ΕΛΛΑΔΑ

Τι συμφωνήθηκε για εργασιακά και επιδόματα στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου η ελληνική πρόταση για τον μηχανισμό αντιπροσωπευτικότητας στις κλαδικές συμβάσεις έγινε αποδεκτή, ενώ στο θέμα της διαιτησίας έγινε ξεκάθαρο ότι δεν θα υπάρξει καμία προσβολή του δικαιώματος για μονομερή προσφυγή με βάση και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Μάλιστα μέχρι το βράδυ εκτιμάται ότι θα έχουν οριστικοποιηθεί οι διατυπώσεις με στόχο να υπάρχει ενίσχυση της διαδικασίας μεσολάβησης που προηγείται της διαιτησίας ώστε να μην καταφεύγουν εύκολα οι κοινωνικοί εταίροι στην τελευταία. Δεν αποκλείεται να γίνει δεκτή η πρόταση που περιλαμβάνεται στη νομική μελέτη για τον ΟΜΕΔ ώστε ο μεσολαβητής να έχει δικαίωμα και όχι υποχρέωση να υποβάλει πόρισμα, ώστε να ενισχύεται η προσπάθεια των δυο μερών να τα βρουν μεταξύ τους πριν την καταφυγή σε διαιτησία.

Στο ασφαλιστικό συζητήθηκε και συμφωνήθηκε η πλήρης εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Οι δυο πλευρές επιβεβαίωσαν ότι τα προαπαιτούμενα έχουν ολοκληρωθεί και οι στόχοι για την υποχρέωση έκδοσης εκκρεμών συντάξεων έχουν επιτευχθεί. Παραμένουν κάποια τεχνικά θέματα επί των οποίων, σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί αντιλήφθηκαν ότι πρέπει να δώσουν πίστωση χρόνου.

Η πρόνοια

Για τα θέματα της πρόνοιας υπήρξε συμφωνία και όπως είπε η αναπληρώτρια υπουργός Θεανώ Φωτίου μένει να «κλειδώσει» το ανώτατο ατομικό εισοδηματικό όριο (με το πιθανότερο να κινείται πέριξ των 8.000-8.500 ευρώ), βάση του οποίου από 1η Ιανουαρίου 2019 θα καταβάλλεται επίδομα στέγασης για την κάλυψη μέρους είτε του ενοικίου, είτε της δόσης του στεγαστικού δανείου. Στην δεύτερη αυτή περίπτωση ο δικαιούχος δεν θα πρέπει να έχει ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη.

Το ανώτατο οικογενειακό εισόδημα θα φτάνει πέριξ των 25.000 ευρώ καθώς θα υπάρχουν προσαυξήσεις με βάση τον αριθμό των μελών του νοικοκυριού.

Τα ποσά της επιδότησης θα ξεκινούν από 70-80 ευρώ το μήνα (και αυτό αναμένεται να κλειδώσει). Όπως μάλιστα δήλωσε χαρακτηριστικά η κα Φωτίου «οι συνολικά ωφελούμενοι του επιδόματος στέγασης (που είναι μέρος των αντίμετρων) θα ανέρχονται σε περίπου 1,2 εκατομμύρια άτομα.

Πηγή: euro2day.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact