Την ώρα που οι θάνατοι νοσούντων από το νέο κορωνοϊό εξακολουθούν να ξεπερνούν κατά πολύ τους 100 σε εβδομαδιαία βάση, κάνοντας τους ειδικούς να ανησυχούν για το «εκρηκτικό κοκτέιλ» αναπνευστικών λοιμώξεων που κάνει θραύση στη χώρα μας, ήρθε η σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ να πιστοποιήσει το δυσοίωνο της όλης κατάστασης, αναφέροντας πως εντοπίστηκαν και στη χώρα μας κρούσματα της -εξαιρετικά μεταδοτικής- υποπαραλλαγής «Κράκεν».
«Θα κάνει λίγο χρόνο για να επικρατήσει. Υπολογίζουμε ότι αυτό θα συμβεί περίπου στα μέσα Φεβρουαρίου, που σημαίνει ότι καλό θα ήταν να “οχυρωθούμε”, ώστε να αποφύγουμε αυτό το κύμα που περιμένουμε, επαναφέροντας τις μάσκες σε κλειστούς χώρους και ειδικά σε σχολεία και πανεπιστήμια, για να είμαστε έτοιμοι.
Ξέρετε, ειδικά αυτή την εποχή η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, λόγω της ασφυκτικής πίεσης που υπάρχει στις παιδιατρικές κλινικές και τις ιώσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά στο grtimes.gr, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Σε ερώτηση για τα χαρακτηριστικά της νέας υποπαραλλαγής της Όμικρον, ο καθηγητής του ΑΠΘ τόνισε ότι «είναι μεταδοτικότερη κατά 20% και παρουσιάζει διαφυγή από την ανοσία, κάτι που σημαίνει ότι μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού είναι διαθέσιμο και ευάλωτο.
Γι’ αυτό υπογραμμίζω πόσο σημαντικό είναι να επανέλθουν οι μάσκες στα σχολεία, στα πανεπιστήμια αλλά και γενικότερα στους κλειστούς χώρους. Πρέπει να λειτουργήσουμε και πάλι με όρους προφύλαξης».
«Πρέπει να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί»
Σε ότι αφορά την νοσηρότητα, ο κ. Σαρηγιάννης ξεκαθαρίζει ότι «δεν έχει ιδιαίτερη διαφορά με άλλες ιώσεις, ωστόσο η συνύπαρξη μαζί τους δημιουργεί μεγαλύτερη ευαλωσιμότητα στον οργανισμό. Και φυσικά εκείνο που πρέπει να συμβεί, είναι να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί, καθώς επίσης και να ενισχυθεί αυτό που κάνουμε στο ΑΠΘ με την απολύμανση του αέρα.
Διότι μπορεί η παθολογία της “Κράκεν” να μην είναι πιο ισχυρή από τις προηγούμενες υποπαραλλαγές της Όμικρον, όμως παίζει ρόλο η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε γενικότερα. Οπότε, αν κολλήσουν πολλοί, το πρόβλημα θα χτυπήσει και αυτούς που έχουν ευπάθεια».