ΚΟΣΜΟΣ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ακόμη 15 μέρες η Πορτογαλία λόγω κορονοϊού

Μόνο ένας βουλευτής ψήφισε κατά του μέτρου

Το Kοινοβούλιο της Πορτογαλίας ενέκρινε σήμερα την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για άλλες 15 ημέρες προκειμένου να αναχαιτισθεί η εξάπλωση του κορονοϊού, καθώς ο αριθμός των θανάτων από την ασθένεια ξεπέρασε τους 200.

«Αν η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης ήταν απαραίτητη πριν από 15 ημέρες, είναι ζωτικής σημασίας να την ανανεώσουμε σήμερα», δήλωσε στο Kοινοβούλιο ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα. «Όλη η προσπάθεια που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα θα τεθεί σε κίνδυνο αν αυτή δεν συνεχιστεί».

Μόνο ένας βουλευτής ψήφισε κατά του μέτρου, δέκα τήρησαν αποχή και 215 βουλευτές ψήφισαν υπέρ. Η βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Άνα Καταρίνα Μέντες χαρακτήρισε το μέτρο «σκληρό αλλά απαραίτητο».

Η Πορτογαλία έχει επιβεβαιώσει 9.034 κρούσματα του κορονοϊού και 209 θανάτους, με τις υγειονομικές αρχές να αναμένουν ότι η επιδημία θα σταθεροποιηθεί στα τέλη Μαΐου.

Τα κυβερνητικά μέτρα για την ενίσχυση οικογενειών και επιχειρήσεων στη διάρκεια της επιδημίας περιλαμβάνουν στήριξη των μισθών των εργαζομένων που εργάζονται σε επιχειρήσεις που έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους και πιστωτική γραμμή για βιομηχανίες που έχουν πληγεί σοβαρά όπως ο τουρισμός, η κλωστοϋφαντουργία και η γεωργία.

Ωστόσο βουλευτές κάλεσαν στη σημερινή συνεδρίαση τις επιχειρήσεις και τον χρηματοπιστωτικό τομέα να ενισχύσουν τη στήριξή τους στις οικογένειες και τις επιχειρήσεις, με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Ρούι Ρίο να δηλώνει ότι θα ήταν «ντροπή» αν οι τράπεζες δημοσιοποιήσουν κέρδη για το 2020 και το 2021.

«Οι τράπεζες οφείλουν πολλά στους Πορτογάλους. Τώρα είναι υποχρέωσή τους να βοηθήσουν», είπε. «Δεν πρέπει να επωφεληθούν από αυτή την κρίση», τόνισε σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Τα αριστερά κόμματα Μπλόκο της Αριστεράς και Κομμουνιστικό Κόμμα επεσήμαναν πως ορισμένοι εργαζόμενοι αναγκάζονται από τους εργοδότες τους να πηγαίνουν στο γραφείο και πολλοί χάνουν τη δουλειά τους παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης ότι προτεραιότητά της είναι να διατηρηθεί η απασχόληση.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης να αποτελέσει πρόσχημα για την επιβολή του νόμου της ζούγκλας στις ζωές και στα δικαιώματα των εργατών», είπε ο κομμουνιστής βουλευτής Ζοάο Ολιβέιρα.

Σαουδική Αραβία: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε Μέκκα και Μεδίνα

Η Σαουδική Αραβία επέβαλε σήμερα 24ωρη απαγόρευση της κυκλοφορίας στη Μέκκα και τη Μεδίνα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, επεκτείνοντας τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την καταπολέμηση της ταχείας διασποράς του κορονοϊού, ο οποίος έχει προσβάλει περισσότερους από 1.700 ανθρώπους και έχει σκοτώσει 16.

Στην ανακοίνωση, το υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι σε βασικές υπηρεσίες και μετακινήσεις προκειμένου οι κάτοικοι να αγοράζουν τρόφιμα και να έχουν πρόσβαση στην ιατρική φροντίδα. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας ίσχυε νωρίτερα από τις 15.00 έως τις 6.00 της επομένης.

Βουλγαρία: Μείωση έως και 80% στην κατανάλωση καυσίμων

Μείωση της κατανάλωσης καυσίμων, η οποία στις μικρές πόλεις ανέρχεται έως και 80% εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε ο σύνδεσμος πρατηριούχων εμπόρων καυσίμων της Βουλγαρίας.

Από την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη Βουλγαρία (στις 13 Μαρτίου), η κατανάλωση καυσίμων μειώθηκε περισσότερο από 40% στα μεγάλα αστικά κέντρα και 80% στις μικρές πόλεις.

Οι βενζινοπώλες, που έκαναν ανεφοδιασμό των πρατηρίων πριν είκοσι ημέρες, δεν είναι σε θέση να μειώσουν τις τιμές των καυσίμων, γεγονός που προκαλεί την έντονη δυσαρέσκεια των πολιτών, όπως μετέδωσε η δημόσια ραδιοφωνία της Βουλγαρίας.

Κροατία: Η πανδημία αναβάλλει την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, δήλωσε, στη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ότι, αναβάλλεται, προς το παρόν, η προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων. «Υπό αυτές τις συνθήκες (της πανδημίας του κορονοϊού) αυτή είναι η μόνη λογική και σωστή απόφαση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Κροατία θα κοινοποιήσει, εγγράφως, σε όλες τις χώρες που συμμετέχουν στη διαδικασία υποβολής προσφορών την απόφασή της να αναβάλει τη διαδικασία αγοράς μαχητικών αεροσκαφών.

Η κυβέρνηση αποφάσισε, επίσης, την αναβολή της διεθνούς στρατιωτικής αεροπορικής εκδήλωσης «CROIMAS» που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην αεροπορική βάση Ζέμουνικ κοντά στο Ζαντάρ στις 30 Μαΐου.

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας Νταμίρ Κρστίσεβιτς είχε δηλώσει ότι το υπουργείο Άμυνας θα αναβάλει την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων, ως ένδειξη αλληλεγγύης και εξοικονόμησης χρηματικών πόρων σε μια περίοδο κρίσης λόγω του κορονοϊού.

Το 70% των Ρώσων περιόρισαν τις επαφές τους με άλλα άτομα εξαιτίας του κορονοϊού

Το 70% των Ρώσων έχει περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα λόγω του κορονοϊού, σύμφωνα με τα στοιχεία δημοσκόπησης που πραγματοποίησε το Εθνικό Κέντρο Μελέτης της Κοινής Γνώμης (VICIOM).

«Εβδομήντα τοις εκατό των πολιτών περιόρισαν τις επαφές τους με άλλα άτομα, παραμένουν στο σπίτι τους ή έχουν φύγει σε απομακρυσμένες τοποθεσίες. Μέσα σε διάστημα πέντε ημερών το ποσοστό αυτό αυξήθηκε κατά 28% και συγκεκριμένα από τις 26 Μαρτίου», επισημαίνει το VICIOM στην ανακοίνωση του.

Το 61% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι πλένει τα χέρια του ή χρησιμοποιεί αντισηπτικά, ποσοστό κατά 2% μεγαλύτερο απ’ αυτό που είχε καταγραφεί πριν πέντε ημέρες.

Το 21% , δηλαδή ένας στους πέντε, φοράει μάσκα στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του κορνοϊού. Το εν λόγω ποσοστό αυξήθηκε από τις 26 Μαρτίου κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες.

Το 15% των Ρώσων αερίζει τους χώρους διαμονής του, σε σχέση με το 10% που είχε καταγραφεί πριν πέντε ημέρες.

Επίσης το 12% αποφεύγει τις συναθροίσεις, για παράδειγμα αποφεύγει τα μέσα δημόσιας συγκοινωνίας και τους χώρους εκδηλώσεων. Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε πέντε ημέρες.

Το 8%, δηλαδή σχεδόν ένας στους δέκα, προσπαθεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό του σύστημα παίρνοντας βιταμίνες ή ιατρικά σκευάσματα, ενώ προσέχει την υγεία του.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στο διάστημα μεταξύ 26 και 30 Μαρτίου σε δείγμα 1600 ατόμων ηλικίας άνω των 18 ετών, με την μέθοδο της τηλεφωνικής συνέντευξης.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact