ΚΟΣΜΟΣ

Tο σενάριο που τρέμει ο Ερντογάν και η χάρη που «χρωστάει» στην Ελλάδα

– Πώς είδατε το πραξικόπημα και το πώς χειρίστηκε η Ελλάδα το ζήτημα;

«Το πραξικόπημα ήταν κατά την άποψή μου πραγματικό. Υπάρχουν φωνές στην Ευρώπη, πρόσφατα είδα και στις ΗΠΑ, που λένε ότι το πραξικόπημα το έστησε ο Ερντογάν. Εγώ δεν το πιστεύω αυτό, πιστεύω όμως ότι από ένα σημείο και μετά το ήλεγξε και το χρησιμοποίησε για να ισχυροποιήσει τη θέση του, να συσπειρώσει το λαό γύρω από το μύθο. Έκανε ένα μύθο γύρω από τη δημοκρατία και τον εαυτό του, την οποία δημοκρατία καταλύει ο ίδιος τώρα. Το χρησιμοποίησε με τέχνη για να κάνει εκκαθάριση του τοπίου στο στρατό, στη δικαιοσύνη, στην αστυνομία κλπ. Τώρα σε σχέση με τους “8” εγώ πιστεύω ότι είναι αστείο και να το συζητάμε. Η Ελλάδα δεν τους κάλεσε να έρθουν. Η Ελλάδα δεν είναι Τουρκία. Δεν αποφασίζει η κυβέρνηση, αποφάσισε η δικαιοσύνη. Μάλιστα αποφάσισαν τρεις διαφορετικές έδρες στον Άρειο Πάγο και τρεις στο Εφετείο που σημαίνει ότι είναι αδύνατο να στήσει κανείς τόσες πολλές συνθέσεις. Και όλοι αποφάσισαν την ίδια απόφαση. Και εδώ πρέπει να πούμε το εξής, ένα ανώτατο δικαστήριο ένα μήνα πριν την απόφαση για τους “8” είχε αποφασίσει αρνητικά για την ελληνική κυβέρνηση, που είναι απόδειξη ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία ευθύνη ούτε για το πραξικόπημα ούτε για το αν δημιουργήθηκαν συνθήκες που φεύγουν οι Τούρκοι αξιωματικοί από την Τουρκία για να αποφύγουν μία άδικη δίκη».

ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

– Δεν έχει δηλαδή να χρεωθεί κάτι η Ελλάδα;

«Εγώ θα έλεγα ότι ο Ερντογάν χρωστάει στην Ελλάδα χάρη. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν από τους πρώτους παγκοσμίως που πήρε τηλέφωνο και του εξέφρασε την συμπαράστασή του αλλά και η Ελλάδα αν και γνώριζε στοιχεία από την πτήση του εκείνο το βράδυ στην ουσία προστάτεψε τον Ερντογάν. Δηλαδή πέρασε πολύ κοντά στον ελληνικό εναέριο χώρο, κρατώντας μυστική την πτήση του, στην ουσία τον προστάτεψε. Άρα αντί να χρωστάει χάρη στην Ελλάδα και που στήριξε τον ίδιο, στρέφει τα βέλη του εναντίον της Ελλάδας. Νομίζω ότι είναι άδικο και πολιτικά άτοπο αυτό που γίνεται και η Ελλάδα δεν πρέπει να συμπεριφέρεται σαν ένοχη. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν εξέδωσε ανθρώπους τους οποίους η Τουρκία κατηγορεί για συμμετοχή στο πραξικόπημα».

– Θα ενταθούν οι τουρκικές προκλήσεις στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα;

«Η Τουρκία έχει την δικιά της στρατηγική είναι πάγια, δεν έχει να κάνει με την εσωτερική κατάσταση. Έχει τα σχέδιά της και τις επιδιώξεις της στο Αιγαίο. Έχει πέντε μέτωπα να αντιμετωπίσει ο Ερντογάν: Το ένα είναι το μέτωπο του Κουρδικού στη Συρία και στο Ιράκ, που είναι μακράν το σοβαρότερο πρόβλημα που απειλεί και την ακεραιότητα της Τουρκίας. Το δεύτερο μέτωπο είναι οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, όπου δεν έχει να αντιμετωπίσει την Κύπρο και την Ελλάδα, εκεί έχει να αντιμετωπίσει τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, τη Γαλλία, την Ιταλία και το Κατάρ. Γιατί οι εταιρείες από αυτές στις χώρες έχουν υπογράψει συμβόλαια μη δίνοντας σημασία στις απειλές της Τουρκίας, άρα δεν δέχονται τις θέσεις της Τουρκίας και υιοθετούν τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας οι οποίες θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι Διεθνές Δίκαιο και μέση γραμμή άρα είναι θέσεις της Ελλάδας.

Το τρίτο μέτωπο είναι η Ελλάδα, και τα αναφέρω και με σειρά προτεραιότητας. Τέταρτη είναι η Ευρώπη, η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, η σχέση της με την Ευρώπη και πέμπτο είναι το μέτωπο της οικονομίας. Το αναφέρω τελευταίο αλλά επειδή υπάρχουν σημάδια κρίσης, εάν τελικά προκύψει μία σοβαρή κρίση θα γίνει το κυρίαρχο μέτωπο. Για αυτό λέω ότι ασφαλώς οι πάγιες επιδιώξεις της Τουρκίας θα συνεχιστούν και οι προκλήσεις θα συνεχιστούν αλλά σύμφωνα με την εκτίμησή μου δεν βλέπω στον ορατό ορίζοντα κάποιο περιβάλλον έντασης που θα οδηγήσει σε μία μείζονα κρίση στα ελληνοτουρκικά».Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact