ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σήμερα στη Βουλή η τροπολογία με τις διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ – Η έκπτωση για τα ξενοίκιαστα δεν θα ξεπερνά το 20%

Κατατίθεται, εκτός απροόπτου, σήμερα στη Bουλή η τροπολογία με τις διορθώσεις στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Στην τροπολογία θα προβλέπεται η έκπτωση του φόρου για τα κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα σε ποσοστό που δεν θα ξεπερνά το 20% καθώς και η μείωση του φόρου για τα ακίνητα στις 4.000 περιοχές εντός σχεδίου πόλεως και εκτός αντικειμενικού συστήματος στις οποίες κατά την πρώτη εκκαθάριση προέκυψαν πολύ μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις.

Στις περιοχές αυτές, όπως έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση, θα ισχύσουν οι τιμές που είχαν ληφθεί υπόψη πέρυσι για τον υπολογισμό του ΦΑΠ προκειμένου να μειωθεί σημαντικά το ύψος του φόρου που πρέπει να καταβληθεί από τους ιδιοκτήτες.

Υπενθυμίζεται ότι το ποσοστό της έκπτωσης για τα ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα «κλείδωσε» χθες σε σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη και τη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κατ. Σαββαϊδου όπου εξετάσθηκαν οι λεπτομέρειες της νομοθετικής ρύθμισης με τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ.

Ωστόσο περισσότεροι από 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες κενών και χωρίς ρεύμα ακινήτων θα πρέπει να περιμένουν μέχρι να δουν την έκπτωση φόρου στα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα καθώς το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να αντιμετωπίσει πρώτα τα προβλήματα που έχουν ανακύψει και αφορούν στον ακριβή καθορισμό αλλά και στον εντοπισμό των κτισμάτων που θα τύχουν της συγκεκριμένης έκπτωσης.

Έτσι λόγω των προβλημάτων αυτών, η διάταξη που θα προβλέπει τη μείωση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τα κενά, ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα δεν θα εφαρμοστεί άμεσα, αλλά εκ των υστέρων. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι που κατέχουν αυτά τα ακίνητα θα πληρώνουν κανονικά τις δόσεις του φόρου (η πρώτη θα καταβληθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου) και αργότερα με την επανεκκαθάριση του φόρου που θα γίνει για την έκπτωση των κενών μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων θα αφαιρεθεί το σχετικό ποσό από τις τελευταίες δόσεις (π.χ. τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο του 2015).

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact