ΚΟΣΜΟΣ

Ρώσος αναλυτής: Υπάρχει μεγάλος αριθμός φιλοτουρκικών τρομοκρατικών πυρήνων στην Κριμαία

«Αν ξεκινήσουμε μια σύγκρουση με την Ουκρανία, οι Τούρκοι θα επηρεάσουν τους Τατάρους, «τους υπηκόους τους», όπως τους θεωρούν, στην Κριμαία. «Και στην Κριμαία, ας το παραδεχτούμε, υπάρχει τεράστιος αριθμός τρομοκρατικών πυρήνων εν υπνώσει, που μπορεί κάλλιστα να λάβουν χρηματοδότηση από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Πολύ σκληρή πολιτική»

»Και αυτό, φυσικά, τρομάζει», επισημαίνει ο ρώσος πολιτικός επιστήμονας Ασλάν Ρουμπάεφ, στο φιλοκυβερνητικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων regnum, το οποίο υπενθυμίζει ότι η Τουρκία υποστηρίζει επίσημα την «εδαφική ακεραιότητα» της Ουκρανίας και υπόσχεται να προμηθεύσει στο Κίεβο σημαντικές ποσότητες όπλων.

Σύμφωνα με τον ρώσο εμπειρογνώμονα «η Μόσχα θα πρέπει να αρχίσει να υιοθετεί πολύ σκληρή πολιτική έναντι της Τουρκίας:

«Οι Τούρκοι προέβησαν σε στρατιωτική επίθεση κατά της Ρωσίας το 2015, κατέρριψαν έναν ρώσο πιλότο και δεν μπορέσαμε να απαντήσουμε συμμετρικά. Ηταν απλώς ντροπή για όλο τον κόσμο.

»Αυτό που κάνει σήμερα η Τουρκία είναι ένα ακόμη χτύπημα στο στομάχι της Ρωσίας, η οποία δεν είναι ικανή να ακολουθήσει μια κανονική πολιτική. Εχω ήδη βαρεθεί να παρακολουθώ πώς το υπουργείο Εξωτερικών μας πάντα αναζητά συμμάχους.

Τούρκοι στρατιώτες (φωτογραφία από regnum)

»Ο Ερντογάν ακονίζει τα νύχια του, τα οποία ήδη πρέπει να κοπούν. Και αν δεν αρχίσουμε να βάζουμε την Τουρκία στη θέση της αρκετά σκληρά τώρα, οι Τούρκοι, όπως πάντα, θα το εκλάβουν αυτό ως ρωσική αδυναμία, θα συνεχίσουν μόνο να επιτίθενται στα συμφέροντά μας. Και αυτό δεν πρέπει να επιτρέπεται τώρα».

Υπενθυμίζουμε ότι στις 24 Νοεμβρίου 2015, ένα βομβαρδιστικό Su-24 των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων καταρρίφθηκε από τουρκικό μαχητικό πάνω από το έδαφος της Συρίας, με αποτέλεσμα τον θάνατο ρώσου πιλότου, υπογραμμίζει το ρωσικό πρακτορείο.

Κανένα μεσολαβητικό ρόλο

Σε μια πιθανή ρωσο-ουκρανική σύγκρουση, η Τουρκία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή, αναφέρει ο ρώσος ειδικός.

«Σε αυτήν τη σύγκρουση, ποια είναι η Τουρκία; Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τις αυτοκρατορικές του φιλοδοξίες, θέλει και πάλι να δείξει ότι η Τουρκία είναι ένα είδος τεράστιου κράτους που μπορεί να ρυθμίσει κάτι. Αυτά τα ζητήματα θα λυθούν χωρίς την Τουρκία και δεν υπάρχει κανένας λόγος να την καλέσετε.

»Η Γαλλία, η Γερμανία, ούτε καν οι Ηνωμένες Πολιτείες, και σίγουρα όχι η Τουρκία, μπορούν να είναι μεσολαβητές. Ο Ερντογάν θέλει πολύ να ψαρεύει σε ταραγμένα νερά. Μάλλον πιστεύει ότι θα πρόκειται για κάποιου είδους πόλεμο μεγάλης κλίμακας, με αποτέλεσμα να μπορέσει να επιστρέψει “στην Κριμαία του”.

»Επομένως, η τουρκική μεσολάβηση είναι αδύνατη. Το υπουργείο Εξωτερικών μας πρέπει να επιδείξει δύναμη θέλησης για να αποτρέψει τη μεσολάβηση της Τουρκίας. Και οι ίδιοι οι Τούρκοι καταλαβαίνουν ότι κανείς δεν πρόκειται να τους καλέσει».

Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την επανένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία, σημειώνει ο Ασλάν Ρουμπάεφ.

Ο ίδιος τονίζει ότι «Τη στιγμή που η Τουρκία έχει ενταχθεί με τις ΗΠΑ και τη Δύση, μάλλον έχει τελειώσει. Τώρα, οι Τούρκοι θα κάνουν ότι τους λένε στις Βρυξέλλες. Μην ξεχνάτε ότι η Τουρκία είναι ακόμα στο ΝΑΤΟ και έχει μισό εκατομμύριο ένοπλους στρατιώτες.

«Δεν θα είναι σύμμαχός μας»

»Και αν συμβεί, ο Θεός φυλάξοι, η σύγκρουση που θα μπορούσε να συμβεί στην Ευρώπη, τότε η Τουρκία δεν θα είναι σύμμαχός μας. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ωμά ότι θα υποστηρίξουν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

»Μας δόθηκε ξεκάθαρα να καταλάβουμε ότι σε αυτήν την πιθανή σύγκρουση, η Τουρκία και η Ρωσία δεν θα διαπραγματευτούν. Η Τουρκία δεν θα πάρει τη ρωσική θέση».

Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952 και οι στρατιωτικές βάσεις και οι υποδομές της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας βρίσκονται στο τουρκικό έδαφος, αναφέρει ο ρώσος εμπειρογνώμονας.

Η Τουρκία θα είναι πάντα αντίπαλος της Ρωσίας και οι συνεργασίες μεταξύ τους είναι αδύνατες, επισημαίνει ο ίδιος.

«Είμαστε σε πόλεμο με τους Τούρκους εδώ και αιώνες. Και όταν για ένα μικρό διάστημα το υπουργείο Εξωτερικών μας και ο Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι φώναζαν ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν σύμμαχός μας, αυτό με εξόργισε και με φρίκαρε.

«Ποτέ φίλη»

»Η Τουρκία δεν θα είναι ποτέ φίλη με τη Ρωσία. Η Τουρκία δεν θα έχει ποτέ καλοπροαίρετες προθέσεις έναντι της Ρωσίας. Αυτό είναι ένα ιστορικό γεγονός. Απλώς, δεν γίνεται. Οχι μόνο φιλία, αλλά ακόμη και συνεργασία με αυτήν τη χώρα είναι αδύνατη», τονίζει ο Ασλάν Ρουμπάεφ.

Υπενθυμίζουμε ότι υπάρχει μια σειρά από σοβαρές αντιφάσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, επισημαίνει ο ρώσος ειδικός και εξηγεί ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την επανένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία, και στη συριακή σύγκρουση, η θέση της Αγκυρας αποσκοπεί στην υποκίνηση εμφυλίου πολέμου και στον ουσιαστικό διαμελισμό της Συρίας.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact