ΚΟΣΜΟΣ

Σε εφαρμογή το ανθελληνικό σχέδιο του Ράμα – Με νόμο «αρπάζει» τις περιουσίες των Ελλήνων

Μέσα σε ένα κλίμα τρομοκρατίας κι αδιαφορώντας για τις Ελληνοαλβανικές σχέσεις, η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας προχωρά σε ενέργειες που έρχονται σε πλήρης αντίθεση με τις διεθνείς συμβάσεις. Σαράντα ημέρες μετά το επεισόδιο στους Βουλιαράτες που είχε σαν αποτέλεσμα να πέσει νεκρός από τα πυρά των Αλβανών αστυνομικών, ο Κωνσταντίνος Κατσίφας, ο Έντι Ράμα ρίχνει και πάλι λάδι στη φωτιά.

Πώς μπήκε σε εφαρμογή το ανθελληνικό σχέδιο

Σε ένα παραλήρημα ανθελληνισμού, η αλβανική κυβέρνηση κλέβει εν ψυχρώ τη γη των Βορειοηπειρωτών της Χειμάρρας και την παραχωρεί σε επενδυτές. Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας με νόμο που κυρώθηκε πρις τριες εβδομάδες φέρνει προ τετελεσμένων του Ελλήνες ομογενείς.

«Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, αφού προηγουμένως δια Νόμου παραχώρησε δωρεάν εκτάσεις σε “στρατηγικούς επενδυτές”, στη συνέχεια υπέγραψε την από 21/11/2018 υπ΄αρ. Απόφαση 708 του Υπουργικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία 46 τεμάχια στα νότια παράλια της χώρας εισέρχονται στην ιδιοκτησία του Υπουργείου Τουρισμού με σκοπό την τουριστική τους αξιοποίηση. Ενώ ο Νόμος κάνει λόγο για κρατικές ιδιοκτησίες, από τους επισυναπτόμενους χάρτες καθίσταται προφανές ότι υφίσταται καταπάτηση ιδιωτικών περιουσιών», αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ομόνοια Χειμάρρας και συνεχίζοντας προσθέτει:

«Σε σύνολο 46 τεμαχίων συνολικής εκτάσεως 1.614 εκταρίων, τα 41 τεμάχια έκτασης 1.377 εκταρίων βρίσκονται σε Δήμο Χιμάρας και μόνο 5 τεμάχια έκτασης 237 εκταρίων βρίσκονται σε Αυλώνα και Εξαμίλια. Οι εκτάσεις που σφετερίζεται το Υπουργείο Τουρισμού με σκοπό την εκχώρησή τους έναντι ενός ευρώ, ανήκουν σε Έλληνες, Χριστιανούς Ορθόδοξους κατοίκους του Δήμου Χειμάρας».

Όλα τα παραπάνω όπως καταγγέλλουν οι οργανώσεις των Ελλήνων ομογενών δεν στοχεύουν μόνο στην υφαρπαγή των περιουσιών τους, αλλά στην τελική τους απομάκρυνση από τις πατρογονικές τους εστίες.

«Η συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση σε συνδυασμό με το Νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στην Αλβανική βουλή και θα περάσει μέχρι τις 20/12/2018 στοχεύουν να θέσουν τέλος στις όποιες διεκδικήσεις των κατοίκων για τις περιουσίες των προγόνων τους. Το εν λόγω Νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι γεωργικές εκτάσεις που είχαν διανεμηθεί προς χρήση σε αγρότες και για τις οποίες οι κάτοικοι έχουν υποβάλει τα δικαιολογητικά στο Υποθηκοφυλακείο, προκειμένου να τα δικαιωθούν “δεν πρέπει να υπάρχουν σε αυτά παράνομες κατασκευές” και “δεν πρέπει να ανήκουν στα οικόπεδα που με τον Νόμο υπ’ αρ. 55/2015 έχουν χαρακτηρισθεί στρατηγικές επενδύσεις”. Ας σημειωθεί, ότι για τις συγκεκριμένες εκτάσεις το Αλβανικό Κράτος δεν προχώρησε ποτέ σε έκδοση αδειών οικοδομήσεως, καθιστώντας την παράτυπη ανέγερση κτισμάτων μονόδρομο για τους κατοίκους», αναφέρει στην ανακοίνωση της η Ομόνοια Χειμάρρας.

Προειδοποιεί η ελληνική κυβέρνηση

Οι Βορειοηπειρώτες σκοπεύουν να εξαντλήσουν κάθε ένδικο μέσο για την προάσπιση των περιουσίων τους, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και σε διεθνείς δικαστήρια και οργανισμούς. Από την πλευρά του το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί την αλβανική κυβέρνηση να ανακαλέσει τη συγκεκριμένη απόφαση και να επανεξετάσει το νόμο, μεριμνώντας ώστε να αποδοθούν άμεσα τίτλοι ιδιοκτησίας σε όλους ανεξαιρέτως τους νόμιμους ιδιοκτήτες.

Διαμηνύει επίσης πως το υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης αυτής, επαναλαμβάνοντας την προσήλωσή του στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τη γείτονα Αλβανία.

Η απόφαση αυτή, σημειώνει στηνανακοίνωσή του, είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρωπίνων, αλλά και σε αλβανικές δικαστικές αποφάσεις.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact