ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε τεστ αντοχής η αγορά κατοικίας -Από το 2016 αναμένονται σημάδια ανάκαμψης

Τα σημάδια της ύφεσης, εδώ και έξι χρόνια, είναι έντονα -περισσότερο από οπουδήποτε αλλού- στην αγορά κατοικίας. Η ανάκαμψη, δε, αναμένεται να αργήσει λίγο σύμφωνα με τους γνώστες του αντικειμένου, καθώς οι αρνητικοί παράγοντες δεν έχουν εξαλειφθεί. Άρα, υπομονή μέχρι το 2016…

Σύμφωνα με την Καθημερινή, τουλάχιστον δύο-τρία χρόνια ακόμη προβλέπουν φορείς της αγοράς ότι θα διαρκέσει η πτωτική πορεία της αγοράς κατοικίας. Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της ΑΓΕΤ Ηρακλής, Πιερ Ντελαπλάνκ, η ζήτηση στην αγορά κατοικίας πιθανώς να καταγράψει κάποια ουσιαστική βελτίωση αρχής γενομένης από το 2016, ή ακόμα και το 2017, καθώς θα εξακολουθήσουν έως τότε να ισχύουν αρκετοί παράγοντες που επιδρούν αρνητικά στην ανάκαμψη της αγοράς.

Κατά τον ίδιο, το ασταθές φορολογικό πλαίσιο, η αρνητική ψυχολογία που έχει διαμορφωθεί, η έλλειψη τραπεζικής χρηματοδότησης, όπως επίσης και η σημαντική μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, συνθέτουν ένα λίαν αρνητικό «μείγμα» στην αγορά ακινήτων, εμποδίζοντας την εκδήλωση ζήτησης. «Είναι πλέον πολύ δυσκολότερη η απόκτηση κατοικίας στην Ελλάδα, κάτι που θα συνεχίσει να ισχύει και τα προσεχή χρόνια», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ντελαπλάνκ στην «Κ», στο πλαίσιο σχετικής εκδήλωσης για την παρουσίαση ενός νέου προϊόντος τσιμέντου με την επωνυμία «Ενισχυμένο». Πρόκειται για μία καινοτομία του ελληνικού κέντρου ερευνών της Lafarge, το οποίο θα παράγεται στο εργοστάσιο του Βόλου και θα εξάγεται σε άλλες χώρες, με κύριο χαρακτηριστικό τη μεγαλύτερη αντοχή του, π.χ. σε παραθαλάσσια περιβάλλοντα, όπου οι απαιτήσεις είναι αυξημένες.

Σύμφωνα με τον κ. Ντελαπλάνκ, από το 2016-2017 και μετά, οι συνθήκες στην ελληνική αγορά ακινήτων προβλέπεται να έχουν καταγράψει σημαντική βελτίωση, επιτρέποντας μεγαλύτερη αισιοδοξία. Εως τότε «το απόθεμα των απούλητων κατοικιών θα έχει μειωθεί, η οικονομία της χώρας θα είναι πιο σταθερή και θα έχει βελτιωθεί η πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση», τόνισε ο επικεφαλής της ΑΓΕΤ Ηρακλής.

Δεδομένου πάντως ότι ο όμιλος διαθέτει και σημαντική ακίνητη περιουσία, είναι σαφές ότι εν μέσω κρίσης στην κτηματαγορά, οι όποιες προσπάθειες αξιοποίησης/πώλησης ακινήτων είναι άκαιρες. Πάντως, μεταξύ των ακινήτων για τα οποία εξετάζεται σε μεταγενέστερο έστω χρόνο η περίπτωση πώλησης, περιλαμβάνονται και οι εγκαταστάσεις του πρώην, πλέον, εργοστασίου του ομίλου στη Χαλκίδα. Κατά τον κ. Ντελαπλάνκ, η ύπαρξη λιμανιού και η γενικότερη τοποθεσία του ακινήτου θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από κάποιον επενδυτή που επιθυμεί να προχωρήσει σε τουριστική αξιοποίηση. Αντίστοιχα, όπως σημειώνει, ένα ακόμα ακίνητο που πιθανότατα θα αξιοποιηθεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο είναι εκείνο της Δραπετσώνας. Πρόκειται για τμήμα της συνολικής έκτασης, όπου περιλαμβάνονται επίσης οικόπεδα της πρώην Βιομηχανίας Λιπασμάτων, της Εθνικής Τράπεζας και του ΟΛΠ, που μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας ευρύτερης ανάπλασης της περιοχής.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact