ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Με νόμο οι μεμονωμένοι δημοσιογράφοι θα μπορούν να χαρακτηρίζονται «ξένοι πράκτορες»

Αντιδράσεις από οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και φόβοι για πλήρη έλεγχο των ΜΜΕ

Η Κάτω Βουλή της Ρωσίας ενέκρινε το νομοσχέδιο με το οποίο οι μεμονωμένοι δημοσιογράφοι θα μπορούν να χαρακτηρίζονται «ξένοι πράκτορες», μια ενέργεια που επικρίνεται από οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς εκφράζονται φόβοι ότι θα ενισχύσει τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης.

Η Ρωσία υιοθέτησε τον πρώτο νόμο για τους «ξένους πράκτορες» το 2012. Ο νόμος αυτός έδωσε τότε στις ρωσικές αρχές τη δυνατότητα να χαρακτηρίζουν «ξένους πράκτορες» τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και τους ανθρωπιστικούς οργανισμούς. Με το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε σήμερα επεκτείνεται ο αρχικός νόμος ώστε να καλύπτει και μεμονωμένα πρόσωπα. Στην επόμενη φάση, το νομοσχέδιο θα πρέπει να περάσει και από την Άνω Βουλή και κατόπιν να επικυρωθεί από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Εφόσον επικυρωθεί το νομοσχέδιο, όλο το υλικό που δημοσιεύεται από ένα πρόσωπο το οποίο λαμβάνει χρήματα από το εξωτερικό θα χαρακτηρίζεται ότι έχει διανεμηθεί από έναν ξένο πράκτορα. Επίσης, ξένος πράκτορας θα χαρακτηρίζεται και όποιος ιδιώτης διανέμει ξένα μέσα ενημέρωσης.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σημείωσε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί «ένα ακόμη βήμα για τον περιορισμό των ελεύθερων και ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης» στη Ρωσία, αφού μπορεί να επηρεάσει δημοσιογράφους και μπλόγκερ. Ο Αρλέμ Ντεζίρ, ο επικεφαλής του τμήματος ελευθεροτυπίας του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), έχει ζητήσει από τους Ρώσους βουλευτές να μην προχωρήσουν στην υπερψήφιση του νόμου. «Μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις σε δημοσιογράφους, μπλόγκερ, εμπειρογνώμονες ή άλλα πρόσωπα που δημοσιεύουν πληροφορίες, ιδίως στο διαδίκτυο», προειδοποίησε.

Ο νόμος του 2012 υποχρέωνε τους «ξένους πράκτορες» να υποβάλουν τακτικά αναφορές για τη χρηματοδότησή τους, τους στόχους, τις δαπάνες τους και να αποκαλύπτουν ποιοι είναι οι διευθυντές τους. Τον Οκτώβριο, μια οργάνωση κατά της διαφθοράς που έχει ιδρύσει ο αντιπολιτευόμενος πολιτικός Αλεξέι Ναβάλνι χαρακτηρίσει «ξένος πράκτορας» από το υπουργείο Δικαιοσύνης επειδή έλαβε χρηματοδότηση από το εξωτερικό.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact