ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαπέν κατά Σόιμπλε για τα σχέδια της Γερμανίας για Grexit

«Ο Σόιμπλε έσφαλε όταν πρότεινε ένα «διάλειμμα» (time-out) της Ελλάδας από την ευρωζώνη»

O υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν επέκρινε τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε καθώς εκείνος πρότεινε η Ελλάδα να εγκαταλείψει προσωρινά την ευρωζώνη, κάνοντας λόγο για «μία ξεκάθαρη διαφωνία» μεταξύ Βερολίνου – Παρισιού επί αυτού του ζητήματος, υποστήριξε ωστόσο ότι οι σχέσεις Γαλλίας- Γερμανίας δεν έχουν «διαρραγεί».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο Μ. Σαπέν επισήμανε ότι ο Σόιμπλε έσφαλε όταν πρότεινε ένα «διάλειμμα» (time-out) της Ελλάδας από την ευρωζώνη – μια ιδέα που κυκλοφόρησε από τον Γερμανό υπουργό τον περασμένο μήνα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

«Νομίζω ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σφάλλει, ακόμα και ότι έρχεται σε αντίφαση με την ίδια του τη βούληση που είναι βαθιά ευρωπαϊκή» σημείωσε ο Μ. Σαπέν στη συνέντευξη που θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο της Ηandelsblatt.

«Αυτή η βούληση, η οποία είναι και δική μου, περιλαμβάνει την ενδυνάμωση της ευρωζώνης» υπογράμμισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, ο οποίος προσέθεσε ότι αυτό ακριβώς αποκλείει το ενδεχόμενο μιας προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση των 19 κρατών μελών.

«Εάν επιτρέψεις μιας προσωρινή αποχώρηση, αυτό σημαίνει: κάθε χώρα που θα αντιμετωπίζει δυσκολίες θα θέλει να γλυτώνει από αυτές μέσω μιας αναπροσαρμογής του νομίσματός της» προσέθεσε ο Μ. Σαπέν.

Το να μιλάει κανείς αυτή τη στιγμή για ένα Grexit, όπως ακριβώς έκανε ο Β. Σόιμπλε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στα μέσα Ιουλίου στις Βρυξέλλες, δεν είναι «ρεαλιστικό» εκτίμησε ο ίδιος, υπογράμμισε ωστόσο ότι σέβεται τη γερμανική θέση, διότι δεν αποτελεί μια θέση «τακτικής» αλλά θέση «εκ πεποιθήσεως» .

«Επί αυτού του θέματος (του Grexit) υπάρχει μια διαφωνία, μία ξεκάθαρη διαφωνία» είπε ο Μισέλ Σαπέν.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας εντούτοις επιθυμεί να συνεργαστεί με τον Β. Σόιμπλε με στόχο «να ενισχύσουν τη διακυβέρνηση της ευρωζώνης σε πολιτικό οικονομικό επίπεδο».

Ωστόσο, οποιαδήποτε τροποποίηση της συνθήκης που θα προβλέπει τον ορισμό ενός Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών και έναν προϋπολογισμό για την ευρωζώνη δεν θα μπορεί να επιτευχθεί πριν από το 2017, επισήμανε ο Μ. Σαπέν σύμφωνα με την εφημερίδα.

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact