ΚΟΣΜΟΣ

Σεργκέι Λαβρόφ: Πρόθυμος να βοηθήσει τον διάλογο στην Αν. Μεσόγειο

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να βοηθήσει στη μεσολάβηση διαλόγου με την Τουρκία καθώς οι εντάσεις σιγοβράζουν για την εξερεύνηση ενέργειας στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Εδώ και δεκαετίες, οι εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου, που υποστηρίζονται από την Ελλάδα, ξεκίνησαν φέτος σε διαμάχες για εμπορικά δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο, μια περιοχή που θεωρείται πλούσια σε φυσικό αέριο.

“Όσον αφορά τις σχέσεις σας με την Τουρκία, είμαστε έτοιμοι να προωθήσουμε τον διάλογο, βασιζόμενος ρεαλιστικά σε αμοιβαία συμφέροντα και σε αναζήτηση αποφάσεων, οι οποίες θα είναι δίκαιες και βασισμένες στο διεθνές δίκαιο”, δήλωσε την Τρίτη σε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κύπρου ο Λάβροφ Νίκος Αναστασιάδης στη Λευκωσία.

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ Τουρκία και Ελλάδα βρίσκονται σε αντιπαράθεση για την έκταση των ηπειρωτικών τους ριζών.

Η Άγκυρα αμφισβητεί επίσης τα δικαιώματα της Κύπρου να εξερευνά φυσικό αέριο στη θαλάσσια περιοχή γύρω από το νησί, λέγοντας ότι ορισμένες από τις περιοχές παραβιάζουν την υφαλοκρηπίδα της.

Η Τουρκία αναφέρει επίσης ότι η αποξενωμένη τουρκοκυπριακή κοινότητα του νησιού έχει επίσης δικαιώματα για τυχόν ευρήματα.

Η Κύπρος χωρίστηκε σε μια τουρκική εισβολή το 1974, η οποία πυροδοτήθηκε από τον στρατό που κυβέρνησε τότε την Ελλάδα, χωρίζοντας τις τουρκικές και ελληνοκυπριακές κοινότητες του νησιού σε ξεχωριστές πλευρές.

Η Τουρκία δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με την Κύπρο, αντί να στηρίζει το αποσχισμένο τουρκοκυπριακό κράτος στο βόρειο τμήμα του νησιού.

Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν αναπτύξει ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις για να διεκδικήσουν τους ανταγωνιστικούς τους ισχυρισμούς στην περιοχή.

Η προσφορά του Λαβρόφ να μεσολαβήσει στην κρίση ήρθε καθώς η Ελλάδα δήλωσε ότι θα ενισχύσει τον στρατό της με νέα όπλα, στρατεύματα και την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας της, εν μέσω ανησυχιών για ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact