ΚΟΣΜΟΣ

Σε οικονομολόγο ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης στην Ιορδανία

Το χρίσμα έδωσε ο βασιλιάς της χώρας, Αμπντάλα

Στη δίνη των μεγαλύτερων διαδηλώσεων που έχει γνωρίσει τα τελευταία χρόνια η χώρα βρίσκεται η Ιορδανία, με τον βασιλιά Αμπντάλα να αναθέτει σήμερα την ευθύνη σχηματισμού κυβέρνησης σε έναν οικονομολόγο που έχει εργαστεί στην Παγκόσμια Τράπεζα. Παράλληλα, κάλεσε να διεξαχθούν συνομιλίες σχετικά με ένα νομοσχέδιο, για τον φόρο εισοδήματος, που έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις.

Ο Αμπντάλα διόρισε έναν απόφοιτο του Χάρβαρντ, Όμαρ αλ-Ρατζάζ, μετά την αποδοχή της παραίτησης του Χάνι Μούλκι από το αξίωμα του πρωθυπουργού, στην προσπάθεια να κατευνάσει τη λαϊκή οργή για τις μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν με βάση συστάσεις του ΔΝΤ. Οι αυξήσεις των τιμών κατέβασαν χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους του Αμάν και άλλων πόλεων τις τελευταίες ημέρες.

Ο βασιλιάς είπε πως η νέα κυβέρνηση πρέπει να επανεξετάσει το φορολογικό σύστημα της χώρας και να αρχίσει αμέσως διάλογο για το νομοσχέδιο που αφορά τον φόρο εισοδήματος στο οποίο οι διαδηλωτές εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους. Σημείωσε επίσης πως τα κόμματα, τα συνδικάτα και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών πρέπει να λάβουν μέρος στις συνομιλίες.

«Η κυβέρνηση πρέπει να ξεκινήσει αμέσως διάλογο σε συντονισμό με το Κοινοβούλιο και με τη συμμετοχή πολιτικών κομμάτων, συνδικάτων και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών προκειμένου να οριστικοποιηθεί το σχέδιο νόμου για τον φόρο εισοδήματος», ανέφερε στην επιστολή του, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Και πρόσθεσε: «Προτεραιότητα της κυβέρνησής σας πρέπει να είναι να κινητοποιήσετε το δυναμικό της ιορδανικής οικονομίας… να αποκαταστήσετε την ικανότητά της για ανάπτυξη και δημιουργία ευκαιριών για δουλειές».

Ο Ιορδανός μονάρχης είπε πως οι αυξήσεις των τιμών επιβάρυναν τους λογαριασμούς των νοικοκυριών και κάλεσε για βελτίωση των υπηρεσιών, επιρρίπτοντας την ευθύνη για τα προβλήματα της οικονομίας της χώρας στην περιφερειακή αστάθεια.

Ο Ρατζάζ εργάστηκε στην Παγκόσμια Τράπεζα τόσο στην Ουάσινγκτον όσο και στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και ήταν υπουργός Παιδείας στην απερχόμενη κυβέρνηση.

Από την πλευρά τους, αξιωματούχοι σημείωσαν πως είναι αντίθετος με τις μεταρρυθμίσεις που πλήττουν τους φτωχούς. Ωστόσο, ο διορισμός του στέλνει ένα μήνυμα στους ξένους πιστωτές πως η Ιορδανία θα προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις, αν και σταδιακά, όπως λένε.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact