ΚΟΣΜΟΣ

Σήμερα η τηλεδιάσκεψη Ερντογάν με Ευρωπαίους ηγέτες για το προσφυγικό

Στο επίκεντρο η κρίση στον Έβρο και η κόντρα με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους χειρισμούς της Τουρκίας

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχει την Τρίτη τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας σχετικά με την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση αφότου η πρώτη άνοιξε τα σύνορά της στους μετανάστες που προσπαθούν να εισέλθουν στην Ένωση.

Δεκάδες χιλιάδες μετανάστες προσπάθησαν να περάσουν στην Ελλάδα, χώρα-μέλος της ΕΕ, αφότου η Τουρκία δήλωσε, στις 28 Φεβρουαρίου, ότι δεν θα τους κρατά πλέον στο έδαφός της στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που επιτεύχθηκε το 2016 με τις Βρυξέλλες, η οποία προέβλεπε ως αντάλλαγμα βοήθεια της ΕΕ.

Η Τουρκία φιλοξενεί 3,6 εκατ. Σύρους, τον μεγαλύτερο προσφυγικό πληθυσμό στον κόσμο, και φοβάται πως οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις μπορεί να οδηγήσουν άλλα 3 εκατομμύρια ανθρώπους στα σύνορά της από την ανταρτοκρατούμενη συριακή επαρχία Ιντλίμπ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καλέσει την Τουρκία να σταματήσει τους προερχόμενους από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και την Αφρική, καθώς και από τη Συρία, μετανάστες, που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ηγέτες της ΕΕ είπαν στον Ερντογάν, σε επίσκεψή του την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, ότι πρέπει να σταματήσει να ενθαρρύνει τους μετανάστες να περάσουν στην Ελλάδα, αν η Άγκυρα θέλει να λάβει περαιτέρω βοήθεια από την Ένωση.

«Η υποστήριξη που μπορεί να δοθεί στην Τουρκία, το τι μπορεί να γίνει μετά τις συνομιλίες του Ερντογάν στις Βρυξέλλες και η αξιολόγηση που κάνουν οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητηθούν (στην τηλεδιάσκεψη)», δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο οποίος πρόσθεσε ότι θα συζητηθούν επίσης το παγκόσμιο ξέσπασμα του κορονοϊού και οι μάχες στη Λιβύη.

Οι συνομιλίες σχεδιαζόταν αρχικά να πραγματοποιηθούν σε συνάντηση κορυφής στην Κωνσταντινούπολη. Αυτό άλλαξε μετά την εξάπλωση του κορονοϊού που ανάγκασε τις τέσσερις χώρες να επιβάλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Οι τέσσερις ηγέτες θα συζητήσουν την επικαιροποίηση της συμφωνίας του 2016 ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία, με βάση την οποία η Ένωση δεσμεύθηκε να χορηγήσει 6 δισ. ευρώ ως βοήθεια για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων για Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία.

Στην τηλεδιάσκεψη θα συζητηθεί επίσης η κατάσταση στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, όπου μια εκεχειρία σχεδόν δύο εβδομάδων, στην οποία συμφώνησαν η Ρωσία και η Τουρκία, τηρείται σε γενικές γραμμές. Ο Ερντογάν έχει πει κατ΄ επανάληψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ πρέπει να υποστηρίξουν την Τουρκία προκειμένου αυτή να προστατεύσει τους αμάχους εκεί.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact