ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν Σήμερα 20 Αυγούστου

1975 – Η διαστημική αποστολή των ΗΠΑ Viking 1 ξεκινά το ταξίδι της με προορισμό τον Άρη.
1977 – Η Τσεχοσλοβάκα Helena Fibingerovα σπάει στη Νίτρα το φράγμα ρίψης των 22μ στη σφαίρα με 22.32 μ.

1977 – Οι ΗΠΑ εκτοξεύουν το διαστημόπλοιο Voyager 2.

1980 – Ο Ιταλός Ράινχολντ Μέσνερ γίνεται ο πρώτος ορειβάτης που κατακτά μόνος του την κορυφή του Έβερεστ.

1980 – Συνάντηση πραγματοποιούν στην Κέρκυρα, με πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου, οι πέντε σοσιαλιστές ηγέτες της Νότιας Ευρώπης.

1982 – Αμερικανικές δυνάμεις αναπτύσσονται στο Λίβανο, για να επιτηρήσουν την αποχώρηση των Παλαιστινίων, μετά τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου.

1985 – Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ συναντά στην Καζαμπλάνκα τον βασιλιά του Μαρόκου Χασάν Β΄.

1986 – Στο Έντμοντ της Οκλαχόμα, ένας υπάλληλος ταχυδρομείου, ο Πάτρικ Χένρι Σέριλ, σκοτώνει 14 συναδέλφους του και μετά αυτοκτονεί.

1988 – Μετά από παρέμβαση του ΟΗΕ, το Ιράκ και το Ιράν συμφωνούν στην κατάπαυση του πυρός, μετά από 8 χρόνια πολέμου.

1989 – Ο Σαΐντ Αουίτα κάνει νέο παγκόσμιο ρεκόρ στα 3.000 μέτρα, με χρόνο 7.29.45.

1990 – Η Γιουγκοσλαβία κατακτά το χρυσό μετάλλιο του 11ου Μουντομπάσκετ της Αργεντινής, επικρατώντας της Σοβιετικής Ένωσης με 92-75. Η Ελλάδα κατατάσσεται έκτη (τρίτη ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες). Μεγάλη επιτυχία της άτυχης ελληνικής ομάδας που αγωνίζεται χωρίς τον Γκάλη και αδικείται στον αγώνα της εναντίον των ΗΠΑ, όταν στη λήξη της κανονικής διάρκειας ακυρώνεται καλάθι ως εκπρόθεσμο και ο αγώνας χάνεται στην παράταση.

1991 – Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι διαδηλώνουν έξω από το Κοινοβούλιο της Σοβιετικής Ένωσης και διαμαρτύρονται για το πραξικόπημα, που «εκθρόνισε» από τη θέση του τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

1991 – Στην Ινδία, οι δύο κύριοι ύποπτοι της δολοφονίας του Ρατζίβ Γκάντι βρίσκονται νεκροί από την αστυνομία στο κρησφύγετό τους.

1991 – Το Κοινοβούλιο της Βαλτικής Δημοκρατίας της Εσθονίας κηρύσσει πλήρη ανεξαρτησία από την ΕΣΣΔ.

1992 – Στην Τουρκία, συλλαμβάνεται ο ηγέτης της οργάνωσης «Ντεβ Σολ» Μπεντρί Γιαγκάν.

1993 – Ο Βρετανός Κόλιν Τζάκσον κάνει παγκόσμιο ρεκόρ στα 110μ εμπόδια με 12.91 στη Στουτγκάρδη.

1993 – Στη Νικαράγουα, αντάρτες απαγάγουν 24 άτομα, προσπαθώντας να πιέσουν για την παραίτηση υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων.

1994 – Στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Κλίντον ανακοινώνει σκληρά μέτρα κατά της Κούβας, καθώς το κύμα των λαθρομεταναστών συνεχίζεται με αμείωτη ροή προς τη Φλόριντα.

1994 – Το Ζαΐρ κλείνει τα σύνορά του με τη Ρουάντα για να αποτρέψει περαιτέρω ροή των προσφύγων.

1995 – Στη Λιβερία οι αντιμαχόμενες παρατάξεις υπογράφουν συμφωνία ειρήνης για τον τερματισμό των πενταετών εμφύλιων συγκρούσεων.

1995 – Στην Ελβετία, πεθαίνει σε ηλικία 68 ετών ο Ούγκο Πρατ, Ιταλός συγγραφέας ιστοριών κόμικς και δημιουργός του δημοφιλούς ήρωα, Κόρτο Μαλτέζε.

1995 – Στην Ινδία, στο κρατίδιο Ουτάρ Πραντές, τουλάχιστον 335 άτομα χάνουν τη ζωή τους σε πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα.

1996 – Στις ΗΠΑ, ο Ραλφ Νέιντερ, υπερασπιστής των δικαιωμάτων του καταναλωτή, είναι ο προεδρικός υποψήφιος του Κόμματος Πρασίνων.

1998 – Ο στρατός των ΗΠΑ βομβαρδίζει τα στρατόπεδα της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν και ένα «ύποπτο» εργοστάσιο χημικών στο Σουδάν, ως αντίποινα για το βομβαρδισμό των πρεσβειών των ΗΠΑ στην Κένυα και την Τανζανία, στις 7 Αυγούστου. Από την επίθεση καταστρέφεται ολοσχερώς το εργοστάσιο φαρμάκων al Shifa στο Χαρτούμ. Αξιωματούχοι του Προέδρου Κλίντον «δικαιολογούν» την επίθεση λέγοντας, ότι το εργοστάσιο είχε σχέση με την κατασκευή χημικών όπλων.

1998 – Το Ανώτατο Δικαστήριο του Καναδά διακηρύσσει ότι το Κεμπέκ δεν μπορεί να αποσχιστεί χωρίς την έγκριση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

2001 – Έπειτα από 18 χρόνια ζωής, τερματίζεται το σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων με τις 4 δέσμες.

2003 – Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Μίνως Κυριακού γίνεται ο πρώτος Έλληνας, που εκλέγεται μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου (IAAF).

2004 – Την ώρα που οι Έλληνες πανηγυρίζουν την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών της κωπηλασίας, ένα άλλο χάλκινο έφευγε από τα ελληνικά χέρια. Η ΔΟΕ αφαιρεί το μετάλλιο από το Λεωνίδα Σαμπάνη και τον αποκλείει από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Πρόκειται για το πρώτο μετάλλιο που αφαιρείται στο πλαίσιο των Ολυμπιακών του 2004 για παράβαση του κανονισμού περί χρήσης απαγορευμένων ουσιών.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact