ΚΥΠΡΟΣ

Σημαντικό εύρημα στην Παλαίπαφο!

Μεγάλο τείχος των κλασικών χρόνων, το οποίο ορίζει και προστατεύει τη βόρεια όψη μνημειακού οικοδομήματος που ερμηνεύεται ως το ανάκτορο της τελευταίας βασιλικής δυναστείας της Αρχαίας

Πάφου, εντόπισε και ανασκάπτει στη θέση “Χατζηαπτουλλάς”, η αποστολή του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων για τη λήξη των φετινών ανασκαφών στα Κούκλια-Παλαίπαφος, σε μικρή απόσταση ανατολικά του ιερού της Παφίας Αφροδίτης, η αποστολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, υπό τη διεύθυνση της Καθηγήτριας Μαρίας Ιακώβου, που δραστηριοποιείται στα Κούκλια Παλαιπάφου από το 2006, εντόπισε και ανασκάπτει το μεγάλο τείχος.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται, ότι το τείχος, η τοιχοδομία του οποίου είναι εξαιρετικής ποιότητας και σώζεται σε ύψος πέραν του ενάμιση μέτρου, αναπτύσσεται σε όλο το μήκος της βόρειας πλαγιάς του οροπεδίου του Χατζηαπτουλλά και ξεπερνά τα 80 μέτρα.

Πρόκειται για ένα σύνθετο έργο αμυντικής αρχιτεκτονικής το οποίο αποτελείται από ένα βασικό τείχος πλάτους τριών μέτρων στο οποίο εδράζονται στενές και μακριές αντηρίδες που φτάνουν στην άκρια της πλαγιάς. Εκεί συναντούν το πρώτο οριζόντιο άνδηρο. Τα άνδηρα αποτελούν το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο του μνημείου: είναι κτισμένα με προσεγμένη λιθοδομή, το ένα πιο χαμηλά από το άλλο, στην απότομη κατωφέρεια της πλαγιάς και δημιουργούν ανάμεσά τους διαζώματα. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπισθεί δυο άνδηρα αλλά φαίνεται να υπάρχει και τρίτο πιο χαμηλά, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι όλη η φυσική κλιτής είχε ενσωματωθεί σε αυτό το μεγαλόπνοο έργο.

Τα διαμερίσματα που δημιουργούνται ανάμεσα στις αντηρίδες και τα άνδηρα δεν είναι νεκροί χώροι: σε αυτούς φιλοξενούνται οι αποθήκες και οι βιοτεχνικές εγκαταστάσεις του ανακτόρου. Η αποστολή έχει συλλέξει μεγάλο αριθμό θραυσμάτων από αποθηκευτικά αγγεία (ντόπια και εισηγμένα) και εντόπισε κατά θέση δύο πίθους, καθώς και λίθινους αγωγούς και λεκάνες. Μεγάλοι στρωτήρες (κεραμίδια) που χρονολογούνται στην κλασική περίοδο (μάλλον στον τέταρτο αιώνα π.Χ.) και υλικό με αποτυπώματα δοκαριών και καλαμιών, που προέρχεται από οροφές που έχουν καταπέσει, επιβεβαιώνει ότι οι αποθηκευτικοί χώροι ήταν στεγασμένοι και τύγχαναν ιδιαίτερης φροντίδας. Στους τοίχους σώζονται κονιάματα, σε κάποια διακρίνεται ακόμη και χρώμα.

Η φετινή ανασκαφική έρευνα στον “Χατζηαπτουλλά” διήρκεσε πέντε βδομάδες. Στόχος του αρχαιολογικού προγράμματος Παλαιπάφου, το οποίο διευθύνει η καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Μαρία Ιακώβου, είναι η αποσαφήνιση του αστικού ιστού της πρωτεύουσας του βασιλείου της Αρχαίας Πάφου που αναπτύσσεται στα οροπέδια γύρω από το ιερό της Αφροδίτης.

πηγη

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact