ΚΟΣΜΟΣ

Σε κρίσιμη καμπή η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

Επείγουσα συνάντηση των εναπομείναντων μερών ζητούν οι ευρωπαϊκές δυνάμεις

Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις – συνυπογράφουσες της διεθνούς συμφωνίας JCPoA του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν – κατηγόρησαν την Ισλαμική Δημοκρατία ότι «ασκεί δραστηριότητες που έρχονται σε αντίφαση με τις δεσμεύσεις που έχει λάβει» με βάση με τη συμφωνία και κάλεσαν σε μια επείγουσα συνάντηση των συμβαλλομένων μερών της συμφωνίας για να συζητήσουν τη συμμόρφωση της Τεχεράνης.

Η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν είναι τα εναπομείναντα μέρη της συμφωνίας – γνωστής ως JCPoA, ή Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης – από την οποία αποχώρησαν πέρσι οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Αυτά τα προβλήματα συμμόρφωσης θα πρέπει να αντιμετωπιστούν εντός του πλαισίου της JCPoA και μια Κοινή Επιτροπή πρέπει να συγκληθεί επειγόντως», υπογράμμισαν σε κοινό τους ανακοινωθέν οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας καθώς και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις της συμφωνίας δεν έχουν ενεργοποιήσει τη διαδικασία επίλυσης διαφορών που προβλέπεται από τη συμφωνία, δήλωσαν διπλωμάτες, που μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν.

Η Κοινή Επιτροπή, υπό την προεδρία της Μογκερίνι, έχει συσταθεί από τα εναπομείναντα μέρη της συμφωνίας και δημιουργήθηκε για να παρακολουθεί την εφαρμογή αυτής και την αντιμετώπιση οποιονδήποτε ζητημάτων που προκύπτουν.

«Το Ιράν έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να παραμείνει στο πλαίσιο της JCPoA. Πρέπει να δράσει αναλόγως αντιστρέφοντας αυτές τις δραστηριότητες και να επιστρέψει στην πλήρη συμμόρφωση στην JCPoA χωρίς καθυστέρηση», υπογράμμισαν οι ΥΠΕΞ Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας και η Ύπατη Εκπρόσωπος.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) επιβεβαίωσε χθες ότι το Ιράν έχει ξεκινήσει να εμπλουτίζει ουράνιο σε επίπεδα άνω του 3,67% – όριο που είχε καθοριστεί από τη JCPoA, επιβεβαιώνοντας πρωτύτερη ανακοίνωση της Τεχεράνης.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact