ΕΛΛΑΔΑ

ΣΕΒ: Λάθος να συγχέουμε τη φορολόγηση των πλουσίων με αυτή των επιχειρήσεων

Σε μια προσπάθεια να ξεδιαλύνει τη σύγχυση ως προς τη φορολόγηση των εταιρειών, ο ΣΕΒ, στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, αναφέρει πως αυτό το ζήτημα δεν έχει σχέση με τη φορολόγηση των πλουσίων.

Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η υπερφορολόγηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών αναμένεται να βλάψει σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα τους επόμενους μήνες».

Oι αναλυτές του ΣΕΒ θεωρούν ότι η ελαχιστοποίηση των δυσμενών συνεπειών προϋποθέτει ότι θα έχει προσωρινό χαρακτήρα και θα αποσυρθεί μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, με την επιτυχή πάταξη της φοροδιαφυγής και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις να δημιουργούν το περιθώριο για την μείωση της φορολογίας σε μόνιμη βάση.

Σε κάθε περίπτωση, η φορολογία των επιχειρήσεων δεν φορολογεί τον πλούτο αλλά αντίθετα την δημιουργία του, και ουσιαστικά φορολογεί την εργασία, καθώς αποθαρρύνει την επενδυτική δραστηριότητα και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Όπως τονίζεται στο δελτίο, «η έμφαση στην αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων είναι ατελέσφορη και εντελώς παρακινδυνευμένη εάν δεν ανατραπεί σύντομα. Στο πλαίσιο αυτό, πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης πρέπει να είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής και οι διαρθρωτικές αλλαγές εν γένει, ώστε να αυξηθούν οι δημοσιονομικοί πόροι για να μειωθεί έτσι σε δεύτερη φάση η φορολογία σε καθεστώς δημοσιονομικής ισορροπίας. Για λόγους επικοινωνιακούς καλλιεργείται σύγχυση μεταξύ επιχειρήσεων και πλουσίων. Οι διαφορές, όμως, είναι πλήρως διακριτές. Δεν είναι θεμιτό να συγχέεται η φορολόγηση των πλουσίων με την φορολόγηση των επιχειρήσεων, που κάνουν επενδύσεις και προσφέρουν απασχόληση στους εργαζομένους. Είναι ηλίου φαεινότερον πως αν οι επιχειρήσεις φορολογηθούν υπέρμετρα, αυτό θα οδηγήσει σε μειωμένη επενδυτική δραστηριότητα και αύξηση της ανεργίας».

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact