ΚΥΠΡΟΣ

Serial killer στην Κύπρο: Πώς διάλεγε τα θύματά του

«Κάποιοι σκοτώνουν για ικανοποίηση, για ηδονή, για να μπουν σε διαδικασία καννιβαλισμού» λέει η ψυχολόγος Λίλιαν Ψαλτά

Για τα νέα δεδομένα που αφορούν στην ψυχοσύνθεση του 35χρονου καθ’ ομολογίαν κατά συρροή δολοφόνου της Κύπρου μίλησε στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» η νευροψυχολόγος δρ Λίλιαν Ψαλτά, η οποία είναι λέκτορας του τμήματος Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο UCLAN CY.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η νευροψυχολόγος, τα συγκεκριμένα άτομα παρουσιάζουν πάρα πολλά χαρακτηριστικά προσωπικότητας, τα οποία πολλές φορές παρεμβαίνουν σε μια σωστή λειτουργία ενός φυσιολογικού ανθρώπου.

Επικαλούμενη ένα ρητό του Αριστοτέλη, ανέφερε ότι ο φερόμενος δράστης «είναι ένας σωστός πολίτης, είχε δημιουργήσει μια οικογένεια, είχε μια σταθερή δουλειά, ήταν οικονομικά ανεξάρτητος, αλλά δεν ήταν ένας άνθρωπος που είχε τις αρετές τις οποίες η κοινωνία ζητούσε να έχει».

Σε ερώτηση τι οπλίζει το χέρι του δολοφόνου, η ειδικός απάντησε ότι, ανάλογα με τον δράστη, έχουμε διαφορετικές περιπτώσεις.

Για παράδειγμα, έχουμε ένα δράστη που ονομάζεται οργανωμένος δράστης και στόχος του είναι η ικανοποίησή του με το να βασανίσει το θύμα του κατά την διάρκεια του εγκλωβισμού του. Έχουμε, όμως, και αποδιοργανωμένους δράστες, που στόχο έχουν να σκοτώσουν για να χρησιμοποιήσουν μετά το πτώμα για ένα δικό τους λόγο.

Σύμφωνα με την κ. Ψαλτά δεν ξέρουμε τι είδους δράστης είναι ο 35χρονος, αλλά ξέρουμε ότι τα πτώματα έχουν βρεθεί γυμνά, ήταν δεμένα, αλλά μετά από τόσες ημέρες δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς συνέβη στα θύματα. Συμπλήρωσε ότι ίσως να είναι ένας δράστης καθαρά ηδονιστής.

Όσον αφορά στον βιασμό της 19χρονης, η  δρ Λίλιαν Ψαλτά ανέφερε ότι δεν ξέρουμε εάν ήταν ένα μέρος της «δοκιμασίας», αφού αυτά τα άτομα λειτουργούν μέσα από φαντασίες και συνήθως είναι πολύ οργανωμένα πριν ολοκληρώσουν αυτή την φαντασία. Δηλαδή, ξέρει ποιο είναι το θύμα του, πολλές φορές μπορεί να το παρακολουθεί ημέρες πριν, δημιουργεί το παιχνίδι στο μυαλό του πριν το διαπράξει, έτσι στην συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί να ήταν μία στιγμή παρόρμησης και πολλές φορές είναι αυτός ο λόγος για να ανακαλύψει τον δράστη η αστυνομία.

Επεσήμανε δε ότι το κίνητρο ενός κατά συρροή δολοφόνου είναι απλώς να σκοτώσει, εξαρτάται από τον δολοφόνο. Κάποιοι σκοτώνουν κατά την στιγμή της κορύφωσης για ικανοποίηση, για κάποιους η πράξη είναι ηδονιστική, κάποιοι σκοτώνουν για να μπουν σε διαδικασία καννιβαλισμού. Εξαρτάται από την φαντασίωση που έχει ο εκάστοτε δολοφόνος πριν την διάπραξη του φόνου.

Η ειδικός διέψευσε ότι ο φερόμενος δολοφόνος διάλεγε τα θύματά του λόγω εθνικότητας, αναφέροντας ότι το κριτήριό του ήταν η επιλογή αδύνατων θυμάτων, δηλαδή τα άτομα που δεν θα ψάξει κανένας.

Ερωτηθείσα για το στοιχείο του μιμητισμού, απάντησε ότι ένας κατά συρροή δολοφόνος δεν μπορεί να μιμηθεί αυτές τις πράξεις, αφού το υπόβαθρο είναι πολύ πιο βαθύ και μπορεί να αγγίξει την βιολογία του ατόμου. Έθιξε το θέμα με τους χωρισμένους γονιούς, εξηγώντας ότι δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα ασφαλές συμπέρασμα αναλύοντας αυτό το χαρακτηριστικό. Στη βιβλιογραφία υπάρχει ένα προφίλ αυτών των ατόμων και πώς εξελίσσονται, αλλά υπάρχει μεγάλη ετερομορφία στα άτομα που είναι δολοφόνοι, για τους οποίους δεν πρέπει να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα.

Εξηγώντας την διαφορά μεταξύ ενός κατά συρροή δολοφόνου και ενός δολοφόνου, απάντησε ότι ο πρώτος σκοτώνει γιατί υπάρχει αυτή η ικανοποίηση του θανάτου. Επεσήμανε ότι ένα από τα χαρακτηριστικά του κατά συρροή δολοφόνου είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι παθολογικοί ψεύτες, οι οποίοι χρησιμοποιούν το χαρακτηριστικό αυτό για να κατευθύνουν την πορεία εκεί που θέλουν οι ίδιοι σύμφωνα με το sigmalive.com.

Τόνισε ότι ένα άτομο το οποίο είναι κατά συρροή δολοφόνος, αρχίζει από πολύ πιο νωρίς, είτε με το να ασκήσει βία σε ζώα ή πολλές φορές να διαπράξει ένα μικρό έγκλημα πριν διαπράξει ένα μεγαλύτερο. Συμπλήρωσε ότι σίγουρα ένας κατά συρροή δολοφόνος αρχίζει την δράση του από πιο μικρή ηλικία, περίπου στα 20 του χρόνια, ενώ εδώ έχουμε ένα δράστη 35 χρονών.

Δείτε εδώ ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός serial killer

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact