ΚΟΣΜΟΣ

Σε αδιέξοδο και πάλι οι συνομιλίες στις ΗΠΑ, νέο shutdown στον ορίζοντα

Εκπνέει την Παρασκευή η συμφωνία του περασμένου μήνα

Σε αδιέξοδο έχουν οδηγηθεί και πάλι οι συζητήσεις Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, προκειμένου να αποφευχθεί νέο  shutdown, νέα αναστολή, δηλαδή, της λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών λόγω παύσης της χρηματοδότησης.

Οι δύο πλευρές φιλοδοξούσαν να υπάρχει έως σήμερα κάποια συμφωνία, για να έχει αρκετό χρόνο το Κογκρέσο να προωθήσει τη σχετική νομοθεσία έως την Παρασκευή, που εκπνέει η συμφωνία ομοσπονδιακής χρηματοδότησης, στην οποία κατέληξαν τον περασμένο μήνα.

«Αγκάθι» είναι η επιμονή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην κατάρτιση νόμου για τη χρηματοδότηση της κατασκευής του περίφημου τείχους, που έχει υποσχεθεί, στα σύνορα με το Μεξικό.

Το προηγούμενο shutdown κράτησε 35 ημέρες και ήταν το μεγαλύτερο σε διάρκεια στην αμερικανική ιστορία.

Σύμφωνα με τους New York Times, το τωρινό αδιέξοδο οφείλεται στο αίτημα των Δημοκρατικών οι συνοριοφύλακες να επικεντρώνονται στον εντοπισμό μεταναστών με ποινικό μητρώο και όχι σε εκείνους που έχουν υπερβεί το χρονικό όριο της βίζας τους, με περιορισμό των διαθέσιμων κλινών στα κέντρα κράτησης.

Οι Δημοκρατικοί φιλοδοξούν ο αριθμός αυτός να «κλείσει» στις 16.500, που είναι πάνω-κάτω ο αριθμός των ανθρώπων που είχαν τεθεί υπό κράτηση τα τελευταία χρόνια της διακυβέρνησης Ομπάμα, όπως γράφει η Washington Post.

Οι διαπραγματευτές εξετάζουν και χρηματοδότηση μεταξύ 1,3 και 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τείχος του Τραμπ, ποσό μακριά από τα 5,7 δισ. που έχει ζητήσει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Χθες Κυριακή, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων διαπραγματευτών γερουσιαστής Richard Shelby είπε στο Fox News πως δεν είναι τόσο αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας. «Θα έλεγα πως είμαστε στο 50-50, το φάσμα του shutdown παραμένει» σχολίασε.

Ωστόσο ένας από τους διαπραγματευτές των Δημοκρατικών, ο Jon Tester, εξέφρασε την ελπίδα πως μπορεί αν επιτευχθεί συμφωνία εγκαίρως, για να αποφευχθεί νέο shutdown. «Είναι μία διαπραγμάτευση. Οι διαπραγματεύσεις σπάνια εξελίσσονται ομαλά σε όλη τη διάρκειά τους» τόνισε.

Στις 25 Ιανουαρίου, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησε σε χρηματοδότηση τριών εβδομάδων και επέτρεψε στο Κογκρέσο να καταλήξει σε συμφωνία. Αργότερα ωστόσο ανέφερε πως οι συνομιλίες ήταν «χάσιμο χρόνου».

Ο περιορισμός των αφίξεων μεταναστών χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα είχε βρεθεί στο επίκεντρο της προεκλογικής καμπάνιας του, και παραμένει προτεραιότητά του από τη θέση του Αμερικανού προέδρου.

Νέο shutdown σημαίνει πως σημαντικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες, όπως η Εσωτερική Ασφάλεια, το υπουργείο Εξωτερικών και τα υπουργεία Εμπορίου και Γεωργίας μπορεί να χάσουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση και να αρχίσουν και πάλι να περιορίζουν τις δραστηριότητές τους μέχρι το κλείσιμό τους.

Αυτό θα επηρεάσει περίπου 800.000 ομοσπονδιακούς υπαλλήλους, που θα παραμείνουν απλήρωτοι.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact