ΚΟΣΜΟΣ

Σατανική επιλογή Γιούνκερ: Εβαλε τον Γάλλο Μπαρνιέ για το Brexit -Μισεί την Αγγλία, δεν μιλάει αγγλικά

Magic Juncker! Μόνο ο πανούργος Γιούνκερ θα μπορούσε να διορίσει έναν καθόλου αγγλόφιλο Γάλλο ως επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για το Brexit, τον Μισέλ Μπαρνιέ.

Το καταπληκτικότερο στο «χιούμορ» του Γιούνκερ είναι ότι ο Μισέλ Μπαρνιέ δεν ξέρει ούτε καλά αγγλικά, αν και έχει σημειώσει πρόοδο τα τελευταία χρόνια. Αυτός ο άνθρωπος θα αναγκάσει σίγουρα τους Βρετανούς να κάνουν μεγάλες προσπάθειες για να βεβαιωθούν ότι έχουν καταλάβει καλά τι συμβαίνει…
Ο Γιούνκερ ανακοίνωσε το όνομα του Μισέλ Μπαρνιέ την Τετάρτη. Θα μπορούσε να είχε βρει κάποιον άλλο ευρωπαίο αξιωματούχο, πιο ευαίσθητο στα βρετανικά συμφέροντα (Γερμανό, Ολλανδό, Ιταλό), η κάποιον από μια ουδέτερη χώρα. Αλλά διορίζοντας τον πρώην ευρωπαίο επίτροπο της Γαλλίας, ο οποίος θεωρείται «μαύρο πρόβατο» στο Σίτι του Λονδίνου και στα βρετανικά ΜΜΕ, στέλνει ένα σκληρό μήνυμα στο Λονδίνο: η εποχή των υποχωρήσεων και της αυτολογοκρισίας τελείωσε, οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν με τα μαχαίρια στο χέρι.


Είναι αλήθεια ότι και από την άλλη πλευρά της Μάγχης, η Τερέζα Μέι διόρισε καθαρόαιμους «brexiters» για να διαπραγματευτούν την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ: 1) τον υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, πρώην δήμαρχο Λονδίνου και πρώην δημοσιογράφο της  Daily Telegraph 2) τον Ντέιβιτ Ντέιβις, υπουργό Brexit και 3) τον Λίαμ Φοξ, υπουργό διεθνούς εμπορίου. Ενα τρίο σοκ που δείχνει ότι η Μεγάλη Βρετανία δεν πάει να πετύχει ένα «βελούδινο διαζύγο», όπως ήλπιζε ο αγγλόφιλος Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου.
Η απόφαση να τοποθετηθεί απέναντί τους ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος θα έχει τον τίτλο του γενικού διευθυντή και θα δίνει απευθείας λογαριασμό στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δεν είναι τυχαία. Δεξιός γκολικός, χωρίς ποτέ να πέσει στον λαϊκισμό του Σιράκ, παρότι ήταν υπουργός του Σιράκ δύο φορές (υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων το 1995 και υπουργός Εξωτερικών το 2004), ένθερμος υποστηρικτής της Ευρώπης, ο Μπαρνιέ είναι ένα σπάνιο είδος στην ΕΕ: απέδειξε ότι είναι επίμονος, χωρίς ποτέ να ενδίδει σε μισόλογα.
Ο Μπαρνιέ γνωρίζει πολύ καλά τον ευρωπαϊκό λαβύρινθο και είναι αποφασισμένος να μην κάνει δώρα στη Βρετανία, μια χώρα που αυτοπυροβολήθηκε με ένα δημοψήφισμα, όπως εκτιμά. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύουν τα γαλλικά ΜΜΕ, ο Μπαρνιέ εκτιμά ότι θα γίνουν δύο διαδοχικές διαπραγματεύσεις: πρώτον, μια διαπραγμάτευση που θα διαρκέσει δύο χρόνια με στόχο την διακοπή των δεσμών μεταξύ Λονδίνου και ΕΕ, και στη συνέχεια η διαπραγμάτευση για ένα νέο καθεστώς.


Ο Μπαρνιέ έχει στη διάθεσή του ένα μικρό διάστημα για να προετοιμαστεί για τη μάχη και αναλαμβάνει επισήμως καθήκοντα την 1η Οκτωβρίου. Γνωρίζει ότι οι δύο βρετανοί, Τζόνσον και Ντέιβις, ελπίζουν να επιλέξουν τα στοιχεία της ενιαίας αγοράς που τους ενδιαφέρουν: πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά (ειδικά για τις τράπεζες και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες τους) αλλά όχι ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, πράγμα που οι 27 έχουν αποκλείσει εξαρχής.
Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος μετράει κατά της Μεγάλης Βρετανίας: αν δεν βρεθεί συμφωνία μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50, τότε όλοι οι δεσμοί θα διακοπούν απλά και καθαρά, σε δύο χρόνια.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact