Ρωγμή στο ΝΑΤΟ η αμυντική συμφωνία της Ελλάδας με τη Γαλλία»

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε από τη βρετανική εφημερίδα «Telegraph», υποστηρίχθηκε ότι η συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας προκάλεσε ρωγμή στο ΝΑΤΟ.

Ο Κον Κόγκλιν, αρθρογράφος για αμυντικά θέματα της εφημερίδας, είπε ότι η στάση του ΝΑΤΟ απέναντι στην Τουρκία έκανε την Ελλάδα να αναλάβει δράση, σημειώνει η τουρκική Sözcü και αναμεταδίδει το Βαλκανικό Περισκόπιο.

Έχοντας αντιμετωπίσει πρόσφατα την Τουρκία τόσο στο Αιγαίο όσο και στη Μεσόγειο, η Ελλάδα έχει παραγγείλει φρεγάτες πληρώνοντας 3 δισ. ευρώ στη Γαλλία.

Η αμυντική συμφωνία Γαλλίας-Ελλάδας, η οποία υπεγράφη τις προηγούμενες ημέρες, προκάλεσε επίσης κρίση στο ΝΑΤΟ.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, αντέδρασε λέγοντας ότι ένας ευρωπαϊκός αμυντικός μηχανισμός που θα δημιουργηθεί παράλληλα με το ΝΑΤΟ κινδυνεύει να αποδυναμώσει και να διασπάσει την Ατλαντική συμμαχία.
Ο Μακρόν και ο «εγκεφαλικός θάνατος» του ΝΑΤΟ

Η συμμαχία του ΝΑΤΟ ουδέποτε είχε σταθερές σχέσεις με τους Γάλλους από την επιμονή των ντεγκολιστών να εγκαταλείψουν την ολοκληρωμένη δομή διοίκησης της Οργάνωσης τη δεκαετία του 1960.

Ωστόσο, η παρουσία της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ ήταν πάντα ανεκτή και ήταν από τις καθοριστικές χώρες.

Στο άρθρο που έγραψε ο Κον Κόγκλιν από τη βρετανική εφημερίδα Telegraph, δήλωσε ότι η συμφωνία της Γαλλίας με την Ελλάδα διέλυσε τη συμμαχία υποστήριξης για τη «στρατηγική αυτονομία» της Ευρώπης.

Στο άρθρο που περιγράφει τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ως αυτόνομο, υπενθύμισε ότι ο Μακρόν είπε ανοιχτά ότι το ΝΑΤΟ έχει υποστεί «εγκεφαλικό θάνατο».

Αναφέρθηκε ότι η στάση του Μακρόν προκάλεσε ανησυχία μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ ως απάντηση στις εκκλήσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να επιταχύνει τα σχέδια δημιουργίας ανεξάρτητης ευρωπαϊκής αμυντικής δύναμης.

Αναφέρθηκε ότι η διαχείριση των δικών της επιχειρήσεων από τη Γαλλία και η σύναψη συμφωνιών προκειμένου να επιτευχθεί «στρατηγική αυτονομία» μπορεί να προκαλέσει ρωγμή στο ΝΑΤΟ.
Η Ελλάδα ανέμενε στήριξη από το ΝΑΤΟ για την Τουρκία

Μια σύνοδος κορυφής της ΕΕ για την ενίσχυση της στενότερης αμυντικής συνεργασίας έχει προγραμματιστεί για το επόμενο έτος στη Γαλλία.

Υπενθυμίζεται επίσης στο άρθρο, ότι αυτή η σύνοδος κορυφής και η υποστήριξη των χωρών της ΕΕ εξασθένησαν την αποτελεσματικότητα του ΝΑΤΟ.

Ο Κον Κόγκλιν στην εφημερίδα Telegraph τονίζει ότι ενώ οι χώρες της ΕΕ επενδύουν στα δικά τους αμυντικά συστήματα, οι δαπάνες για το ΝΑΤΟ μπορούν να μειωθούν.

Αφού η Ελλάδα αγόρασε φρεγάτες πληρώνοντας 3 δισ. Ευρώ στη Γαλλία, ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι θεωρεί τη συμφωνία ως την αρχή ενός κοινού αμυντικού έργου που θα παράσχει στην ΕΕ «τη δύναμη και την ικανότητα να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας».

Ο Κον Κόγκλιν έγραψε ότι η Ελλάδα, η οποία αντιμετώπισε πρόσφατα την Τουρκία τόσο στο Αιγαίο όσο και στη Μεσόγειο, έχει αναλάβει δράση για να καλύψει τις δικές της αμυντικές ανάγκες εξαιτίας της απογοήτευσής της, λόγω της ανυπόκριτης στάσης του ΝΑΤΟ σε αυτήν την κατάσταση.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact