ΕΛΛΑΔΑ

Σαρώνει η κακοκαιρία -Πλημμύρισαν σπίτια, φούσκωσαν ποτάμια, προβλήματα σε δρόμους [εικόνες & βίντεο]

Συνεχίζει το σαρωτικό της πέρασμα η κακοκαιρία στη Δυτική και Κεντρική Ελλάδα αφήνοντας πίσω της πλημμυρισμένα σπίτια και προκαλώντας καταστροφές σε καλλιέργειες αλλά και σε τμήματα του οδικού δικτύου. 

Απεγκλωβίστηκαν 10 άτομα στην Κλεισούρα

Οπως έγινε γνωστό νωρίτερα, με ασφάλεια απεγκλωβίστηκαν οδηγοί και επιβάτες 10 οχημάτων, που είχαν ακινητοποιηθεί στην εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων, στο ύψος της Κλεισούρας Αιτωλοακαρνανίας, λόγω των κατολισθήσεων από την έντονη βροχόπτωση.

Όπως είπε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο περιφερειάρχης Δυτικής Απόστολος Κατσιφάρας, «οι ζημιές που έχουν προκληθεί στο δρόμο είναι πολύ μεγάλες και ως εκ τούτου είναι πιθανόν να παραμείνει κλειστός για αρκετό καιρό», αφού όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «σε κάποια σημεία έχουν πέσει τόνοι χωμάτων». Κάνοντας μία πρώτη αποτίμηση των καταστροφών από την κακοκαιρία, ο Απόστολος Κατσιφάρας είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «είναι πολλές οι υλικές ζημιές σε επίπεδο υποδομών».

Μεγάλα προβλήματα στο Αγρίνιο

Όσον αφορά στην περιοχή του Αγρινίου, τα σημαντικότερα προβλήματα, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, καταγράφονται στις περιοχές Ζευγαράκι και Καινούργιο, ενώ στην περιοχή Μεσολογγίου υπάρχουν ζημιές σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, κυρίως στην περιοχή της δημοτικής ενότητας Οινιάδων.

Μεγάλες χαρακτήρισε τις ζημιές που έχουν προκληθεί στον δήμο Αγρινίου από το σημερινό κύμα κακοκαιρίας ο δήμαρχος, Γιώργος Παπαναστασίου. Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «υπάρχουν υποδομές που είναι κυριολεκτικά θαμμένες κάτω από την λάσπη», προσθέτοντας ότι «ήταν απίστευτη η ποσότητα της βροχής που έπεσε σήμερα το πρωί». Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν έχουμε ξαναζήσει κάτι ανάλογο στο παρελθόν».

Ακόμη, ο Γιώργος Παπαναστασίου ανέφερε ότι «ήδη κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες για να φιλοξενήσουμε σε ξενοδοχεία συμπολίτες μας, που τα σπίτια τους υπέστησαν ζημιές από τα πλημμυρικά φαινόμενα».

Όσον αφορά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, ο Γιώργος Παπαναστασίου είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «εκτός από τα μηχανήματα του δήμου, επιχειρούν και ιδιωτικά μηχανήματα, τα όποια έχουμε μισθώσει», προσθέτοντας παράλληλα, ότι «υπάρχει συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς».

Πλημμυρισμένα σπίτια στο Μεσολόγγι

Επίσης, έχουν πλημμυρίσει σπίτια στη δημοτική ενότητα Οινιάδων Μεσολογγίου, και ήδη ο δήμος έχει φροντίσει για την φιλοξενία πλημμυροπαθών σε ξενοδοχεία της περιοχής.

Πάντως, σύμφωνα με την εκτίμηση που διατύπωσε ο περιφερειάρχης, «αν δεν υπάρξουν άλλα έντονα καιρικά φαινόμενα, τότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη».

Στο μεταξύ, σήμερα θα συνεδριάσει στο Μεσολόγγι το συντονιστικό νομαρχιακό όργανο, όπου αναμένεται να γίνει η αναλυτική ενημέρωση για την έκταση των ζημιών σε σπίτια, καταστήματα, καλλιέργειες και υποδομές, ενώ όπως είπε ο Απόστολος Κατσιφάρας, «θα ζητήσουμε να κηρυχθούν σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης οι περιοχές που έχουν πληγεί».

 Σε ποια τμήματα του οδικού δικτύου έχει διακοπεί η κυκλοφορία

Οι έντονες βροχοπτώσεις και οι κατολισθήσεις προκάλεσαν διακοπές της κυκλοφορίας σε οδικά δίκτυα της Αιτωλοακαρνανίας

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, διακοπές της κυκλοφορίας έχουν σημειωθεί στις παρακάτω περιοχές:

  • Στο 59o χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων, στο ύψος της κοινότητας, Παναιτώλιο
  • Από 5ο έως 9ο χιλιόμετρο επαρχιακής οδού Αγρινίου – Θέρμου, στο ύψος της κοινότητας, Καινούργιο
  • Από το 8ο έως το 13ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Αγρινίου – Αγίου Βλασίου, λόγω κατολίσθησης
  • Στην επαρχιακή οδό Μακρυνείας – Ναυπάκτου, στο ύψος της διασταύρωσης, Κεράσοβο
  • Στην επαρχιακή οδό Αστακού – Μεσολογγίου, στο ύψος της γέφυρας, Μάστρου
  • Στην παλαιά εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων, στο ύψος της κοινότητας Φραγκουλέικα, λόγω κατολίσθησης

Ακόμη, σύμφωνα με την Αστυνομία, υπάρχει μεγάλη συσσώρευση υδάτων στις περιοχές Αιτωλικό, Νεοχώρι, Κατοχή, Λυσιμαχεία και Χρυσοβέργι.

Σε όλα τα προαναφερόμενα σημεία βρίσκονται αστυνομικές δυνάμεις, ώστε να μην κινδυνεύσουν οδηγοί και επιβάτες αυτοκινήτων.

Πλημμύρες και απεγκλωβισμός πολιτών στον Λούρο, προβλήματα στην Κόνιτσα

Πλημμύρες και κατολισθήσεις από τον Λούρο της Πρέβεζας, μέχρι την Κόνιτσα και τα Τζουμέρκα, προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα το τελευταίο διήμερο στην Ήπειρο. Η νύχτα που πέρασε, ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για τον Λούρο και χωριά της Πρέβεζας. Ο αντιδήμαρχος Θοδωρής Κατσαούνος, μετέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την εικόνα της καταστροφής όπως χαρακτηριστικά είπε. Στον Λούρο τουλάχιστον 20 σπίτια και 5 καταστήματα πλημμύρισαν τη νύχτα, καθώς υπερχείλησε το ποτάμι και τα νερά μπήκαν στον οικισμό, μετατρέποντας τους δρόμους σε χειμάρρους. Η πυροσβεστική με 9 οχήματα και 21 άνδρες κλήθηκε να απεγκλωβίσει ακόμη και ανθρώπους μέσα από σπίτια τους, στα οποία το νερό έφτασε το ένα μέτρο.

Οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν 10 πολίτες, ενώ εως αυτήν την ώρα εργάζονται για την απάντληση υδάτων από σπίτια. Πολλά από τα χωριά της περιοχής, έχουν προβλήματα στην πρόσβαση λόγω κατολισθήσεων, ενώ στο χωριό ‘Ανω Ράχη, κατέρευσε τμήμα βουνού με αποτέλεσμα βράχια και πέτρες να δημιουργήσουν προβλήματα στον οικισμό και το δρόμο, ενώ καταπλακώθηκε και ένα αυτοκίνητο.

Ο δήμαρχος Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρου, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι έχει καταρρεύσει το οδόστρωμα, προς την Λαγκάδα Μαστοροχωρίων, καθώς υπερχείλησε ο Σαραντάπορος και παρέσυρε το δρόμο. Επίσης, υπερχείλησε ο Αώος με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν οι καλλιέργειες στον κάμπο της Κόνιτσας και να κοπούν οι αγωγοί του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης της Κόνιτσας. Η ύδρευση της κωμόπολης είναι ανεπαρκής γιατί γίνεται από αντλιοστάσιο. Προβλήματα, καταγράφονται σε όλο το οδικό δίκτυο, υπάρχουν κατολισθήσεις και καταπτώσεις βράχων, ενώ συνεργεία του δήμου και της Πολιτικής Προστασίας, εργάζονται πυρετωδώς για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας.

Προβλήματα και στην Ευρυτανία

Βρέχει ασταμάτητα για ώρες στην Ευρυτανία με αποτέλεσμα από το πρωί να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, κατολισθήσεις και κλειστοί δρόμοι με χωριά αποκλεισμένα.Μέσα σε 16 ώρες έπεσαν 160 χιλιοστά βροχής δηλ. το ¼ της βροχής που έπεσε όλο το χρόνο.

Στο Καρπενήσι κατολισθήσεις έκοψαν τον δρόμο προς Προυσό ενώ στον δήμο Αγράφων στο σύνολο σχεδόν του οδικού δικτύου υπάρχουν προβλήματα με συνεχής κατολισθήσεις, καταστροφές στα δίκτυα ύδρευσης και διακοπές ηλεκτροδότησης.

Διακοπές κυκλοφορίας είχαμε από το πρωί στην Γρανίτσα, στο Λιθοχώρι, στην Ιτέα και στην Πρασιά. Στην περιοχή της Βαρβαριάδας ο Αγραφιώτης φούσκωσε με αποτέλεσμα να κοπεί η κυκλοφορία. Αυτήν την ώρα το νερό υποχώρησε αλλά η κυκλοφορία διεξάγεται στα 2/3 του οδοστρώματος.Η περιφέρεια με όλο τον ιδιόκτητο στόλο και με 13 μισθωμένα οχήματα ιδιωτών δίνει μάχη να κρατήσει το οδικό δίκτυο ανοιχτό.

Φούσκωσε ο Σπερχειός

Εντωμεταξύ, όπως αναφέρει το tvstar.gr από την έντονη βροχόπτωση που πλήττει τη δυτική Φθιώτιδα φούσκωσε και ο Σπερχειός. 

Η στάθμη του νερού έχει ανέβει αισθητά ενώ η αστυνομία επιτηρεί συνεχώς τις γέφυρες και τα επικίνδυνα σημεία.

Το απόγευμα αστυνομικοί του Α.Τ. Σπερχειάδας  με μηχανικούς της περιφέρειας Στερεάς επιθεώρησαν  τη γέφυρα που βρίσκεται ανάμεσα στη Λευκάδα και το Πίτσι και οι μηχανικοί αποφάσισαν να κλείσουν τη γέφυρα αποκλείοντας την κυκλοφορία, γιατί υπάρχει κίνδυνος να παρασυρθεί από το νερό το ένα στήριγμα της.

Επίσης η αστυνομία τοποθέτησε κώνους απαγορεύοντας τη διέλευση στην γέφυρα που έχει στηθεί πρόχειρα μέσα στο Σπερχειό, κοντά στο Καστρί.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact